『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
技術上唔合理
佢要一對一同啲國家講返有BNO
不如直接統一BNO BC?
如果係有阻力,佢不如維持現狀
依家似係啲細國睇居留地先會分BNO同BC
而唔係佢有心為難BNO
想請問收件 兩份DHL 相隔幾耐?
因我今朝只收到 一個waybill no.
上官網check status 又未dispatch ...
我有 subscribe
難得有組織可以遊說政府增加 BNO 權利
但統一BC就要搞埋BOTC仲有班孤兒仔BOC
好似同人講BNO嘅存在方便啲?
存在就存在㗎啦
唔會唔知存在
就知知存在
佢要行動上界開BC同其他
啫係代表啲國家有心噉做,佢地主動分
英國自己分級制在先帶頭歧視
佢叫人平等對待咪仲無稽
BOTC BOC 過唔過到E-GATE?
絕大部份嘅BOTC 2003年已經平咗權可以登記做BC
BOC唔太清楚 但佢地係馬六甲起碼都係自決/獨立咗嘅地方呀 香港乜柒都冇喎
當初我冇副簽就去馬,寄咗本BB相BNO,點知又Approve 咗
mon 左幾十個POST 上年十二月尾終於的起心肝續證
太耐冇續,中學相佢都當new passport 要countersign
冇BC passport 朋友,身邊朋友只有其他commonwealth passport holder
之前仲驚搵唔到副簽要等多個禮拜
今日驚喜轉dispatch 啦~
1/3 寄EMS
4/3 HMPO 收到隔日轉 being processed
12/3 今朝server maintenance 後已轉dispatch

呢家好期待DHL 個sms
你又岩
恭喜o甘多人唔好副簽都得其實hmpo寫要副簽攞來嚇人
wiki寫好多BOC係冇馬拉國籍嘅馬拉華人
仲衰過香港BNO
之前睇英國報紙話嗰班華人有啲係畀人昆咗去放棄馬拉籍 諗住有得直接登記做bc
點知後尾先發現 原來自願放棄其他國籍 而令到自己得返boc 係冇得攞bc

而家就變咗國際人球
喺馬拉住嗰啲就要每三十日去邊境update 自己個visitor status
住英國嗰啲就係非法居留

左膠啲講句 一開始唔好分咁多種國籍咪好囉
我2016年Renew, 當時收到新Passport發覺official observations 嗰頁個身份證號碼係錯嘅(將我本廁所板號碼當作身份證號碼

之後我響HMPO website聯絡佢地,後尾Liverpool BNO Team有reply我叫我再填過application form、再寄多次2張相同錯版Passport比佢地 (BTW, 個Liverpool BNO Team Memebr個名係強國拼名同識講蝗蟲話,我懷疑係part time...)

郵費方面,我email咗張Speedpost receipt比BNO Team, 之後佢會pay落我credit card

如果想contact佢哋,可以試下以下聯絡方法
+44 (0)300 123 1973 or via E-mail liverpool@ips.gsi.gov.uk

各位收到Passport記得Check清楚d資料
感謝你的分享
有無人都係上星期伸請呢兩日寄到?等緊status變received
其實要apply egate 仲要係24個月內入境英國最少四次先可以apply
我諗留學生應該最大得益
星期六寄 英國星期一收到 今日轉processing
一般轉dispatched會幾耐收sms
我都係星期一到 不過status仲未變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞