『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
其實個人覺得成個續既process都唔係難
呢篇嘢係咁二執一執就再send返畀佢,真係無嘅畀條毛佢咩

你再強調呢啲文件係無法提供亦無法再補領,兩老係唔係游水落黎香港?係嘅就強調原因係當年中國局勢動盪避難黎香港嘅中國難民,咁樣走法係中國邊會有人肯再出證明

再係咁覆要出世紙就要準備好要同HMPO上級機構投訴,無可能繼續無了期咁玩嘢
好多人都係怕貴都怕副署啫其實過程真係無特別

如果以後一直有續開嘅話,只要無改資料同唔見護照嘅,咁以後每次再續都好簡單
I apologise
調番轉諗我相信果邊都唔會咁無聊特登為難你,出得比你晨早出左啦
我估實有野出錯左
我續個陣冇睇docs都係咁續
佢話要乜我照寄俾佢
我炸
怕貴無得講啦,千幾蚊有人覺得續左都無用,呢d價值觀問題
Counter sign 睇你肯唔肯去搵姐,無既都有批既例子
都係果句,你有心想續就點都唔難搞,但抱住人有我又續既心態就樣樣都難又煩
我同佢講左我父母無出世紙,仲叫我寄父母出世紙,都解釋左點解無,實係我解釋得唔夠好...
如果就咁睇你篇email, 比我係officer 都唔會accept啦
當然我地有追po知你有咩困難就明姐
人地officer做野都要跟程序,跟上面d意見改改啦,最好搵frd執埋d grammer 同用字啦
愈夜愈熱鬧
(9up)
你有冇一啲兩老英治年代嘅證件可以寄到俾佢睇下證明當時已歸化
試下highlight 返當時中國情況冇可能會出到呢種出世登記文件 + BNO係憑登記取得 根本唔需要出世紙做證明
咁樣會唔會比較好?
試下身份證核證副本得唔得
https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/sf-rop-164.html
身份證有首次簽發日期可以證明佢地幾時落嚟

我估first apply都做係為咗證明你就係申請者本人啫
(搵一個人偷曬你+兩老嘅資料冒認你去申請應該冇乜可能)
你試下咁可唔可以說服到佢
得老母本CI喺度
試下寄本CI+身份證核證副本過去再解釋
有supporting document佢信你嘅機會都大啲

我個陣續BNO冇副簽,跟住我將本就過期嘅廁板寄俾佢都收貨
好奇問下,巴打係咪sure自己有過BNO?

我都係1/3簽收左
今日轉左being processed

不過見有人話比人問雙親出世紙
我都好驚
我屋企人一定唔會比 佢地好怕
同埋得阿媽有
老豆因為細細個已經比親生老豆老母賣左
冇幫過佢整
呀媽嗰張可以申請核證副本

但你老竇係香港出世?
其實呢樣我都唔肯定
只係知佢冇出世紙
平時有幾可會八卦呢啲野
但我有06先過期既舊bno寄左比佢
又有我出世紙
其他料又齊

應該唔會問我雙親出世紙咁絕架可?
肯定,老母搞CI果時帶埋我去申請bno
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞