Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
你入房洗唔洗出lan 線? 要出就rbk50, 唔洗出就rbk23 / velop ac6600
同我屋企差唔多樣 如果價錢許可就rbk43/53. 如果想睇速度可以睇我之前po出來既floor plan 睇下啲擺位
用緊netgear r6220 覺得穿透力勁差 廢到仆街
一入房就會成日斷/收唔到/收幾十幾mb
屋企400呎 6部Device同時連住
買7000定7800好
我個人會揀R7000
實惠好多
買左EX7300, 成功令上層隔離單位用到約500mbps 下載, 算係咁
500Mbps 非常快啦
R7000 已經夠用
68u v幾 請問點分?
a1 b1/b2 c1 試google下 好多答案
住村屋冇光籤冇網線
最好既做法係咪揀個收得最好既台揀個無限高速plan
然後買個可以插SIM卡既router黎放WiFi比電話用?
無錯
各位巴打你好,
小弟新手 岩岩搬入400呎正方形唐樓
冇光籤 得8MB網上行(唔打算用佢啦)
所以想請教各位巴打假如我想插 CSL/SMT 4.5G 無限SIM卡,邊隻router好推介?

(個人做左少少資料搜集:
ASUS 4G-AC68U
2.4Ghz 600Mbps + 5Ghz 1300Mbps
4G LTE CAT 6 50/300 Mbps
$2399

ASUS 4G-AC53U
2.4Ghz 300Mbps + 5Ghz 433Mbps
4G LTE CAT 6 50/300 Mbps
$1699)
唔知呢兩隻有冇巴打用過?評價如何?

感謝
買左 r7000 係間房角落位終於收到
希望keep到一年
netgear M1
M1叉電係咪好揀線揀牛
想入部去旅行用
怕到時叉唔到企左響度
我都未用過
https://www.netgear.com/images/datasheet/mobile/MR1100_UM_EN.pdf
睇datasheet support qc2.0
用電腦都可以夠charging, 旅行用就有qc 既尿袋都夠差
線是但買條出到3A既都一定得啦
但係我login完之後點解佢話我連唔到上網嘅?關唔關我新買嗰個router係冇modem功能事?

我新買嗰個router係 ASUs RT-N12+

Thanks
完全新手麻煩各位解答小妹
屋企四方 用緊極廢tplink忍唔住要換喇
依家行緊1GB
想買Netgear r7000
只係for notebook同電話 好似都ok
但係咪要又安裝又要唔知搞啲咩?
因為tplink咩都唔洗搞就咁插就得
原諒我真係電子白痴
r7000 買得過,啱啱由垃圾TP-Link 換咗R7000,爽晒
你無駁modem? modem 係isp 提供,再用lan分network 去你router 喎
各位巴打
我屋企用緊Netvigator 1000mb上網
佢本身跟左個modem俾我係射都wi-fi
咁我嫌佢慢
見到Apple個度賣緊個Linksys
買左之後裝完
唔知點解好唔順 會突然間load唔到(例如我用手機打機,佢會有一分鐘爆pin,上YouTube又突然會load唔到)
我屋企本身無房既 我放左係櫃頂modem隔離
reset過都係咁
我想問我可以點set個個router呀
睇tim cook 幾時肯加落iphone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞