『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
父母嘅出世紙畀到就畀,畀唔到解釋就得,其他文件基本上全部都唔啱使。

因為佢哋睇出世紙嘅原因係要知道你嘅英國國籍嘅來源,但係我哋BN(O)佢哋根本睇黎都廢嘅,全部都登記取得都唔知有乜好睇,不過佢哋鍾意睇你又吹佢唔脹,佢又有權要求你畀
如果dispatched 左,幾耐左右會有DHL sms?
想問BNO申請果個簽名可唔可以同香港護照最後果頁簽名唔同? 定唔會理?
因為我好耐之前就簽左個舊簽名落本香港護照,
但交果份BNO申請想用返新簽名.
驚佢見我香港護照個簽名唔同會reject
咁你有証據係British Hong Kong出世又係好重要既合法國籍來源
within 3-7days
可以用BNO 個reference no上DHL個網查件貨去到邊
新年後寄,今日剛剛轉左dispatched

不過想問下,我同我老婆一齊寄過去(同一份),但佢仲未轉dispatched

會係兩個人分開寄,定一齊寄埋黎?
我兩本個簽名係唔同
touchwood未有問題出現過
剛剛收到DHL sms,但佢俾我個貨件編號唔同我個reference No.既,會唔會出錯架?
同埋得一份件
Passport & 你D資料分開送嘅
1.正常係有2份件 應該第2份HMPO未俾DHL
2.DHL貨物單編號同BNO reference no正常係唔同
我廁版個簽名同申請bno個個簽名唔同,申請個陣無問題
其實我都想問下, 究竟有冇巴打續BNO失敗?
或者之前冇申請過, 嘗試衝關失敗?
好似只要你肯去續或申請都會俾你咁, 未聽過有失敗例子咁
拎住bno 幾時先做到英國人
呢幾日轉dispatched既巴絲係幾時寄application?
會唔會考慮俾藉 真香港人
定義失敗
唔齊文件要你補就成日有
但直頭申請左再ban你係好少
我岩岩同女朋友去完日本, 我用BNO佢用特衰, 我叫佢都試下, 但佢印象中好似冇申請過..我都叫佢試下.............千零蚊.......佢又驚唔得會浪費左錢...爭扎中

BTW, 過關兩本都好順利....
其實有身份證大法點解唔睇下先
又要召喚 sam 巴
2/25寄
3/1 簽收
今日 3/4 being processed
希望快啲轉dispatched
我上年續bno成功,真係好滾動

因為我冇副簽、相片聲明、舊bno 而且過咗10幾年、冇grandparent資料,咁都過都關
呢啲真係可遇不可求
我細過已經唔想攞特衰廁板,但屋企人唔肯幫我續bno。寧願唔去旅行,都唔想留下污點。之前我讀書、做嘢都好忙,所以去唔到旅行,就搞護照嘅事擱置咗。直至上年我辭咗份工,先有時間研究點攞bno 。點知我媽唔知將我本舊bno擺喺邊、阿爸對父母冇印象(佢由大哥湊大),我身邊個個攞廁板攞唔到副簽。唯有搏下睇下批唔批,點知就寄咗bno 嚟。
2/20寄
25/2簽收
26/2轉 being processed
幾時先轉dispatched
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞