『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
我都係舊BNO, 特區正本, 出世紙正本, 爹娘結婚證明副本, 冇副簽....係成功的
你個樣變得勁唔勁? 寄左先, 要副署先再諗啦
第一本係未識爬時攞
第二本係上年攞

個樣變得勁唔勁? 你話呢?
上年10月續個陣係寄彩色副本(A3+A4底面)
填E-Form打錯阿公個名 加多封信解釋返岩既名
特衰就寄正本 平安歸來
我舊BNO張相係小六...我冇問題...唔知你了...
你舊bno張相係小六
我舊bno張相係二個月咋
節錄中英聯合聲明 備忘錄

一、凡根據聯合王國實行的法律,在1997年6月30日由於同香港的關係為英國屬土公民者,從1997年7月1日起,不再是英國屬土公民,但將有資格保留某種適當地位,使其可繼續使用聯合王國政府簽發的護照,而不賦予在 聯合王國的居留權。取得這種地位的人,必須為持有在1997年7月1日以前簽發的該種英國護照或包括在該種護照上的人,但1997年1月1日或該日 以後、1997年7月1日以前出生的有資格的人,可在1997年12月31日截止的期間內取得該種護照或包括在該種護照上。

二、在1997年7月1日或該日以後,任何人不得由於同香港的關係而取得英國屬土公民的地位。凡在1997年7月1日或該日以後出生者,不得取得第一節中所述的適當地位。

上面已經講咗97年12月31日係BNO最後嘅簽發嘅日期

就算當BNO無set到deadline for registration
過咗1997年6月30日 你/你條女已經唔係英國屬土公民 而bno簽發條件係要申請人申請個陣係擁有同香港有關係嘅英國屬土公民身分。 咁98年係任何情況下都唔會滿足到呢個要求 咁又點會有BNO?

下世小心啲

除非你條女係主權移交之後變成無國籍人士,咁就會變成BOC & eligible to register as a BC
我係身份證大法拎返bno既巴打,想分享下比大家,岩岩諗返起收到bno拎返屋企比阿媽睇個陣,佢見到之後仲話細個返工咁忙邊記得有冇申請過又話96年個陣都唔知邊個抱我去申請。跟住佢望多陣本bno之後仲叫我幫佢申請返得唔得。完
好形象化嘅華人
其實係咪大部分人既住址證明都係比銀行信??
銀行應該可信啲
大學面試信
岩岩搬左屋無信,用左公司contract
我發覺好多老一輩唔知bno係終身有效,可以申請得返
到時拎左記得上黎開心share
前日收email當first adult,尋日speedpost補晒正本俾佢,應該好快收到
天命⋯⋯
計劃下去澳紐技術移民吧
我女人而已。。。我己經用緊BNO了。
其實問下佢,同講下點解未拎到,佢會準你過90日再補交,我11月尾交表,有d文件上兩星期先到手再寄,佢無話取消我申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞