Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
Ac 56U
其實router有無得放去貼近長走廊?可能你第一福牆係主力牆,所以接收差
我放最邊係間牆櫃
唔係主力牆
部Ac68u 用緊 merlin 384.5
請問點flashback 返原廠firmware ?
想問下大家對4g ac68u 既意見
請問插sim卡share 4G wifi既話 有邊隻router推介
想問下做speed test行upload時會無啦啦卡住唔郁 之後result係<0.01 係咪個router問題?
唔該晒
請教一下,屋企用緊homeplug,大約13xx尺,
嚟緊想轉用mesh,請問orbi雙機可唔可以覆蓋全屋?
雖然佢話可以up to 2000幾尺,但我驚屋企牆厚。

現時紅色係router位,兩個藍色係homeplug位,
但中間個廁所永遠都收唔倒2號/3號homeplug。
一開始試過冇裝3號homeplug,而主人房係收唔倒一牆之隔嘅2號homeplug。
Ac66u 同 Ac66u b1有咩分別㗎
想問下orbi 點satellite 點同 router pair?
噤咗好多次pair 個制先pair 到

想 router pair satelliteA, satelliteA pair satelliteB
係要分開黎pair 定 router, satelliteA ,satelliteB 一齊噤會自動識別?
Orbi 第一次setup係要好耐
好似要逐隻pair
搞掂之後就好爽
求助,我朋友屋企用緊2x1000M
但好鳩地啲線係睡房出仲要係床下底
又要 nowtv
又唔想個 router 係床下底
所以需要lan三個頭
本身買左對tpLink homeplug 7020得兩個頭
我水佢話買多對 homeplug買有 9020
但又大舊得濟比嘢頂住左 入唔到個 socket
其中一對homeplug入拖板得唔得
有無其他方法???
睇番我之前既floor plan ,照放就得 我用緊rbk23. 你個到大我300呎就一係買rbk43 or rbk 53實包無死
其實一開始係慢小小,要等下
試吓google 應該第一個網就有答案
尋晚set 好AiMesh, 試左1個鐘左右:
(PCCW 1000M)

1. 於”I” 位 5G WiFi , 下載速度約300mb/s
2. 於”F”位 desktop PC + ASUs ac53 receiver 接收良好 (信號滿/-1格 ,未有測速)
3. 於”F”位 iPhone X 連5g WiFi 下載約130mb/s,2.4 g WiFi 約30mb/s

不穩定情況
1. “F” 位用iphone x, 間中會完全search 唔到信號/ 密碼錯誤/ 無互聯網連接
2. “D” 位 (最希望用到因爲係自己張床), 仍然會斷 / 就算連接到下載都係得10-20mb/s

如果斷電 reboot 過隻 satalite 係咪要pair 多次?
唔該
主router盡貼走廊就ok ,不過到時你要再試下唔同位置
咁多位清Ac68u 用咩版firmware好
近日屋企部linksys ea8500 神神地
返屋企果下 有時要 重開一次 先連到
等屋企冇咩人就 reset
Router好撞手神 一係好穩定 一係就小毛病
斷下斷下咁
Reset左再係咁就...
想問下單個Router 嚟講
R7800同Orbi RBK50邊個嘅覆蓋範圍會更大?
係附近見到幾款asus router
RT-AC58u wireless AC1300 7舊水
RT-AC68U wireless AC1900 千一蚊
RT-AC1200G+ wireless-AC1200 7舊水

本身用緊Asus RT-N14UHP拎得個7Mbps
如果淨係係屋企用同淨係用一個router
應該買邊款好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞