Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
長方型屋 mesh wifi 基本兩隻就一頭一中間好啲,尾房收唔好放黎無意思,最好當然頭中尾放
我已經唔見左張單
68u中央田做緊1000,淘寶都係7xx港紙,差二百幾三百
咁電子野單要keep 好啲,保養好緊要
成日諗衰衰地都用到一年。一年後就無保養
router 點只用一年,係啲垃圾牌子先會用一年就壞
隻airport extreme ac用到唔想用 賣左
邊使一千 ,87x已經有
今日打算去黃金買velop dual band
sales話velop好伏,話firmware有問題

有冇ching用緊?可以分享吓買唔買得過?

如果真係咁差,買R7000算
orbit太貴太大部
velop dual band 無聽過有問題喎
呢到好多ching 都用緊
邊到sales 同你講有問題啊?
或者咁講
佢sell你邊部?
鋪頭係3C 之一
佢sell orbit
orbit 雙頻 都係差幾舊姐
我見velop 雙頻 雙機$1099
oribit就 $1899
唔同玩法, 無得比, 平玩mesh 係得velop 雙頻
三頻velop 都$19xx 同rbk20 差唔多價位
velop 隻衛星接收差有無方法解決
廳個隻主 有500mb
但房就得 100-200

補多張圖 紅色係個大櫃
無接收無理由咁差掛

試下搬去紅點位會唔會好啲,近啲應該有幫助
3頻同雙頻無得咁比,雖然我用緊orbi,但平心而論咁講,3頻vs 3頻 雙頻vs雙頻 咁樣公平啲
試下中間房買多個副既連,再唔係就好似巴打咁放中間房試下,記住mesh wifi擺位要慢慢試。一般如果房得100-200其實屬於正常,有好多因素,可能太遠,可能啲牆身太厚。 就算我個個floor plan show 衛星射出來係得2-3xxmb 好難可以行足主router 既速度
重點係我間屋好細400多尺
主副 其實都無十米遠都無
右面個中間係廚房
可能係主副機中間隔住wc 同紅色大櫃阻隔比較大先會咁,試下一係放出小小,向住走廊主機就應該無問題
有無得放係大櫃上面? 你係velop係雙頻定3頻?
3頻
岩岩入手了AC58U係咪update最新firmware就得?有冇話邊個版本最穩定thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞