【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
蔡一智

Load咗陣先get到...
zerowind同m 關賓妹咩事
zerowind同m 咪蔡一智本人囉...
係咪太深大家唔get

墨B
即刻靚仔咗勁多
可唔可以要金城安
廢青安
留名
zerowind去左整容
夜點出
話說墨b會唔會答下溝女嗰邊啲問題?
唔睇小松訓唔著
莫友思見我吃得專心,就出去陪伴小松。

「唉…」妹妹一離開,換來的是姐姐的進來。

莫妍靠到牆邊,慢慢坐下:「我連煮餐飯都唔識……」

「你真係好,有得陪喺小松隔離。」莫妍又望一望廚房內的我。

「好在哪?」我反問。

「你應緊我啊?你真係幸福啊貓仔,有個咁樂天開心嘅人喺隔離,我呢到得啲古板兇惡嘅男人,唯一嘅女人細妹做人又過份認真,搞到我都開心唔起嚟。」莫妍頹廢地,點燃一根香煙。

「黑幫事業,同我哋貓界差唔多?」

「你識聽人話嫁?又會識得喵喵聲咁應我。」莫妍悄悄爬向我,開始對我捉癢:「哈,你又食得幾專心。」
「同你講個小秘密……」莫妍仍保持爬行的姿勢,偷偷在我耳邊,說:「我好鐘意小松!」

「係秘密嚟?」我冷笑。

「你都讚成我哋一齊!?果然,我感覺唔會有錯。」在我還未吃飽,那莫妍就將我抱起:「嚟!幫個手,我要搵個位入一入佢哋對話。」

緊接,莫妍將我帶到飯廳,即豪宅裡用來招待客人的地方。

「怦!」不知為何,我的心跳加速。

飯廳陳設簡雅,擺設散發淡淡古典味。主人獨佔一張桌子,作為餐飲之用,客席則分左右兩列,每邊的區間應該能坐七人,而小松和莫友思則選擇了其中一個位子。

在主人席身後,陳列著數件無價之寶,最具氣氛的莫過於一套以跪姿擺放的內府武士護甲,油著赤紅顏料,氣勢不凡。

另外,掛在牆壁左右兩側的書法字,亦增添幹勁。
「小松,帶返隻貓俾你,佢食飽喇。」莫妍厚顏無恥的,將我放下。

「小葵仲食得快過我!」小松喜歡兩腮鼓鼓的吃法。

「估唔到……你兩個係識,係同學。」莫妍利用完我,就意圖混入二人的對話。

對於三個女人的關係會怎麼樣,我沒太大興趣。

現在,我的心神通通聚集到心跳上。

怦!

血液像沸騰似的……

發生什麼事!?
「小葵,你做咩喺咁顫?」恰好,小松注意到我。

「我無落毒,放心。」莫友思立即澄清。

我順著內心,跟隨心跡所去。

最後,停在紅色盔甲前,頸項位置緋紅色的羽毛,令我有伸手去摸的衝動。

「我點會對宜件盔甲……」

我內心,正湧現無限量的情緒,像是似曾相識但又無法接觸的感覺,就如被拋進角落的記憶,再找都只餘得一片陰影。

「喀──」突然,一位身穿和服的男人進來了。

他的左右面,還各帶一名黑衣手下。

「爸…」莫妍和莫友思,異口同聲說。
這面相深鎖、膚色咖啡、油頭梳後的和服男,如無意外就是莫氏兩姊妹的父親,果然很有黑幫的風範。

「聽講……」她爸,將視線定在小松身上:「我嗰位十年都唔帶一次朋友嚟嘅莫妍小姐,帶咗朋友返嚟。」

「啊…世伯!你好!」小松口內仍塞住一件飯糰。

「就係宜位,可愛嘅小姐?」她爸的視線,最終落在小松的臉蛋上。

「係,莫佬大。」手下回報。

「爸,都咁夜,洗唔洗咁緊張特登行嚟睇。」莫友思神色自如,說:「佢都係我朋友。」

「阿友思,只係驚你家姐,識咗好外嘅人返嚟,一陣係我哋對家或者卧底就玩完。」莫佬大低沉一笑。
小葵go~~~~
加速
「你都讚成我哋一齊!?果然,我感覺唔會有錯。」

係贊成 定讚成
紅色盔甲 16世紀英俊騎士
紅男葵出現了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞