Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike

呢隻係咪v3來
唔該巴打
咁就買r7000
ac68u spec一樣 都可以考慮
想請教吓
用mesh wifi 同我自己用second router 熄咗dhcp 做ap, 用落有冇明顯分別?
有,三頻mesh多左 backhaul 一定會順d 快d

雙頻嘅話 速度上都會快d

重點mesh 係會自動切換最快 果部mesh point, 係point 2 point 游走切換smooth d
相反ap 一連左之後 除非個信號弱得制 否則唔會切換。
想問下要穿兩牆(一主力,一普通)既話,有無話r7000定r7800穿得勁d?唔該
兩者我覺得差不多
R7000就夠
兩者都係差別唔同廠cpu同穩定性
唔該晒巴打
咁係咪r7800會穩定d?兩者個穩定性相差得大唔大?
見兩部差三百幾蚊,唔算太多,心大心細唔知買邊部好
博通老牌過高通既 現況夠用就算 用到出新規格仲好
兩者都用過 差唔多 唔好買p就得
想請教下 我router無可避免一定要放尾房 屋企大約700尺 但係屋企人唔想拉LAN線 如果想增加信號強度 應唔應該換天線呢(10dbi/12dbi)如果唔建議換天線 應該點樣解決信號問題呢
屋企用緊ac68u 原裝天線 教曬上面嘅setting 都係收得好差

唔該曬咁多位
買多隻ac66u以上既牙石router做aimesh
換天線置頂都睇得出係無補於事
換天線真係無用 dbi 咁高去到咁遠變到橢圓形雖然好似好強個訊號,但其實好撚慢
唔該曬樓上兩位巴 差少少中伏
想問租約過期時間係咩黎
之前一直都冇搞隻router, 早幾日update左個fireware就出現左
COUNT DOWN時間到左就會有一陣上唔到網 (E家12個鐘一次)
想問係咪正常/有冇得改 (試過改時間到16xxxx, 諗住兩日一次, 點知變左1個鐘一次)
用r7000成日load空氣 上orbi好無
想買個新既2nd router用黎做SWITCH+AP
唔知邊款好 睇中左幾隻
要求都係GIGA PORT + DATA處理流暢
Archer C1200 同 Linksys E1700 三百幾級別
Netgear R6220 同 Asus RT-N18U

大家點睇?
Linksys EA6350v3 / Asus RT-AC58u
6350 差唔多成6舊水
有冇d 三四百既選
R7000真係咁好用?
咁netgear r6220 / Asus RT-AC53 $400左右 已經最平啦giga + ac wifi
tp link 就唔多講了 你睇#1 都知答案係咩
點load 空氣法?
mesh wifi orbi or velop 世界大戰 二揀一
要求唔高 齋上到網就ok 咁佢係唔差既 算性價比高
做下更新fw /reset下個router
無理由會load空氣
會唔會device都有問題?
成日connect唔到 telegram whatsapp 又成日斷線
600蚊筆直,用緊網上行1000mb,冇穿牆要求。淨係想Wi-Fi穩定同快,有冇得搞搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞