『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
再唔係問稅局寄自己個TIN囉
咁就包冇走雞
最重要肯用肯講
唔講唔用點搞都冇用
我再講多次個重點,佢哋要嘅答案係

點解你玩足半年唔夠要再短時間再入境玩?

機票我已經講咗,你答唔到呢條問題,張機票廢紙黎,佢哋點解要信你一定會用張機票?咪又係返返去上面條問題 IO嘅工作就係要隔除任何可能會違反簽證條件嘅人,如果一張機票就買得起佢哋,英國依家應該沉咗

仲有,如果第一次入境時無回程機票而你咁唔好彩遇着個揸正黎做嘅IO,就已經夠你即刻被人趕返香港,都唔使諗第二次

今日收到啦
但我係收到新bno先,另一份星期一先到
我交咗舊bno,01年過咗期
廁板正本
身份證底面彩色影印
份form要搵副簽,我空咗無簽
相兩張
信用卡statement 做地址證明
見到上面有巴打話佢銀行信唔得,可能我好彩了
過往表現不等於未來回報嘛啲巴打成日都咁講
恭喜另想問你要等左幾多日先由Declaration form received, being processed轉 轉Dispatched
計埋星期六日就10日
因為我27/2轉左Declaration form received, being processed之後仲未轉
咁我早你一星期,我20/2轉嘅,再等下啦
巴打 個人資料個頁 幅相係咪都係矇矇地咁?
係矇矇地
有冇油漬
剛剛睇返,全國pass有passport no.
西日本pass (廣域,山陽山陰,関西北陸)就無
第一個副簽唔得,要交第二個
因為我個人資料有d改左,佢又要我補交文件,但政府要幾個星期先俾到我,等左勁耐先寄俾佢。

我交左
1.舊bb版BNO
2.出世紙正本
3.id card 彩色副本
4.未過期廁板正本
5.兩張相
6.信用卡月結單
7.表格有副簽
係矇矇地
有油漬
但係我第一次入係為左exchange而第二次入係tourist都唔得咩
唯有一開頭就買盡張機票攞盡個免簽
1日推左咁多頁既
副簽唔得原因為乜?因為職業不符?
廁板講明副本就得我都唔敢寄正本俾佢,怕呢段時間萬一急需要出國但身上冇任何passport係身
佢無講點解,我諗係職業呱
我嗰堆JR東日本東北pass 都要寫國籍同passport number
HMPO覺得專業人士先有信用,好似係
上個星期用完,東北pass有國籍同number,東京廣域就冇
美國我試過俾佢用蝗語問,但佢講得唔正,我聽左幾次先明佢問咩,而我的蝗語又屎,佢應該都聽唔明我答咩,所以我答佢我唔識蝗語,叫佢用返英文問我
我上面寫 British
有一次坐特急查飛,個職員同我講英文
唔知佢識唔識中文
你身體力行以身試法,我地唔會阻止你,反正我地都想睇吓依家英國IO會唔會拒絕BNO入境。

不過,鑊咗唔好問點解。同埋你有心理準備萬一IO送個十字架俾你,你有排都唔駛旨意入得返英國。唔好諗住回馬槍用廁板再入英國,可能死得仲快。

點解唔索性畢咗業玩working holiday? 為咗玩多一陣搵命搏,值唔值?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞