Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
你400-500呎 2隻就夠啦!meah wifi 太多唔係好事,太多太密有反效果的,訊號會係咁跳反而變慢
你買左兩隻試左先,唔夠先加隻單支都係幾百蚊
本身屋企用tp link ac1750
頂唔順成日斷線結果今日買咗netgear rax40
但ipad測完速發現竟然慢過tplink 成 300幾mbps (得120左右)

想問吓正唔正常?
粒cpu 差好遠,千其唔好做傻事
d-link covr 行單春cpu
linksys velop 行4春cpu
多謝 指教
我都未有時間 了解個spec 已經俾你打救左
咁睇嚟 mesh 淨係揀orbi 同 velop 就掂硬
In orbi , we trust
500蚊router有咩好選擇
ac88u定86u 好d?
屋企1000呎左右格左2面牆
上網得100M
爬完文都唔知有邊隻好,見得100M買Mesh咁貴好似好唔抵,有無推薦?
係咪有長走廊?似唔似我屋企floor plan(之前po過)
用mesh係for 將來方便屋企每個人
係有D似,但我個ROUTER放中間間房
有無得唔用MESH...得100MB都買MESH係咪有D浪費
velop 雙頻mesh 抵玩 3隻先$1600
要多lan wifi 範圍就88u, 要快就86u
你用5G 定2.4G?
5G

最後去router setting個度睇原來佢5G default set咗做1200mbps

較返去2400mbps 之後再測多次速有450mbps

應該無問題
Budget?
上返4xx mbps 咁差唔多啦,得s10 行ax 先過到600mbps
睇你用咩裝置test速度基本上合理
屋企4百幾尺 用緊ac68u
有時廳同有一間房都收得好差
應該買多個ac68u
如果想用一個router
Ac88u定R9300 比較好 定有其他較好
400幾呎用68u 都唔夠
範圍ac88u 同ea9300 都一定夠,一個就多啲lan port ,一個就cpu 快啲,差唔多價錢睇你取決邊樣
唔係太記得幾多尺
Ac88u 同 ea9300 邊個速度會較快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞