『薪火post』BNO 續期資訊(31) 支國爆了,你們應當悔改

1001 回覆
45 Like 1 Dislike
你個名
申請嗰陣寄晒啲小學, 中學, 大學時期嘅相, 俾晒佢會唔會有幫助
進化圖
習帝
今日終於收到啦!!
諗緊博唔博好,問老豆老母又話冇申請過......硬係覺得有...
94年''香港''出世,Y字頭,09-97...(好似冇乜機會),博唔博好?
我諗緊計叫老母俾個櫃桶我摷下,我淨係記得我申請過回港證,唔知我老母有冇擁有過bno,有就lucky
變態
建議女皇取消此人國籍
唔洗摷,你94年個最後申請係係06-97,
得97年出世嘅人可以拖到09-97,
只好怪你屋企冇幫你申請
幻覺嚟。

早啲抖,唔好諗太多。
求救

英國個邊send email黎話我住址證明交左photo copy唔接受(我交左稅單,係稅務易print左黑白)

事後email聯絡過幾次,我email send左bank statement 同稅單,佢叫我寄過去,佢地接受稅單

咁我今次彩print寄過去,今次我bank statement同稅單一次過寄,費時煩

星期一佢覆我話收到,
I have received copies of your bank statements in the post today.

As explained in my letter and subsequent emails, I cannot accept copies.

Please send me the original of the letter from the Inland Revenue, as this will be acceptable. If you do not send this in as soon as possible, I will have to consider withdrawing your application.

其實我有寄埋稅單,佢好似無睇清楚咁,之後再send email同佢講,已經無再覆
問巴打,有無其他聯絡方法
你屋企人果然是熱愛中國,熱愛黨的好subject,直情是雷鋒再世,由出世到主權移交呢幾年都唔申請BNO,反而一易幟即刻申請廁所板,有呢啲父母真是三生有幸呀
揾下第一本特區 係09-97就 完
琴日收到寄件了本bno好精致內頁好靚對比本廁所板真係tw DHL兩份寄件及hmpo封信寫左我爸名嚇左一跳好彩拆開封信開本bno睇寫返我名
btw DHL兩份寄件及hmpo封信寫左我爸名嚇左一跳好彩拆開封信開本bno睇寫返我名
打漏左字
1993年年中以後,有意登記英國國民(海外)國籍的英國屬土公民,需要按組別登記,逾期登記的人,除非有合理書面解釋,否則喪失登記資格
呢個真係巴打的last hope
有個問題
如果一個97年出世嘅人身份證上面係09-97
身份證大法就機會確認唔到佢個BNO身份?
佢好大機會係攞特衰而唔係BNO?
條友日日係度屌鳩世柒
但自從Hong Kong Watch單嘢之後覺得佢同世柒都冇乜分別
好似香港人有BNO得罪佢咁
兩個都有可能囉
A)
揾唔到第一本bno但揾到本09-97特衰就完
B)
兩本都揾唔到 俾錢renew bno
一試就知
B. 根據身份證大法即係射落海
搞左足足90日 今日係最後一日
終於轉左做dispatched
但仲未收到dhl sms 好緊張
你想整邊個國家既VISA? 貼紙VISA 可以填UK
但係E-VISA 唔係個個國家都受BNO申請
如果是主權移交前出世的話,即是有機會上尾班車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞