【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
八荒極殺又再出現
有文未
今晩殺手定小松??
有冇殺手故link
可唔可以係小松

等出書
2點出
留意IG
加油 墨巴
集氣加速
我等你2點
墨巴既兩點姐係聽日
夠鐘啦
寫緊
聽日下午兩點
在小松搜索物品(搞破壞)的時候,一名看似高級的職員,一同躲到裡頭來。為什麼看似高級?因為他跟那些黑衣人不一樣,不需穿著統一的西裝。

「你好…」小松呆住。

「你…你好…」對方打量她一眼:「你係職員…?」

「係啊……」小松見沒有敗露,便拿出證件蒙混過去。

「咁就好…」對方更像個二世祖,頸上打了個很娘娘腔的領巾:「你要保護我安全!」

「點解咁講呢?」

「因為…我老豆係呢間嘢嘅幹部,有份出好多錢贊助不在話下,仲出咗好多錢同好多錢……」二世祖說。

「呢間嘢?其實呢間係咩嚟。」小松見自己問漏嘴,便補充:「我考…下你!」

「呢間係「超自然對策局」,簡稱「超局」,後面呢局係講笑,前面先係真。」對方找了張椅子坐下,又撥撥頭髮:「你好啊……阿職員143號。」

「你好啊,頸巾人。」

「唔好因為我戴住條粉紅色頸巾,就叫我頸巾人……」他摘下頸巾,說:「我叫馬全。」
「馬全你好驚咁。」小松遞了一張紙巾給他。

「喔…你都係啊。」馬全抹一抹臉上的汗:「你唔驚咩……有入闖者喎……」

「有咩好驚?」

小松心諗:個入侵者咪係我囉。

「呢啲收容超自然生物嘅機構有入闖者你唔驚!!?萬一個入侵者係嚟救自己同伴,咁就大件事喇。」馬全說得有道理。

「咁又係……」小松抱手、點點頭:「但我見個囚室入面全空嫁喎」

馬全續說:「走咗去「樂園」玩啫。」

「「樂園」???」

「哎吔,忘記咗你宜啲低級職員,唔應該知道呢啲頂級機密!」反而,馬全說漏了嘴。

「吓!我就快升職嫁啦,你講啦,你講啦……」小松拉住馬全的手。

「你真係…好特別嘅職員,平時我見嘅黑衣人,都係黑口黑面咁,點解你一啲都唔似死老豆咁?」馬全質問。
有新角色
睇個名似係貴華個類比主角撚既角色
「死老豆一秒!」小松立即擺出「死老豆」樣子,但只維持一秒。

「哇…睇唔清啊。」馬全想更用心去觀看。

「冇啊。」小松抱手、別面。

「唔好啦,俾我望多次。」這次,換馬住拉拉小松的手。

「你講秘密我聽,我就做一秒死老豆你睇!」

「成交!」馬全興高采烈。

「好好好!」小松亦高興得,找個紙皮箱坐下。

「咁呢,樂園就係一個大型計劃同地方嚟!將所有非人類生物,合成獸、鬼魂、怪獸,全部放埋喺同一個地方,嗰到就叫「樂園」。」馬全說完。

「原來係咁…咁有咩意思呢?」

「唔知啊,俾人參觀呱?總之我聽爸B講番嚟嘅。」馬全說。

「你爸B又係乜水啊?」小松問。

「馬可,香港時裝界大佬。」馬全開始挑剔著,小松今天的衣著:「你都幾靚啊Lady,有冇諗過去我爸B旗下公司返工。」

不枉我等到而加
「吓,咁快幫我搵定DSE之後嘅出路!?」小松震驚。

「我屋企大把錢,你每日返嚟打下卡,食個tea就可以收工~」馬全說得輕鬆。

「哇,咁都得?」小松語氣充滿興趣。

「我最鐘意咁樣向人展示財力,嘻嘻。」

「未介紹,我叫小松。」小松跟他握過手,說:「我好樂意同你宜種有錢人做朋友。」

「嗯,講得冇錯,繼續讚我有錢。」馬全輕輕抬高了頭,一副享受的表情。

「你識唔識離開宜到啊……?」小松又補充一句:「考吓你!」

「知,但宜家出面有入侵者,好危險喎。」馬全說。

「放心!我做得黑衣人,就知我受過嚴格嘅中國武術訓練!」
馬可係咪背叛者最尾出現揸直昇機救靈風佢哋嗰個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞