『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
我係兀蘭火車關都試過
見個後生華人坡妹IO拎個六角型印出嚟教日子即刻叫住佢
想問下你本BNO幾時issued?
我用 BNO 申請過土耳其 evisa,唔洗填好多野,只係填 Passport 資料,幾時去,畀錢,就批左
可以,從來無規定買機票、登機、入境必須同一本護照。 買機票用廁板、登機用BNO 、入境用美帝護照,無人理你。
BC/BNO申請人毋須遞交證明文件,俾錢就可以
太尷尬!港區人大陳勇鬧錯國家 英國無端替美國捱轟3分鐘
Bro留個tg傾?或者幫到你
有嘢就係度講,一係就唔好講,有複雜到要匿埋一二邊講咩?
唔好諗得太複雜,佢哋如果只係黎做咗永久居民,無歸化BDTC嘅話,唔會有歸化證書。
如果兩老係抵壘政策來港嘅話,咁可以解釋為父母係因70年代中國政治動盪而逃離至香港嘅中國難民,但究竟係走得好急無拎定係游水浸爛咗定點就要問你兩老啦
呢樣嘢係CA4全部同台灣有正式外交關係嘅時候就已經係咁,佢哋當哂全部BNO人都係中華人民共和國公民看待
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20190303&sec_id=4104&s=0&a=20624902

//陳勇並非一時搞錯「美國」做「英國」,因為在三分鐘的回應內,他說英國歷任首相對香港的一國兩制有很高評價,連蘇格蘭、愛爾蘭的領袖也想效法一國兩制,以解決英倫三島的紛爭、脫歐的問題,又力數英國國內的種種問題,指英國政府也不想其他國家多言。
//

柒到
唔好再post啦
柒撚過關家姐
但佢地父母有舊BNO(唔見左),正常process係歸化BDTC之後90年代再申請BNO?
理論上係應該有歸化證書嘅,不過九成都係揼咗㗎喇
件事實在太柒我完全反應唔到
已經寫左email解釋情況,我老母果本好似叫CN,唔係BNO(佢無扔到),等待回覆。

感謝各位高手解答。

大陸文革時代成長,邊會有出世紙呀,無比人批鬥已經好好彩。
CI
綠色個本?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Certificate_of_Identity
睇下父母有冇本咁既野,同出世紙/歸化証明同級
我入過3次馬來西亞(兩次Penang,一次KL),係第二次Penang 果次吸左90日(不過冇void)

反而係去釜山果次吸左90日之後void 左變30日
你叫住佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞