【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
城鄉皆為破屋,不少危樓豎立。

這裡有些冷清,就像是個早已被人棄置的地方,但仍是有人居住。在這荒無人煙的小城裡,我們第一眼見到仍擁有生命力的地方,便是一間破酒吧。

「入去問下人,可以喺邊到搵「夢僧」?」我建議。

「正想咁做……但我冇戴身份證入嚟。」小松在門口前卻步。

「你傻的嗎。」我直接推門入去。

「叮嚀~」門鈴輕響。

酒吧裡的客人,也不能完全稱之為「人」,他們長相奇異、服裝奇怪,便是構造不一。好比我們眼下的,就有個類似寺廟裡怨、悔、疚三人的侏儒。

「係人類…」坐在櫃檯前喝酒的那名侏儒,似乎有特別留意我們。

「係啊,我哋係人類啊。」小松傻傻的回應。

「做咩咁輕易應佢。」我低聲,說:「應該坐低飲枝酒,再扮唔覺意同佢傾下計……」

「出外靠朋友,嚟到陌生地方仲想懶型啊!」小松說。
換了主角
我倆一左一右的,坐在侏儒兩側。

相信他看上去沒朋友,亦沒有威脅性,我們才如此放膽。

「我都見過同你類似嘅……」小松先開腔。

「侏儒?」對方直接答。

「係…」小松點頭。

「……都係被詛咒嘅人啊。」他發出怪異的笑聲。

「詛咒…」

「你哋第一次嚟?」對方了當地問。

「係,可以咁講!」小松身子靠前,望一望我:「但以前我同佢都好似俾人間接帶過入嚟……!」

「難怪…心情會咁平靜。」他說。

「好事定壞事?」

「你接受到宜個世界,咁就係好事。」侏儒說下去:「曾經……我都作為過人。」
「人!?你都係人!?」

「之不過……長期居留喺紫魅世界之內。」侏儒以獨特的聲腔,續說:「最終受影響,逐漸變到宜家咁。」

「即係你以前都好高?」小松不知有心還是無意,用手比一比對方的高度。

「高過你吧。」侏儒貌似不願再說,轉換了話題:「你哋係迷失喺到,定自己走入嚟。」

「自己走入嚟。」

「咁要小心,對你哋心懷不軌嘅怪物。如果話地球係俾人類居住,咁宜個異度空間……就係俾怪物所居住,所有怪物嘅誕生地。」侏儒由始之終,都盯住桌子說話。

「呃…我想知你叫咩名?」小松果然是執著名字的人。

「名?我一早已經忘記。」侏儒再說:「我只係依稀記得,自己初初入嚟嘅詳情。1983年,喺西貢行山嘅時候好似踏入咗異空間,地方越行越怪,嗰天越嚟越紫,到最後我意識到自己入咗另一個空間時,已經太遲。」

「原來你係唔小心入咗嚟……」小松會意。

「我早就…對出去無望…我俾宜個地方……腐蝕咗希望、腐蝕咗思想、任何值得存在嘅意念。」侏儒應該孤寂了多時,現在才找到個傾訴的對象:「環境……真係會影響一個人,唔好逗留…喺到太耐。」
留名
「我哋搵到一個人就可以,佢叫「夢僧」。」

「夢僧……唔認識。」

「咁「尋夢鄉」?」

侏儒喉嚨深處,發出詭異的笑聲:「嗰個地方……你去月台,買買車票,或者會去到。」

「月台啊?原來有車搭嫁。」

「唔好留喺宜個破舊小鎮了……」侏儒伏在桌上:「只有我宜種…對呢個世界厭惡嘅人,先會喺到逃避。去市區吧,嗰到或者更加幫到你。」

「知道…」

我們兩人問完事情後,就離開這間破舊酒吧。

「呢到充滿住令人絕望嘅氛圍……」小松說。

「沉沉嘅壓力啊……」芳的話,他也是失蹤在這裡頭嗎。
主線
正皮加速
等緊小松,又翻睇啲故。虔誠者都等緊架
講錯,係驅魔者
西頁結界
好想睇
芳唔係俾個有錢佬捉走咗咩
幾時
唔係俾個虐貓撚捉左咩?
但個虐貓撚好似死左 家下芳下落不明
同日四聖獸有出現過

利申 未重睇
竟然仲記得
睇親嘅故冇乜貓 所以記得
我除咗睇歐子爭的薑汁燉奶,但係我都唔記得有呢個情節。
咁要追多啲故 train下啲記性
真係畀大dodo燈中
留名
Lm
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞