Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
唔該爸打
如果用mesh wifi, 本身隻router係咪無用?
定係有無邊隻mesh wifi可以用得返我隻router
因為隻router新換無幾耐,唔用好浪費

thx
巴打用緊邊隻?
ASUS AC2900 RT-AC86U
買多隻66u以上就做到aimesh
點會浪費
哦明白 唔該晒
2層屋用緊250mb光纖
主router係asus n300,副router係垃圾tp-link 150m
依加Lan線駁lan線咁一層放一部router
想換過部行ac做主router,部n300做副
得一部電腦用lan線其餘全部野用wifi加埋都有十幾部連住
買邊router部好?
多野連wifi一定要mumimo?
同埋點樣先知自己連緊邊部router發既信號?因為兩部set晒同名同密碼
想問Orbi 副機同主機用有線連接得唔得?
modem壞左

自己買一隻MODEM取代有無方法?
要坐等師傳上黎整?
應該係
唔係嘅話 好似會 認唔到 block ip
要問下先知
當然要搵返isp換返
不如直接換mesh router,又唔使有兩個名同pw, 又唔使用lan線做接駁,方便好多
好似得,你追番之前啲comment, 不過得就無用咁接駁
好似等師傅上來整好啲
THANKS 各位

好彩上黎問

如果唔係就哂錢
modem係電話公司嘅equipment,有事梗係佢地負責搞返
因為本身有拉線去尾房
而家尾房收得好弱
如果我用拉線 咩雙頻 三頻係咪冇分別
買平個隻就得?
想問下想電腦開hotspot 出wifi係房俾電話用係咪是但買隻usb wifi adapter 就ok? asus最穩陣?
thanks
300尺 岩岩升左1000M
研究左NETGEAR R6220好似都夠洗
平時用NOTEBOOK 手提上下網
冇咩大需求
如果拉左線就linksys 雙頻都得
咁linksys ac2600哥隻夠唔夠用?
同埋一層600尺2房一部mesh機夠唔夠用?
Mesh 係講緊2隻or以上,一隻姐係普通router
我知啊
我意思係我2層
每層600尺2房
根上樓下各放一隻
用Linksys Velop AC2600行唔行得到250MB WIFI
應該唔夠,要再加幾隻,or rbk53
想問如果我將另一個router用rj45連落主router後面個lan interface 其實係咪冇用? 只係增加覆蓋範圍?
速度都係base on本身個主router?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞