Router路由器 集中討論區(12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
我9月買rbk23先2850左右
如果我淨係想尾房收得好啲,係咪買ac1300都可以?如果想更好 將hkbn嘅router轉ac68u,再買多個ac1300?
你自已答咗自已
唔係點叫刷返原廠
你點刷merlin咪點還原
你hkbn router 係連埋家居電話?如果係就當modem lan線拉一條比一隻mesh做主router,另外個隻衛星就只需要插電放你三角位,用wireless 連返主就ok

記住 mesh wifi 一定係兩隻或之上組成 單一用只係普通router 做唔到mesh network 效果
hkbn router淨上網,無連家居電話。佢有兩部機,一部router 一部唔知叫咩。咁我換埋ac68u會唔會更好,ac68u+mesh wifi,師兄話mesh wifi要兩隻,咁嘅話兩間房各一隻會更好?
第一頁個list 800樓下個啲,有邊個接收多人同時用
正常一部modem 一部router, 你如果冇用家居電話就應該唔洗用佢隻router, 直接modem 連新router 就可以

另外 mesh wifi 本身已經係router 所以你用mesh wifi 就唔洗用ac 68u
ac66u b1 / ea7500v2
即係我直接買mesh wifi 連落原本佢隻router就可以?
Mesh Router連modem
thx7000呢
又唔同野黎?
無錯
7000 過800蚊
基本上連佢隻router 都可以唔洗用
呢個range 都ok 既,係想要啲for多人用又快
咁我直接買mesh wifi velop dual band ac2600。唔該曬Ching
其實跟本係router.
如果唔用原本router,咁咪要插一隻係原本router個位取代佢?第隻就可以插翻房?
Ching 我見佢有隻係3部,會唔會更好 都係貴幾舊水
近排見 dlink 雙頻mesh 3件裝 價錢貼近
2件裝 嘅velop
想慳錢 又怕中伏
我寧願揀linksys
無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞