Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
謝巴打
兩樣都係
不過應該都係買R7000,將來upgrade唔洗買過個
唔該晒你先
遲啲轉1000m plan 諗住買r7000 但上網睇過都有唔少負皮 有啲驚 求巴打們比少少意見
屋企600尺 我間房隔左一度20幾cm嘅主力牆
大概5部手機,兩部notebk,一部ps4,一部printer
同埋自己有打傳說同lol呢啲game,所以希望搵到部速度食到1000m而又穩定唔會斷線嘅router

麻煩大家比少少意見
Mesh wifi 啦,如果用電腦打機,mesh可以分2-4條lan線連電腦 一般router mesh衛星2-400mb都夠打機
有冇用緊R7000嘅巴打知邊個fw ver. 最stable
用緊V1.0.9.34_10.2.36,啱啱無啦啦冇咗5G SIGNAL
之前話我隻rbs20高loading有聲
然後換左隻新既翻黎,都係有,扮聽唔到算
reset factory default
ac68u vs ea8300 邊個好d?
屋企350呎 無厚牆
HKBN 1000mb 想用R7k 會唔會唔需要?
另外係咪一定要刷merlin 先好買?
睇你用5GHz wifi 既裝置多唔多,多就8300,唔多就68u都得

8300 三頻 68u 雙頻
一般家用唔建議刷merlin
用原裝firmware仲好
另外1000mb 起碼都要R7000/ea8300/ac68u依D中高階款先食足
睇完post 買咗 AC58U
100mb 寬頻
易SETUP
94mb download , 95mb upload 用盡
唔該爸打,
係一盤家用既姐,打下PS4睇下片咁
咁唔刷既情況下,有無邊一隻係比較好/唔好?
我想買R7000,但我又見爸打話NETGEAR firmware 出名廢,搞到有D卻步,ac68u又話過熱,ea8300未研究過
你咁問好難答你啵
呢到齊哂三個派系
但華碩官方好耐冇咩更新,梅林昨日又有新版,是否覺得官方較為穩定?
各位巴打, 想問下以下依個CASE 有冇辦法做到
我打算係左上角單位(上層)裝一個extender 收右下角單位既wifi (下層)
本身左上角單位用緊一隻普通tplink TL-WR740N做wds share, 但得40mbps, 如果買隻好D 既extender 會唔會有幫助, 右下角用LAN 線speedtest 約950mbps.
追左幾個世界大戰post 都係無結果
買netgear 個隻extender, 可以行埋mesh, 不過貴過隻router
有諗過買EX7300, 但又驚買左返黎都係得40Mbps
其實真係差唔多

如果屋企本身覆蓋唔太靚就考慮ac68u
始終之後可以 買多1部 aimesh 擴展
點解會咁

屋企floor plan係咁
A房同B房, B房同C房有顏色嘅地方係主力牆
本身用緊R6200放喺三角位
A房收得完全無問題
但B房就唔係好上到網
諗住換orbi
RBK50放喺廳正方位加B房放一個
定RBK23放喺廳加BC房各一個好
可能呢批都有問題
聽清楚左小小
換完翻黎呢部既聲係細啲啲
唔細心聽唔會察覺到,所以收貨啦
各一個for sure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞