『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
呢個我當然知,我係怕我申請JR pass同其他pass嗰時都用晒廁板資料,雖然都相信佢可以對得返啲資料,但又費時浪費太多時間,我下次會乜轉晒BNO架喇
呢度9成嘅巴絲都去撚過日本
JR Pass呢啲咁公廁嘅Item點會冇人買過
我上年8月先買完關西Pass
張嘢係唔會有你個Passport號碼
上年6月申請,7月成本野白雪雪去日本
個io都係攞住本野睇左3,4次掀下睇下就痴貼紙
到check行李都唔洗開黎睇,淨係問左句黎日本做咩
答佢旅遊就放行
叫佢填form退出埋英國國民(海外)啦
你身為朋友應該幫佢畀埋少少費用,送埋佢一程
我知張pass係冇passport no印喺上面,但唔肯定佢電腦系統冇passport號碼資料係入面,因為申請嗰陣要入passport no的
有直航香港應該都見過BNO無問題
我果次係坐華航 KIX經TPE去HKG
唔使咁激動既,申請嗰陣用既passport no用拎去拎證既passport no唔同,擔心會有麻煩都好正常啫
咁帶兩本Passport有咩問題先
你又唔係非法入境
因為用嚟申請嗰本passport冇印係上面,因為佢除咗check申請人係咪用外國護照外仲要check埋個印睇吓係咪旅客身份入境,但個印又係另一本證度
又鬧交
依排依到真係熱鬧啦
直航去香港應該都識搞
我嗰次係 FUK -> ICN
喺 checkin counter 搞咗勁耐
我喺上一個 post 應該講過

其實自己無試過又唔代表呢啲事唔會發生
我最後都係想多啲人用 bno 從而令其他國家嘅人都識呢本 passport 同歷史
我有諗過咁講,但係費事friend 都無得做,佢鐘意做港豬就等佢繼續做。仲有,佢都係D「我討厭政治」嘅正牌港🐷
你真係擔心太多
你用外國護照你就係外國人
你有貼紙就係合法入境
佢問你資料同網上唔對
解釋唔難
你第二本護照就係咁用
BTW新JR PASS:
某程度上都冇講錯嘅,英國佬真係好虛偽,BNO又真係好似只係旅遊證件咁,但出事嘅話,英國佬起碼會做下樣幫你,但支那就由得你死
呢張係免兌換chop印直接用得?
之前響綠色窗口買wide area pass 係磁飛可以過閘機
BNO得十幾萬,
唔係對慣香港客真係識我地老鼠
我一早講咗呢本嘢係廢物,自然消失,冇人關心,冇人用,用佢只會攞嚟煩。

我用特衰通行無阻,入境日本從冇問我嚟做咩

轉機都唔會問長問短,細關口 staff 都知
正解,就算有資格續 bno 的人都唔會續,因為只能用嚟打飛機
我係事前上網訂
係關空攞
一chop印就用得
依家唔再係磁飛勁撚唔方便
張嘢又大張又唔可以用入閘機
我同朋友去啲辟啲嘅站試過冇職員
我地直行直過
咁你入黎做乜?恭喜你共享中国人的榮耀。一路好走
好過啲人用支那護照打飛機
入黎飛機post打另一本垃圾既飛機,趣緻
無得過閘真係好煩
大站排隊出入閘
原來現場買張pass唔同樣?
不過現場買會貴啲,等同貴少少買個方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞