【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(二)

1001 回覆
27 Like 4 Dislike
一邊食又一邊傾~我地都傾左唔少野~又食左唔少野~

傾左好多過去現在既野~又食左好多貴價野~

但你話我地係唔係傾返晒呢十年黎大家各自各既生活點滴?我又唔覺真係傾得咁深入~

我地都係傾得...好皮毛...

總係唔入心...唔入肺...
係我地想淺入深出?定係大家都刻意避開D深入既話題?

我都唔知...

我只係知道呢一餐晚飯既期間...我同皓傑既相處黎得自然...

久別再聚...無預期嗰種...尷尬...

初初應承皓傑出黎聚聚舊既時候...仲喺道諗會唔會有D尷尬...有D唔好意思...有D面阻阻...會唔知講乜好...

仲擔心到可能會尷尬到無野講...唔知講乜好...

但而家...我地又好似無乜野咁...好似好自然咁...
只係D話題好似...好似真係差梗D...差梗D深度...

就好似一直都係門外掃下掃下...打轉打轉...

硬係唔敢嘗試用力一插…插到入心入肺...

“若果你 未覺...”皓傑部放喺檯面上既iPhone響起...

「唔好意思...」皓傑拎一拎起部電話接聽,「喂...我係...嗯...嗯...知架喇...嗯...唔該晒...拜...」

等到皓傑收左線之後,我又八八卦卦咁問一問:『邊個咁夜丫?』
「無~航空公司打黎提我聽朝飛去冰島咋嘛~」皓傑扮晒認真咁~

『你講真架?你真係飛去冰島丫?』我又扮晒傻咁追問~

「真架~我講真架~你當我講笑架?」皓傑仲係扮晒認真咁~

『痴線~你當你真係Juno咩~』我恥笑一下皓傑~

「你唔俾我係周國賢既?」皓傑笑一笑~

『周國腎就有你份~』

「哈哈~真係去個廁所先~唔係就真係周國腎~」皓傑起一起身,行去洗手間~
望住皓傑行左入洗手間之後...

我鬼鬼祟祟偷偷地拎起皓傑部iPhone...

望住個Lock機畫面...四位數字既密碼...

唔...四位數字...應該係乜呢?

會唔會係...

反正又唔會錯一次就鎖機~試下先~
我喺個密碼鎖上輸入左我既生日日期...

畫面立即解開!

果然~呢個傻佬仲係用我既生日日期做密碼~

不單止係電話既密碼...就連E-mail~ATM~都係用我既生日日期做密碼~

唔同既,最多都係加埋個年份落去~

呢個傻佬...咁樣好唔安全架嘛~
真係好傻~

都係唔好諗咁多~一陣皓傑出黎見到我拎住佢部電話就麻煩~

我快快手手打開個錄音App~再對住個咪:『很感激 喜歡我十年仍 不 休 』

再快快手手轉埋做鈴聲~Lock返部機~放返喺原位~

搞掂~

你咁鍾意做Juno...就等我完你心願啦~
事實上...我諗每個等左女神十年既男仔...已經唔係再為左等一個可以喺埋一齊既機會...

一個男仔喺一個女仔身邊守護左十年...為既可能只係...

只係想喺佢開心既時候可以俾佢開心share~

唔開心又可以借個膊頭俾佢喊~

嬲既時候又可以借個心口俾佢出氣~

唔知點揀好既時候又可以俾d意見佢~
得閒做下佢既樹窿~又做下木屋為佢遮風擋雨~

而最後...男仔最想得到既...可能都只係...

一份感激之情...

感激你對佢既愛...

一直以黎不離不棄不捨既愛...

只要個女仔係知道...係感受到...個男仔就死而無憾...

或者你會覺得好傻好痴線~

之但係...深愛著一個唔愛你既人,十年...本來就唔係痴線咩?

今晚出完

三句預告

我靜靜地咁坐喺道~

乖乖地咁坐定定~

扮晒無做過任何衰野咁等皓傑返黎~

聽日要好早就過香港仔拜年~~~
所以要提早到下午2:00出文~~~

很感激...
其實佢想要既永遠都唔係一句感激咁小嘢
很感激...
其實佢想要既永遠都唔係一句感激咁小嘢

你仲可以有D乜
愛 係無私架
初三反而無乜人
初三反而無乜人

個個都預備聽日返工,初四咁既樣
初三反而無乜人

個個都預備聽日返工,初四咁既樣

今年初四都係紅日喎
少咗我推post
留名
少咗我推post

賭到天昏地暗
賭到天昏地暗
少咗我推post

咁就要推多D
留名

好想精於某事情巴你好
少咗我推post

賭到天昏地暗

倒完又倒 倒完又倒
有錢先有得倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞