【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
lmmm
加油,墨巴
留名
留名
突然又會諗起芳
小葵已經完全唔記得左要救芳
芳bye

墨b係唔係成日都入紫魅世界?
俾讀者話得多有小松就唔記得咗芳 所以係咁咦提一提起佢
夜少少出 未回家
lm
一出酒吧,便被一襲冷風吹過,顯得我們格外單薄。

「車站會喺邊呢……」小松開始將手,縮入袖子內。

而肌肉外露的我,只能硬生生承受這些寒風。

「喵…」忽然,背後一聲貓叫。

將我和小松,都從寒風的冷感帶回來。

「巫茲啦啦!!」小松一轉頭,發出了不可思議的高音。

什麼!?是那隻啞貓,牠為什麼會出現這裡。

「喵…」牠依然輕叫著。

「點解你會喺到嫁!!」小松恨不得,馬上過去將牠擁抱。

但被我拉住了手,因為:「你咁大動作,會嚇走啲貓。」

「我係啦啦主人喎!」

「但從聲音聽起嚟,佢對你抱持疑惑態度。」我說下去:「你唔係識聽貓話?佢究竟喵緊乜。」

「咁你唔係貓嚟架咩?佢喵啲咩啊?」小松反問。

「唔知…」我抱起手,說:「我都聽唔出,佢單純就係喺到講個「喵」字出嚟。」
「我都聽唔出!」小松拍拍腦袋,說:「今日我個內置翻譯機失靈……?」

「唔緊要喇,反正我係佢主人。」小松滿足地微笑,想要接近牠。

不出所料,巫茲啦啦一察覺到小松意圖靠近,即轉身逃跑。

「啊…?」小松愣住。

「話咗。」我說。

「咁…咁點啊?」小松還問。

「追。」

「咁你唔追!!你咁大份、陽光猛男一個,要個弱不禁風嘅少女追!!?」小松拍打我背脊。

「可惡,你隻貓應該自己追。」無奈下,我暫時助小松抓貓。

在我要起跑之際,小松騎上了我的背部:「出發啦。」

「!?」我顯得不屑。

「行喇喇喇!!!」小松指住前方。
巫茲啦啦就像隻熟路的貓,完全不對陌生的環境感到慌張,相反不時會回頭盯我們一眼,感覺更像是引導我們……

一直引導到像車站的位置後,巫茲啦啦牠一跳躍入站內,就消失不見。而因為車站跟搭現實地鐵一樣,需要通過閘機,而且有職員看守,我們無法跟得上。

「請兩位購買車票…」職員身穿制服,樣子不像人類。

「車…車票?哪有錢啊…我銀包喺邊……」小松摸摸口袋。

「唔需要錢,只需要一隻牙齒,作為通關費。」職員卻說。

「牙…牙齒!?」

職員攤開手掌,說:「一隻就足夠,錢對我哋無用。」

「點俾你啊…」小松訝異地問。

「用你嘅方法。」

「咁…」小松極之猶豫。

「傻的嗎。」這句,我是從小松身上學回來:「牙齒好珍貴,小松放棄吧。」

「但巫茲啦啦唔知點解入咗嚟紫魅世界喎……」小松望向車站內,說:「點都要搵番佢嫁!」

「我一直都覺得嗰隻貓怪怪哋。」我說出自己觀點。
港女松又虐待我嘅葵b
原來直接出書嘅新故係殺手故?
就正當我和小松,你一言我一語時,一個身影突然憑空出現。

他一個揮手,看守車站的職員馬上消失不見。

「假道學仙人!」小松認得出那人。

「係你…假道學。」作為人類的我,身高跟他差不多。

「遇到障礙,就令障礙消失,唔好滿足佢要求。」假道學的出現,使我們吃了一驚。

「你又會喺到。」我問。

「宜句我問返你哋差唔多……」他蓬鬆的頭髮,依舊掩蓋住眼睛的視線。

「我哋嚟搵人啊,你呢?」小松答。

「我不嬲長居喺到。」假道學盯一盯車站:「要入去?」

「係!」小松拉住我的手入去。

可巫茲啦啦還是不見蹤影,於是小松就開始在月台大呼小喊,叫著牠的名字。
我跟假道學二人,對於那隻貓沒太大興趣,便坐了在月台一張長椅上休息。

「你知道宜個地方……?」我雖然很想裝酷,但還是禁不住好奇。

「紫魅世界最安全嘅地方之一。」他答。

「安全?即係其他地方好唔安全……」

「宜個世界,並唔係由人類統治,唔好幻想到佢哋有人類嘅概念。」假道學了當地說。

「咁由邊個統治。」

「怪物,單純任由怪物喺到存活。」

「宜段時間你去咗……」

「對付失落喺人間嘅紫魅生物。」假道學掏出一包袋子,輕輕一拋:「咁耐以嚟,搵到嘅玻璃碎片。」

「好似農田嗰隻「扭」嘅碎片咁?到底有咩用。」

「我發現咗一啲事情,不過講咗你都唔太明。」假道學說著同時,一輛火車駛至:「不竟,你連自己真正身份都未搵得番。」

「你照講,可能同我有關。」
書展
「宜個世界存在住一件神器,叫「真實之鏡」,我應該講過。佢可以照出事物嘅本質,但其實佢另一個用途就係穿越遊走喺「現實世界」同「紫魅世界」之間,只要擁有「真實之鏡」就做得到。」

「所以,有關係?」

「有人,刻意將「真實之鏡」打碎,再將玻璃嘅碎片混入喺原本生活喺「紫魅世界」嘅怪物,從而另到佢哋有穿越去「現實世界」嘅能力。」

「簡單嚟講,就係有個人將怪物釋放到人間,係咪。」

「嗯,宜我近宜段時間,就係咁不斷將啲怪物殺死,從佢哋體內收集番碎片。」

「拯救世界嘅重任就交俾你~」我行入火車,說:「我同小松仲要去搵一個叫夢僧嘅男人。」

「但佢似乎想搵番隻貓多啲。」假道學望向仍在呼叫的小松。

「你幫我睇住佢,我自己一個去搵。」

「…」

「免得佢會有危險。」車廂內的我,再補充一句。

「你識得喺宜個世界行?喺宜個世界生存?」假道學續問。

「唔識,不過我係隻野貓。」車門關上同時,我揚出一抹淺笑:「唔想痴人太耐。」

事實上,我覺得沒有小松事情就易辦得多。
俾隻貓嫌棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞