『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
我交表都等左2個星期先收到本bno
你預4月前收到
仆街1/3 簽收
今日仲未轉being process
我想問一般正常冇問題的話太約需要幾多日先轉dispatched
1/3 星期五啊, 都要比時間人做野架
HMPO又唔係做一個人生意
我見到網友一個星期內轉,但我申請時等咗9日
做咩多左咁多人
“可以用BNO 個reference no上DHL個網查件貨去到邊”

睇完呢個post,以為係一樣,自膠了
脱歐前最後機會
你可以搏下
我都冇畀雙親嘅出世紙都成功
Thank you for your passport application. Unfortunately you did not send all necessary supporting documents.
Unfortunately, we cannot except photocopied documents.

Please send me yours and both your parents original birth certificates.

好撚忟塞,解釋左都仲係咁問問問。
身份證大法25號being processed

好心急究竟會唔會家變
冇辦法之中辦法:宣誓+彩色身份證影印本
你點解釋先?同埋出世紙做咩唔比正本人呢?
證記事項證明書

如果唔見咗改名契,又唔記得係邊間律師樓到改,要去人事證記處攞返張證記事項證明書,證明我幾時改名同埋原名係乜改做而家個名,費用$385,由申請日計五星期後有得攞。

果張係會列明你幾時攞出世紙、兒童身分證,成人生身證,甚至乎幾時結婚同咩人結都會列晒出黎,當然仲會列明幾時改名,原名係乜嘢新名係乜嘢。同埋依張紙係由政府發出,所以係一份正式嘅身份證明文件。

比張證記事項證明書同在大陸出生冇出生證明
睇左啦。不過想知道會唔會有人真係失敗左。
追post好似有人從未申請過bno。扮唔見左都批。。。
你估而家拎CNO咩
好大機會話無申請過都係唔記得姐
咁易扮個個扮唔見拎bc啦
你不如誠實啲話你無追post好過啦

全部收得返護照嘅本身都有呢個身份,你估扮就真係有呀,咁耐以黎過得身份證大法嘅未有人講過衰過。
點會冇追。就係一月追哂post。一月尾去續二月中收到我本bno。我本身手持舊bno,續證沒問題。而家係諗緊幫唔幫女朋友試。
不過唔係太睇得明身份証大法。
係唔係如果肯定從未申請過。老豆老母都從來未持有過,咁既條件係咪就唔洗浪費時間呢?
Dear sir/madam,

With regards to your email, I am apologized that my parents’ original birth certificates will not be available Since both my parents were born in the mainland China before 1970, they do not have that certificate at that moment. Therefore, would you accept any other certificate for the approval of my application?

My father was born in ( year) in mainland China and has been Hong Kong since (year). My mother xxxxxxxx. Since both of them were not born in Hong Kong originally and they have not got the birth certificate. Hence, that document will not be available.
既然你都咁肯定, 又點解要煩惱呢?
我被女人煩。。。
身份証大法係BNO嘅申請資格黎
好多CASE係申請人太細個父母幫佢申請咗都唔知有BNO身份
有啲家變CASE係父母幫佢申請咗但唔比申請人知BNO身份
老豆老母都從來未持有過BNO唔等於申請人冇BNO身份
1. 父母同佢本人有無持有BNO無直接關係。
2. 身份證大法只要問好簡單嘅問題,邊度出世、97前夠唔夠11歲同身份證首次簽發日期

一般黎講香港出世、97年6月30日或之前未夠11歲身份證首次簽發日期係97年6月或之前,出世紙上有確立居留權嘅話,基本上差唔多肯定有BNO
證記事項證明書

如果唔見咗改名契,又唔記得係邊間律師樓到改,要去人事證記處攞返張證記事項證明書,證明我幾時改名同埋原名係乜改做而家個名,費用$385,由申請日計五星期後有得攞。

果張係會列明你幾時攞出世紙、兒童身分證,成人生身證,甚至乎幾時結婚同咩人結都會列晒出黎,當然仲會列明幾時改名,原名係乜嘢新名係乜嘢。同埋依張紙係由政府發出,所以係一份正式嘅身份證明文件。

比張證記事項證明書同在大陸出生冇出生證明
你個你續期定全家續期先
乜身份證大法真係咁難明咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞