【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(二)

1001 回覆
27 Like 4 Dislike
今日真係好似有明顯轉冷
各位早晨

仲等緊FF

1530堂

聽日day off
各位早晨

仲等緊FF

1530堂

聽日day off

休三日 你就好啦
各位早晨

仲等緊FF

1530堂

聽日day off

休三日 你就好啦

前題係要今日搞掂份report
各位早晨

仲等緊FF

1530堂

聽日day off

休三日 你就好啦

前題係要今日搞掂份report

其實唔難
Report呢家野都係Copy

上回講到詩琳食完早餐諗住快快手手換衫返工~
阿Ken就話幫佢換~
又估唔到阿Ken又幾好手勢~
仲好多手添~
阿Ken手多多咁摸下詩琳對小饅頭~仲扯晒旗咁話要J詩琳~
詩琳就梗係快閃唔俾阿Ken J啦~唔係又唔知J幾耐又唔知射去邊~
去到西鐵,又遇到上次非禮詩琳嗰隻色狼~
今次隻色狼想向個學生妹落手~
詩琳見個學生妹成隻小白兔咁就幫下佢嚇退色狼啦~
小白兔?小白兔...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 02-半年之後] PART 03

“嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟 嘟”

列車既閘門關上...

“颼”

開始行駛…

小白兔...

其實呢半年黎,我都會好似今朝咁...久唔久就會諗起晧傑問我有無聽過灰兔同白兔既故事...
我亦都有試過上網搵...

但灰兔同白兔太過平凡喇...都只會出D唔多似有關係既野出黎...

而我本身份人又可能太過容易放棄...

見碌左幾碌都搵唔到似D樣既就唔再碌去做其他野~

好快...又無左件事~
究竟晧傑想同我講既灰兔同白兔故事...係一個點樣既故事黎架呢?

我又好唔好...WhatsApp問下佢呢?

就喺我呆下呆下諗下好唔好WhatsApp問下皓傑有關灰兔同白兔既故事之時...

我感覺到我個屁股俾人摸左一下!然後就係由背後傳黎一把熟悉既女仔聲:「李詩琳~真係你丫?」

我回一回頭望一望:『鄒文欣~咁岩丫?』
呢個高高瘦瘦~對腳鬼咁長~條腰鬼咁幼~但胸口又幾有肉地咁~皮膚雪咁白~長長既啡色秀髮~髮尾仲有少少曲曲地~眼大大嘴細細面尖尖超級靚女咁既就係我既好姊妹鄒文欣ManYan~

「係咯~又會咁岩既~你個消防員男朋友仔無車你咩?」ManYan古古惑惑咁打量一下我~

『佢今日要當值丫~所以咪自己黎搭西鐵囉~咁你呢?你又唔坐你個男人架車?』我就打量下面前呢個著住白色吊帶背心牛仔熱褲白色Cos鞋勁清爽咁既ManYan~
或者你會問:「ManYan著得咁清爽,究竟佢係返乜工?」

其實佢係做診所護士既~

ManYan會返到公司先換制服~

制服誘惑?

係丫~ManYan咁正咁靚女著護士制服喎~真係好誘惑架~
我地仲成日聽佢講話有D男客人成日扮病黎見佢~

仲要成日對ManYan口花花咁~又成日講衰野咁~

ManYan話真係好鬼死煩架喎~

但我睇佢又好似好受落咁囉~

「佢今日唔係咁方便丫~」ManYan笑笑口~擰擰頭~好似唔係好想提咁既樣~
其實我都真係幾了解ManYan呢個好姊妹既~

話晒大家都係由小學開始玩到大~

真係了解到佢幾時黎M都計得到~

所以而家佢唔係好想提起佢男人,我就無謂繼續講落去啦~

不過講開又講...我又好似真係唔係好聽見ManYan講佢男人D野...
ManYan同左佢個男人一齊都好似...有一兩年既事...

但就係唔係好聽見佢有提起佢男朋友...

最多都好似聽過下話係佢做野間診所既醫生...

醫生配護士...門當戶對好合情合理丫~

但ManYan間診所係盈健醫務中心嗰D連鎖診所集團...

一間舖都有兩三個醫生...

又久唔久會有D Part Time醫生去頂...

所以真係想查下ManYan個男人係點既男人都唔係咁容易...
不過ManYan個衰妹係咁架啦~

由細到大有拖拍都係收收埋埋咁~

唔多鍾意帶出黎俾我地班姊妹見~

就連我同佢識左咁多年,都係見過兩三個咁大罷咋~

都真係幾想話下佢唔夠姊妹~

不過都係算啦~耐左~習慣左~知佢既性格係點~就唔會同佢計較咁多~
「係呢~聽晚係唔係都會出席Prince既結婚晚宴丫?」ManYan突然隨口問起...

係喎…係聽晚喎...

真係唔講都醒唔起添...

『會丫~當然會啦~都收左佢張帖就一定會去啦~』雖然收左張帖咁耐都未睇過一眼~

不過係咁架啦~

有邊個又真係會慢慢咁欣賞張帖既計設係中式定係後現代浪漫激情主義色彩?

最多咪睇下幾時同喺邊道擺~
「唔...你唔會怕尷尬咩?」ManYan猶猶豫豫咁打探一下我...

無錯...係打探...

『都過左咁多年咯~無話尷唔尷尬既~』係咯...都過左咁多年咯...

其實我唔係醒唔起...

就係可能...可能係我有心刻意去唔記...

唔去記住Prince呢個人...
所以就算聽晚係佢結婚既大日子...我都刻意去醒唔起...

咁即係仲有野啦~

唔係咁~唔係咁~

講真過左咁耐…真係唔係仲有D乜野…

或者應該咁講...就係因為唔係仲有D乜野...所以刻意唔收喺心裏...
好矛盾丫呵?

係咁架啦~

女人就係咁矛盾架啦~

又或者咁講...可能你諗得太簡單...唔夠心思...唔夠細密姐~
「咁你諗住俾幾多人情丫?」ManYan又問一問~

『公價囉~』一講到人情就頭痛...

呢個都係令我唔想諗起既一個重要原因...

今個月都俾人炸左三次喇...

再咁炸落去就真係食都唔使食喇...
「都係公價?乜唔係要俾多D架咩?」ManYan又古古惑惑咁打量住我...

『點解要俾多D丫?』仲要俾多D?!

「咁你地話晒到...」我無等ManYan講落去...

『咁講法唔係應該唔使俾先岩咩?』講到咁特別~唔係應該有特別看待架咩?

「唔使俾咁著數?」ManYan又諗左一諗...

『梗係啦~好應該大大方方咁請我去食佢嗰餐添啦下話?』仲要八人大橋抬我入去添丫~

「講講下又好似係喎~」ManYan諗下諗下~又點一點頭~

『直頭係添啦~你都應該好清楚先係架~我地做女人既付出過咁多~無血都有水丫~』我就講到好似好理直氣壯咁~
「又好似係喎~」ManYan又諗下諗下~好似好認同咁點點頭~

『仲話好似係喎...直頭係至理名言添啦~』我咬牙切齒咁搭住ManYan膊頭~

「嗯嗯~我地真係付出左好多!」

『嗯嗯!真係付出左太多!』

「所以我地應該要得到更多!」

『嗯嗯!要爭取更多!』

今晚出完

三句預告

我就同ManYan喺西鐵既車廂裏你一句我一句咁~

一直都一齊傾下講下~

其實身邊都有好多人~

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞