Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
唔該巴打
400呎正方形屋
ac66u ac68u用落分別大唔大
巴打,我就用緊orbi rbk23,smartone 1000mb,屋企大幾千零尺,比你參考下
終於換咗光纖,實用700尺想掛牆喺中間走廊俾晒房同廳用,r7000係咪夠做
Router放係走廊? 多唔多主力牆?
理論放係走廊應該cover好...
大家好,想問問如果得$300budget, 係咪是但就ok?
用緊pccw 1000mb
Thanks
我見主力牆都唔係走廊附近,理應router放走廊都應該足夠,不過你預可能有啲位用2.4g hz先到到,5g hz就未必收到
唔會用得盡1000mb嗰喎
$300 budget 連垃圾支那牌tp link 最平1000Mbps router 都買唔到
用1000m 但router$300budget
姐係你想modem 拉條線兜過你廚房門出走廊?你屋企無其他野要用lan? 如果有既話你放走廊再拉lan 咪好煩?
睇黎置頂要加句提醒巴打最平1000Mbps router 係要>$300
大頭戴細帽毫無作用
置頂都係要每次加下野update
想請教下如果而家用緊hkbn 100M的話
係唔係用咩router 都無分別?
而家用緊tp link

唔該哂
Tp-link?!
唔好意思因爲細佬咩都唔識
買嗰陣見到佢個速度幾快咁所以買左求教
以後會否升級寬頻速度?
會 ac66u
否 ac58u
謝謝
剛才上番hkbn個網睇自己個屋苑唔support 500/1000M 所以應該都無得升級了

唔好意思 想問埋主要有6,7個device會連wifi,
請問會唔會因為太多device 搞到斷線?
(電話,電腦,iPad用5ghz; ps4,switch 用2.4ghz,另外仲有父母電話)

麻煩哂台灣巴
見你咁有禮咁都有禮返先
咁就其實理論上 一隻router可以連接過百個裝置
但實際上要睇寬頻速度同router粒u 控制/穩定性

100m
ac66u 就彈性得多/博通cpu/aimesh ready
ac58u都唔差 高通cpu 但就無得玩aimesh
以上係雙頻router
100 mbps 上網 用 5g 同 2.4g 分隔開連接 有冇著數?
反正都係扯唔盡 會唔會淨係output 2.4g 仲順d
2.4g 就算100m 都好似過山車既速度
5g 就穩定得多
分開係有必要
我諗唔會揀ac66u了, 因為如果玩埋mesh同埋揀呢隻router 都有啲over budget

所以我買個repeater去填補番啲少少收唔到既位會唔會係個經濟啲既選擇?

2.4g有過山車速度—> 所以部ps4測速成日上落好大就係因為咁?

謝謝
2.4g 干擾太多 ps4接受力廢都係成因
最建議ps4都係插線好啲無就無辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞