『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
最好取消BNO
有續升格BC
無就做番支那人
你寫封信去解釋下你父母個情況吧
1. 叫你老豆老母申請番張出世紙
https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/bdr87.html

2. 解釋點解雙親無出世紙
BNO終生有效 無得取消 祖國唔係鄰國噉唔講誠信

就噉改返 set個cut off date 話現時政府電腦系統資料入面符合申請緊急護照嘅國民(BNO/BOC etc)可以登記做BC就足夠

就算要前設條件嘅 prove到有足夠英文能力同財政係英國生活到就得
呢個好似之前呢度有案例?
fbrw時我自己都係啦, 一樣冇舊bno

結果我係去申請父母嘅出世紙, 連埋自己嘅三張正本寄過去

speedpost寄過去到收到新bno大概十日左右
表示積極留意英國Passport 3月29號之後旅行待遇
X2
岩岩無聊係度睇Timatic
發現El Salavdor都幾仆街
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?SpecData=1&VISA=1&NA=GB&AR=HK&DE=SV&PASSTPES=PASS&user=GF&subuser=GFB2C
比晒免簽所有英國護照,就係唔比BNO
唔係香港出世無出世紙....

寫信改釋吧
BOTC都俾唔比BNO?
唔會去嘅國家
咁慘
支那買㗎啦擺明
政治無終生承諾
最好落晒閘 益晒班續左證嘅
正常冇出世紙有歸化証明架
但歸化證明冇得補領,因為而家已經冇BDTC
ca4剩係得尼加拉瓜俾all British 其他都要申請ca4visa 不過好似洪都拉斯同危地馬拉有美簽就免簽(去得中美基本上都要去美國轉) 係得薩爾瓦多咁仆街 順帶一提 就算係廁版呢4國都係得尼加拉瓜係visa free
1. EU 通道「可能」唔再行得
2. 一堆沒有對等免簽待遇國家「可能」逐步要求英國護照持有人申請簽證,尤其巴爾幹、東歐果一堆
3. 「可能」緊急護照係歐盟國家不再免簽入境
好耐世紀嘅事,以前危地馬拉、洪都拉斯、薩爾瓦多、尼加拉瓜、巴拿馬都係咁上下入境要求,除咗哥斯達尼加一直都俾BNO免簽。
但近年轉變咗唔少,巴拿馬、尼加拉瓜免簽;洪都拉斯、危地馬拉若果有美簽都免簽,係薩爾瓦多最老土。
應該唔係買,廿年前香港轉場之後,中美洲國家已經落閘唔俾BNO人免簽,鄰國同中美洲國家無幫交,我地又被「鄰國化」,原因好明顯
準備飛意大利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞