Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
mesh唔係一個就OK
20Mb 咩年代
你想雙機行mesh定點先
因為我router主要用係個廳到 for PS4
所以我想簡單啲
自己睇吓#1邊個啱你 上面有晒你嘅答案
你幾mb寬頻?
mesh主要for 全屋全面覆蓋
如果你冇乜死角位/主力牆 應該一個dual band ac router 夠屌了
i mean 而家wifi at least 去到90Mbps先正常
base:光纖100mbps寬頻
用緊cheap雞百幾蚊d link咋(用咗幾個月),冇咁多budget
咁講事實 百幾數check 雞router
粒clips 好影響接收力同穩定性
中個主力牆擋到應 係無解
主router仲要放門口

咁我建議你換隻66u b1先
應該會有改善
後者仲係好差就買多隻66u放三角標記位行aimesh就解決
800幾好貴我隔離間房冇主力牆就收得好好,有冇平d嘅選擇
買條Lan線飛入房,最平
如果wifi extender係咪唔建議好似依隻咁https://www.price.com.hk/product.php?p=204420
換左orbi 快過r7000好撚多
你個舊router 一定要換,800幾算平又好,你買個平既router 唔夠力又買個extender 好啲又幾百,其實都過千

我建議最平方案用velop dual band ac2600 2隻都係$1000+, 一隻取代現有router, 另一隻就放係三角位,基本已經解決晒你既問題 一勞永逸
拉線淨係解決到入房嘅問題
唔係解決wifi嘅好方法
去汁返個平價2手Router係三角位黎做AP?
In orbi , we trust
你買咩model? Rbk50? 其實我覺得20/40都可能會快過r7000,始終新款啲
Btw 我用switch玩game 一般ping 都係7-8x 其實又唔會lag,個數算唔算大? 以前用home plug 射wifi出來個ping 去到1xx-2xx,就lag到pk
上面班巴打畀晒答案 我唔重覆了
巴打 你決定好買邊個router未
下次最好睇晒頂置先問
2.4不嬲龜速 我得個位數tim
>100 算正常啦wifi 黎講
一般都唔lag 以前真係機都唔想打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞