『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
今朝成功派遞左(簽收左)
而家hmpo仲係 awaiting
好心急又好擔心
買左機票,下年年頭去荷蘭同法國,唔知要唔要整簽證?
點都好,都唔想再用廁板
無論硬定軟,都唔需要簽。
秘魯呢啲第三世界去歐盟國家都免簽九十日啦,若英國人去歐盟國家要簽證,駐倫敦大使館肯定做到PK
慢慢啦
點解土耳其冇免簽 要整個E visa
半極權國家
今日由去咗新山,入果陣個馬拉IO吸錯咗90days, 離開新山返SG果陣個坡仔又吸咗90days,過咗之後又叫住我check passport, 之後void咗90days變30days 所以英國佬麻Q煩整n個nationality 擾亂外國IO

我有冇睇錯 點解唔係印void章 係手寫嘅
唔知呀,但佢都係上面chop返個correct stamp
如果買機票果陣 填左自己passport係由香港簽發
去土耳其可唔可以用bno?
咁就算比你上到機
你去到點過入境?

18/2 dhl寄,尋晚睇仲係being processed,啱啱睇轉咗dispatched了
多謝提供資訊嘅巴打,呢個post好有用
準備去英國
有無得直接去英國續bno?
Bno過咗十幾年想續翻
睇doc
我重係processed不過我冇舊證
我意思係:如果喺Expedia 買機票去土耳其果陣 填左自己passport係由香港簽發 最後出發係用bno再整e visa入境
會唔會上唔到機/入唔到境?

利申 多謝薪火post咁多位巴打有用嘅資料 12/2寄 已dispatched
唔明咁做為乜
但你check in 比本特衰佢,去到再比BNO IO應該無人知你轉過
大家成日話本BNO有油漬,但我睇過兩本BNO都係幾乎同樣位置出現嗰五點「油漬」,另外新出既英國護照同樣位置一樣有所謂「油漬」,所以應該係刻意製造既防偽特徵嚟架
其實全部人都知
真心膠發現
我見好多人都有問點解上面有幾撻油漬嘛
因為之前已經買左機票 果時未申請番我本bno
所以填左自己passport係由香港簽發
唯有星期一打上Expedia 問問
我都試過
係機場比IO吸左90日
臨走前佢發現吸錯
然後VOID再吸過

入馬拉嗰時都係吸90日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞