『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
好撚柒呀支那5毛
尋日話老婆個本未寄,得我寄左,今朝都轉埋dispatchedDHL SMS都收埋

BTW,老婆仲未有SMS,乜都快佢一步,佢條氣好唔順
驚咪去郵局買個bubble信封囉,包你夠穩陣
出左事就係有英國人理
叫條五毛睇返311地震發生咩事
我想問你有冇歸化bdtc?

如果你唔係香港出世,身分證大法有可能中CI而唔係BNO
有冇追問 HMPO?
幾次日本地震香港人用BNO去英大使館求救都有優先機走喎

00後做你既支那人返出去啦
就算平唔到權 爭取到第時去Heathrow可以排UK已經好好
世界上有邊個國家唔俾自己國民用護照入境?
一本連自己國家都返唔到嘅護照係咪好有優越感?

你覺得BNO無用,點解又唔向英國申請放棄國籍? 係咪因為一屋都係廢物,都唔知丟邊樣好? 定係你越廢越愛,唔捨得扔呀? 咁又係嘅,支青可以幾本有效護照係手,優越感一定多過得一本。

一講呢啲我啲優越感又返嚟,想唔做廢青都唔得。
點解以前冇人去告下英國政府
1961年前出世嘅人被監生剝奪居英權
因為以前嗰班care自己國籍嘅人已經攞好曬國籍走曬佬
1962嗰陣香港都未起飛
一街都係漁村佬、農民咕喱
而且大部分都係落到香港冇耐嗰啲
點識諗去英國
而且你睇返,嗰陣人口咪依家60歲-80歲嗰批囉
你話啦
重點唔係去得到而係去告
可以去告嘅唔單止呢批人
除非嗰班人唔想畀人代表
無論係唔係出於自願
啱啊!雖然之前果幾次排UK都過到,但都試過俾IO challenge bno 因為不是EU passport 而提示下次要排NONEU
就係嗰班人根本唔care囉
而且我覺得嗰陣時根本冇咩人知有改到國籍嘅權利
喺香港嗰班係喺屋企整膠花做製衣嗰啲嚟
邊有依啲遠見丫
而且如果講之後,香港都經濟起飛,更加唔會諗要走,仲洗咩理自己國籍地位有冇俾英國閹
如果你是首次申請英國護照的表格類型,“Has the applicant been included on ANY passport before?”(申請人是否包括在任何護照上?),如果你是從來沒有英國護照但你的名字和資料包括在父或母或任何人的英國護照內,你應該選擇為”YES”。

如果你是因為現有護照為1993年(2003年)或之前簽發而選擇此項者則應填”NO”,如果該本護照沒有遺失,你須於下方位置填寫該本包括你名字的英國護照的號碼。

唔明呢part我01年簽發 冇lost, 係咪no?
其實 出世紙/ 結婚證書 去返 生死註冊處/ 婚姻註冊處 俾錢就可以拎到核證副本。
係,無錯
thank you
自1962年英聯邦移民法案實施後,港人居英權被剝奪,因此按道理所有在1961年2月4日前出生的香港公民,都有資格註冊為英國公民。 其實依加俾番個數字會有幾多,計埋BC by descent 下一代既話
你9日計5計埋星期六日
出世紙established
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞