Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
牙石fw更新都幾密下 要google下先知邊版無伏
啱啱買左rt2600ac同mr2200ac
synology用戶有特價,順手upgrade下屋企設備
屋企唔係大,買mesh 係for ps4 有得拮LAN
唔小心hi錯制負皮咗自己
正負皮無人睇既唔怕
淘寶嘅話66u b1性價比較高
國行雖然香港冇保 但如果你唔介意 其實可以上一上華強 三年行一轉都可接受嘅
其他三頻 雙頻 穿透唔係一樣咩?
請問Ac86u有冇伏? ac wifi夠唔夠穿2牆?
基本上一樣,只係擺位問題
主力牆就一幅都唔得,薄牆就可以
咁邊部會穿牆好d?
買個陣個盒都有show覆蓋範圍幾大,我唔熟velop 。最好轉下擺位
係咁既擺位下,房都收到100-200mb都幾快
要穿牆好啲就用mesh wifi
其實係,係香港地啲石屎牆唔同外國啲木牆,難啲穿透。雖然咁講有啲自打嘴巴,但一般1-200mb都算唔錯,當然,3頻可以做得更理想,大約去到2-300mb ,不過都要根據擺位同屋企既floor plan. 我個陣都擺位擺左3日,先搵到個最理想網速
基本上中一道主力牆都消減好多 香港物業死症黎
所以mesh都要係開放啲位置 做好連接 唔係撞主力牆下場都一樣
Agger
噚日試咗啦 真係一接R7000就得返四百幾速
可以點搞
冇乜可以 點搞
都係更新fw ,reset router ,重開 etc 呢幾招, 可能要拎上去 代理換
各位巴打你好
我屋企用緊asus RT-N410-520 router
佢無線速度可以上到300Mbps
但我上去speed test 都睇得下圖咁

Download speed勁慢
成日有段時間上唔到網 大約幾分鐘到
請問呢個係個router廢定係HKBN問題?
個upload speed 有時得翻30Mbps有時又有40Mbps到
我o係房睇高清串流片/上網打機好易用用吓斷線,唔斷線都高ping (lol台服過百ping),係咪應該買個wifi extender擺三角形個插蘇位
你呢個2.4G wifi router 係咁上下速度,係時候換左佢
用緊咩router? 舊router 的話就換mesh wifi 第二隻衛星放係三角位就完美
唔該巴打
咁我換既話係咪ASUS Aimesh: (擴充/入門之選) 入面其中一個就得? 我只係想個download speed 上翻去正常20Mbps左右就得
屋企長方形設計
有冇睇自己個router support嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞