【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
墨巴今晚重有冇
爺爺死咗就忍痛棄故
戲肉啊快啦
加速
聽朝起身睇
我愛墨巴
好正
終於要入正題
加速
「實際上,我同你都並唔係單純一隻貓。」芳地上的影子,映著一頭猛虎的外形:「我乃自古就傳在於世嘅四聖獸之一,「白虎」。」

「咁我…」

「而你,乃四聖獸歷代守護者──小葵旬。」芳落寂的眼神,從我身移走:「你代代祖先一直守護聖壇秘密,逃避外界正邪兩派追殺,但我哋……終究劫數難逃。」

「你係指…小葵曾經係人!?」小松指出重點。

「嗯。」

「咁點解…咁點解……」小松抱起我,思索著:「葵佢變咗貓嘅?但紫魅反映嘅真相真係冇錯……」

「受奸人暗算。」說到這裡,芳冷眼小松一秒。

「……」

「但我冇以前種種記憶……」我仍然難以接受。

「原本,我以你失去記憶,變成一隻貓之後,你終於可以安渡餘生,唔洗再經歷多方追殺……」芳悔狠地說:「但似乎,佢哋冇放過我嘅意思,咁再逃避都無用。」

「你想繼續做一隻普通嘅家貓,定重拾自己真正身份?」芳再問:「如果你決定前者,咁我都唔會再過問,代表你放棄守門人身份……」

「我…」我瞧向小松一眼。

「小葵……」小松雖然不知太多事情,但還是在猶豫後鼓勵我:「搵番真正自己啊。」

「你講我聽,我守門人嘅身份。」
等到!
「松,你都想清楚?你都有一段,失去咗嘅記憶。」莫非從前,芳就遇見過小松?

「唔…我都有?」小松指住自己。

「嗯,但首先你要幫我完成一件事。」芳交托。

「嗯…」小松有些愣然:「但點解你咁清楚我……」

「潛入你父親工作地方,將「朱雀」同「玄武」帶走返嚟。」

「咁突然!?」

「本來就唔屬於佢哋。」
「呃…」小松給不出反應。

「你回避一下,之後落嚟嘅說話,我只可以同葵講。」芳續說。

「喔…」小松帶住一堆問號,離開寂靜的林坡。

走的時候,她不忘回頭多望小葵數眼,很是掛念經常坐在自己頭上的貓兒。

「你叫小松咁做,有冇危險……」

「有,但我唔知佢會唔會做,又或者會唔會成功。」芳目送她的背影,漸漸遠離:「但如果佢連咁嘅勇氣都冇,就更無可能承受到……佢自身嘅真相。」

「我點先可以變番做人?」我用肉掌觸碰那把龍泉刀時,其刀柄居然帶有電流,使我麻痛了一下:「!」
「需要先幫助一個女人。」

周遭,忽然掀起一股強風……

風勢強得樹落葉飄、在耳邊嗖嗖地穿過,樹林「沙沙──」作響,寂靜的夜林蘇醒起來。

我自己要防止沙土入眼,而合起了眼皮,到再次打開時,芳已變成一頭蒼白聖藍的猛虎巨獸,跟剛才貓咪模樣大相徑庭。

「跳上嚟。」牠說。

我跳芳的背上:「去邊?」這樣的牠有七分兇惡、三分陌生。

「日本富士山……」芳盯住某個方向,即將拔腿快奔:「聖壇」
芳咬起龍泉刀柄,就迅速離開此地:「捉穩。」

芳一下步伐,可以達時速四百公里前進,使得強風不斷迎面而來,要將牠捉得很緊。

「宜把龍…刀,帶電?我曾經發夢依稀記得,自己拎起過。」我問。

「因為「青龍」喺入面,好彩你受人暗算之前,將佢召返去富士山入面,暫時封印住聖壇。」

「你講嘅……我俾杞家嗰班老爺子殺,係真?」我再問一次。

「嗯,之後你就會更清楚。」
時速先得嗰四百公里差唔多要跑成十個鐘先去到富士山
「但既然殺咗我,點解我仲會以貓嘅身份存在咁多年……」

「有人救咗你,實際上嗰班人係咩人,我唔太清楚。」

很快,芳已經奔到海域處。

牠的雙腳,居然可以於水上行走。

面對突然而來……

不,面對原本該有的命運……

我一時間感到迷茫和無所適從。
唔好停
小葵終於要變返做人啦
要幫小松媽媽?
返緊工有得睇, 正
係殺羽毛波咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞