『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
好似開始多人
12-97都話有可能有條件下中
98中條毛咩
我搭CX冇問題

仲用埋自助寄行李
諗起我由呢句野做topic個陣開始想搏

諗到上個月先做
去日本韓國用廁所板,
個移民局關員真係同你講蝗語
歐美就唔知啦我都無去過

另外,你揸一個國家既passport,
但你又唔識呢個國家既語言,
過關比移民局逗又真係易出事當你用假護照

等於澳門人有葡國護照但又唔識講葡萄牙語
全世界唔係個個都知香港澳門曾經係歐洲國家殖民地
唔好咁mean啦
人地條界粗啲啫
揸廁板去咁多次日本各大小機場從未俾入境職員或海關用蝗語問過喎
成日都錯過啲時機改好名
同埋護照上面有寫出生地,大把中國人拎外國護照,但出生地寫CHINA啲職員一定明白乜事
呢啲真係要靠多啲人用 bno 先可以解決到
少人用嘅 passport 就好容易有呢啲問題
睇「唔識」有幾「唔識」啦
正常香港人受9年教育
起碼識What, Why, Who, Where啦
之後你唔係驚驚青青,答到嘅話都唔會有咩事㗎
再者亞洲國家io英文都唔多好啦
而歐美就多移民,唔會好出奇嘅
個地勤已經揭曬書睇香港澳門入境d野,
之後就問隔離個地勤,再問後面企響度果個,
終於再有另一個過黎,話唔知乜野overseas,
之後就ok

但搞得黎,
其他counter d客已經唔見曬
我老豆六十幾七十都黎緊,
英文係識a-z咁大把

加上佢覺得自己係支那人,
咁就算啦都廢鳩事理佢

好在,當年兩老有幫我整BNO
入境打手指模見到殘體字已經反胃
我用BNO 來回日本都無問題囉。by the way,我撘cx 及 ana.
呢個真,好想同佢講其實我唔係好睇得明啲殘體字
我下次去日本因為一早用廁板訂咗機票JR pass等所以都唔用本BNO住,再下次就可正式用本新BNO去旅行了
訂機票唔影響你用咩passport 入境
冇衝突㗎喎
你帶晒兩本去
機票去到都係會幫你執一執
最多係喺香港check-in用特衰
就算JR Pass佢都係用你本Passport對名嗰啲基本資料就攞得
去到日本入境用BNO再用BNO走
完全冇問題
尋晚同friend 食飯,問佢有無申請番BNO, 佢就答:我好憎英國人,佢哋好虛偽。BNO只係旅遊證件,你估出事佢地會理你咩!仲有咁死貴,都係特區謢䕶照好用好多。
佢講完之後,我真係覺得cctvb 洗腦非同凡響,另外港豬真係唔抵幫。只能恭喜佢享受中国人的榮耀,同埋佢旅行千祈唔好出事。完
仲有張JR Pass上面又唔會有你個Passport number
唔係有得揀都要共享榮耀呀嘛?
係怕啲JR pass有我passport no.,又會check吓我申請JR pass本護照有冇揼印
係Klook申請嗰陣要我入passport no,都係費事到時麻煩,唯有共享多最後一次榮耀啦
咁你攞BNO入境咪得
咪同你講用咩passport 買機票唔影響你入境
你鐘意入passport no. 做K123456789 到期日2099年都得
去到機場唔會因為咁唔比你check in
你再無聊啲用特衰check in
之後去到日本用bno 過關一樣得
重覆多次
你登機時候航空公司幫你用咩護照登機
係唔影響你去到當地入境機關用咩護照

一個係商業機構一個係政府部門
大把香港人用特衰訂機票寫咗一個唔存在嘅國籍"HONG KONG",去到櫃位咪又係上到機?
因為check-in時候地勤會手動幫你改返
唔會因為網上Passport資料入錯唔比你上機
雙重國籍一向就係可以咁樣玩
我由英國用特衰飛入EU用BNO入境
再用BNO出境返英國再用特衰入境都冇問題
你用邊本護照入人地國家就用邊本出
就係咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞