Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
屋企用緊幾多m速度?
100Mb
屋企個圖大約係咁 router會放係x個個位到
66u起會比較有彈性
想問66u同 68u有咩大分別? 見hktvmall一樣價錢
66u b1係68u 微減弱版 但兩者都能aimesh
你屋企66u b1就夠哂玩 加有彈做擴充
唔知會唔會被屌
想問下D-link 隻DIR-882 如何?
我見佢2.4 都可以做到up to 800Mbps
都係個句, 香港地要幾有錢既人住幾大間屋先用得著mesh..
3房單位長走廊已經要用mesh
今日睇$880既
其實用mesh好? 定真係買個勁d 如ax8 好?
wifi白痴前黎一問
屋企本身有個wifi router, 但好似話屋企本身牆厚, 變左個router喺我房度, 一出我間房就收唔到signal
呢種情況我應該換router, 加mesh定點, 等個range可以擴大?
利申 用緊老母幾年前買的router
真心理論上信號上越到主力牆真係減1半而上,router幾勁都好,過2,3幅主力牆真係咩router都無用 外國樓唔同
依家用緊hkbn 1000m
喺廳用緊隻Asus AC2900 RT-AC86U

書房收wifi都ok, 部desktop本身就用緊homeplug, 但最近跌到超慢,依家諗緊好唔好轉用wifi 手指

而睡房收wifi就一啲啲位收唔好

請問爸打用咩方法最好?唔該各位先
Wrt32x 如何?
打算去網上行借返來用
因為好多主力牆擋死左好多訊號
唔只係屋既大細問題嚕
而家用r7000 三天線
但係都係比主力牆擋左好多
我個主力牆有個洞仔可以穿條線既
如果買一條天線延長線穿過主力牆
放一條天線喺主力牆後面 兩條就跟番個router
有無幫助?
定係三條天線一定要痴埋?
行lan好快
利申:用緊
Mesh wifi 幫到你
請問mesh wifi如果關左電源,之後再開返的話,要唔要再pair多次?時間會唔會好耐?
唔好意思
我用緊linksys velop
可不可以用佢黎架設私人vpn比我返大陸翻牆用?
有無文章比我參考如何架設?
感謝
正常係主機範圍內開機就會自動連返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞