『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
我有冇睇錯 點解唔係印void章 係手寫嘅

唔知呀,但佢都係上面chop返個correct stamp

我都試過
係機場比IO吸左90日
臨走前佢發現吸錯
然後VOID再吸過

入馬拉嗰時都係吸90日

我係兀蘭火車關都試過
見個後生華人坡妹IO拎個六角型印出嚟教日子即刻叫住佢
求高手解救....

Unfortunately, we still require your parents original documents.

Our records show your previous passport was issued before the introduction of our computer system. Unfortunately this means you cannot apply to replace it, and instead must apply as a first time applicant.

This means that you will need to send us the following documents:

Yours and both your parents original birth certificates.

我已經寄左自己出世紙去,但佢仲要我老豆老母張出世紙,但佢地無(七十年代移民潮)。全家d舊bno又搬屋果時扔左,我可以點做

想問下你本BNO幾時issued?
唔明咁做為乜
但你check in 比本特衰佢,去到再比BNO IO應該無人知你轉過

因為之前已經買左機票 果時未申請番我本bno
所以填左自己passport係由香港簽發
唯有星期一打上Expedia 問問

我用 BNO 申請過土耳其 evisa,唔洗填好多野,只係填 Passport 資料,幾時去,畀錢,就批左
無論硬定軟,都唔需要簽。
秘魯呢啲第三世界去歐盟國家都免簽九十日啦,若英國人去歐盟國家要簽證,駐倫敦大使館肯定做到PK

點解土耳其冇免簽 要整個E visa

如果買機票果陣 填左自己passport係由香港簽發
去土耳其可唔可以用bno?

可以,從來無規定買機票、登機、入境必須同一本護照。 買機票用廁板、登機用BNO 、入境用美帝護照,無人理你。
唔明咁做為乜
但你check in 比本特衰佢,去到再比BNO IO應該無人知你轉過

BC/BNO申請人毋須遞交證明文件,俾錢就可以
太尷尬!港區人大陳勇鬧錯國家 英國無端替美國捱轟3分鐘

BC/BNO申請人毋須遞交證明文件,俾錢就可以

求高手解救....

Unfortunately, we still require your parents original documents.

Our records show your previous passport was issued before the introduction of our computer system. Unfortunately this means you cannot apply to replace it, and instead must apply as a first time applicant.

This means that you will need to send us the following documents:

Yours and both your parents original birth certificates.

我已經寄左自己出世紙去,但佢仲要我老豆老母張出世紙,但佢地無(七十年代移民潮)。全家d舊bno又搬屋果時扔左,我可以點做

Bro留個tg傾?或者幫到你
求高手解救....

Bro留個tg傾?或者幫到你

有嘢就係度講,一係就唔好講,有複雜到要匿埋一二邊講咩?
求高手解救....

咁慘

正常冇出世紙有歸化証明架

唔好諗得太複雜,佢哋如果只係黎做咗永久居民,無歸化BDTC嘅話,唔會有歸化證書。
求高手解救....

1. 叫你老豆老母申請番張出世紙
https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/bdr87.html

2. 解釋點解雙親無出世紙

唔係香港出世無出世紙....

寫信改釋吧

如果兩老係抵壘政策來港嘅話,咁可以解釋為父母係因70年代中國政治動盪而逃離至香港嘅中國難民,但究竟係走得好急無拎定係游水浸爛咗定點就要問你兩老啦
岩岩無聊係度睇Timatic
發現El Salavdor都幾仆街
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?SpecData=1&VISA=1&NA=GB&AR=HK&DE=SV&PASSTPES=PASS&user=GF&subuser=GFB2C
比晒免簽所有英國護照,就係唔比BNO

呢樣嘢係CA4全部同台灣有正式外交關係嘅時候就已經係咁,佢哋當哂全部BNO人都係中華人民共和國公民看待

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20190303&sec_id=4104&s=0&a=20624902

//陳勇並非一時搞錯「美國」做「英國」,因為在三分鐘的回應內,他說英國歷任首相對香港的一國兩制有很高評價,連蘇格蘭、愛爾蘭的領袖也想效法一國兩制,以解決英倫三島的紛爭、脫歐的問題,又力數英國國內的種種問題,指英國政府也不想其他國家多言。
//

柒到

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20190303&sec_id=4104&s=0&a=20624902

//陳勇並非一時搞錯「美國」做「英國」,因為在三分鐘的回應內,他說英國歷任首相對香港的一國兩制有很高評價,連蘇格蘭、愛爾蘭的領袖也想效法一國兩制,以解決英倫三島的紛爭、脫歐的問題,又力數英國國內的種種問題,指英國政府也不想其他國家多言。
//

柒到

唔好再post啦
柒撚過關家姐
點解土耳其冇免簽 要整個E visa

如果買機票果陣 填左自己passport係由香港簽發
去土耳其可唔可以用bno?

可以,從來無規定買機票、登機、入境必須同一本護照。 買機票用廁板、登機用BNO 、入境用美帝護照,無人理你。

咁慘

唔好諗得太複雜,佢哋如果只係黎做咗永久居民,無歸化BDTC嘅話,唔會有歸化證書。

但佢地父母有舊BNO(唔見左),正常process係歸化BDTC之後90年代再申請BNO?

但佢地父母有舊BNO(唔見左),正常process係歸化BDTC之後90年代再申請BNO?

理論上係應該有歸化證書嘅,不過九成都係揼咗㗎喇

件事實在太柒我完全反應唔到

已經寫左email解釋情況,我老母果本好似叫CN,唔係BNO(佢無扔到),等待回覆。

感謝各位高手解答。

大陸文革時代成長,邊會有出世紙呀,無比人批鬥已經好好彩。

已經寫左email解釋情況,我老母果本好似叫CN,唔係BNO(佢無扔到),等待回覆。

感謝各位高手解答。

CI
綠色個本?

感謝各位高手解答。

CI
綠色個本?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Certificate_of_Identity
睇下父母有冇本咁既野,同出世紙/歸化証明同級
今日由去咗新山,入果陣個馬拉IO吸錯咗90days, 離開新山返SG果陣個坡仔又吸咗90days,過咗之後又叫住我check passport, 之後void咗90days變30days 所以英國佬麻Q煩整n個nationality 擾亂外國IO

我入過3次馬來西亞(兩次Penang,一次KL),係第二次Penang 果次吸左90日(不過冇void)

反而係去釜山果次吸左90日之後void 左變30日
唔知呀,但佢都係上面chop返個correct stamp

我都試過
係機場比IO吸左90日
臨走前佢發現吸錯
然後VOID再吸過

入馬拉嗰時都係吸90日

我係兀蘭火車關都試過
見個後生華人坡妹IO拎個六角型印出嚟教日子即刻叫住佢

你叫住佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞