Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
真係唔覺有 如果有我老母實屌到我開花,我地成屋都好空好靜...
上到了, 唔知點解頭先一路都係404..
我由dd-wrt直刷merlin trx, 好刺激
但唔知點解 條線一路都係行到1000mbps, 依家變到得返100mbps
我個種係坐係個插蘇隔離已經聽到有聲
你試下行4k串流 係咪會聽到滋滋聲
要捉下蛇到底係火牛聲 定係 cpu行高速既電流聲
Hi 又係我呀剛剛番到屋企望左而家用緊嗰隻router Model係 tplink archer c2 v3 (ac900)
除左tp link係原罪之外,
同台灣巴推薦我嗰隻ASUS ac58u有咩分別?
我見除左1個係ac900 1個係ac1200之外
大家都有雙頻,
同埋ac58u有usb
但想了解下對速度上有咩影響??

另外頭先都用電腦測左速,
5g大概70-80 mbps,
2.4g就得1x-3x mbps,
2.4g已經係極限?

謝謝
正常n300Mbps 2.4GHz 應該最盡出到30Mbps
5GHz 你個款只有433Mbps 出到70-80Mbps 都已經最盡
ac58u 5GHz 有867Mbps 100Mbps 最盡應該去到九成 有9x Mbps(我屋企100Mbps 最盡都呢個速度)
5GHz 個頻高啲無咁大干擾變相速度會穩定地高,唔會過山車咁
睇置頂router 推介,一係就Asus ac58u 一係就Linksys ea6350 兩款岩你希望幫到你
如果嗡嗡聲個火牛真係有啲問題,正常唔會咁
同埋其實正常都唔關副機,因為orbi pair 主副機真係好耐時間
建議你拎返去換啦買左7日內的話
我諗係火牛聲 啲聲好明顯係個插蘇嚟
之前pair好耐所以就諗係咪唔得 跟著就關左副機 而家pair到了 淨係個插蘇有嗡嗡聲依個問題

感謝咁多位巴打解答小弟問題
請問用緊100Mbps 寬頻, Netgear R7000 Router 放廳, 同書房相距4-5米(中間有一幅約20CM厚磚牆)
計劃係書房PC買Asus PCE-Ac88 無線卡而唔拉線...

請問Router同張無線卡相容性OK嗎?
四天線應該接收好好多?
用5G應該食到90%速度?
番店問佢地有無得換...早啲換完早啲享受
我隻rbs20 load嘢都會有d聲
不過我都選擇由佢 要換好煩
確定火牛聲就可以拎去代確淨換火牛
唔該哂單眼巴
之後再上網睇左啲資料,
雖然屋企得100M但越睇就越想雙頻都可以行得盡100但變相好似會浪費左個5g

我見佢有usb插, 係用黎插外置天線?
今朝隻ac86u毫無預警下死亡,琴晚仲好地地用緊,而家連power燈都唔著,用左1年唔夠,咁化學
電都無,會唔會係死牛?橫掂有保養,快啲入廠睇睇
插電後得LAN4粒燈係著,其他燈就唔著
巴打們 我想問下
我買咗個 asus rt-n12+ 嘅 router返屋企 但係我連唔到 我想知點解 我本身係租緊網上爬啲router

Thanks
我之前嗰個係插DSL唔係插WAN 咁係咪已經有分別?

ac88u,上上網引變成咁
此生真係絕不再買呢個牌子既路由器
買隻小米都仲好過呢隻牌子
唔會浪費左個5GHz 啊!因為如果你屋企內聯有file 傳輸你就會發覺個5GHz 快好多
個usb 就係for 你插hand disk 做內聯雲端
巴打又唔洗咁燥先,有冇試過reset 過?如果reset 都唔得就拎去保養換啦!可能咁岩唔好彩姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞