Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
滿分喇師傅
應該係r8000同r8000p都伏
r7800上就係orbi/ax router比較好
但ps4拎得一半
Upload得10分1
求教想問一下,

500‘ 2房 長方形單位 會係廳放 modem router, $1000內應該揀咩款?

另外 MESH 個意思係我 只需要買 2部有MESH 嘅router我就可以 2部 router 之間連接 擴散個 WiFi signal? 如係 我應該點揀?

P.s. 我屋企得一個位出光纖
用緊gt-ax11000
掂唔掂?
掂,如果有ax client仲掂,我wifi太多一定係用3頻
ax router 真係暫時唔建議用住
一來得***支援 二來仲未finalise
所以真係等下先好
你要買1set,可能同brand 同model 1set 2隻or 3隻。 買orbi就要分主router or 衛星。其他就無分主同衛星。
$1000可以買 velop dual band ,千幾蚊,行雙頻
Mesh router 係將全屋wifi signal變哂同一個wifi 名同埋無分2.4 and 5 g hz
好多機都未支援ax無謂先洗未來錢
因為PSN個server廢
想請問1000m香港寬頻上網
400呎 方形
AC66U B1定AC58U?
Ax可以買,真係明顯有分別,速度及覆蓋明顯比n -> ac 差異大好多,的確非常實用
你用galaxy s10
否則係用唔到ax
只會用返ac
速度快 當然快要你部機食到先得
啱啱發現原來我部機網卡都係得100mb
如果加個usb to lan得唔得?
但係我唔知部機有冇usb3.0位
2.0嘅出啱出到250mb

點解一過100mb就咁多野搞
佢個tri-band 係 n+ac+ax
如果你係s10故然用到ax 否則只會用到n/ac
66u b1
68u兄弟機
當然66u以上最佳
感謝!

Velop dual band 係唔係哩款?
係,可以加小小上rbk20
係咪好易安裝?我唔係太識
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞