[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
多謝大家, 終於20正皮...
支持支持
改改個po名會唔會好啲?

[魔幻急症室]撞鬼請去七號房
[魔幻急症室]解咒師與女助手

精簡啲?易記啲?
btw推推po
好好睇
又黎推post 支持
so far 覺得個古唔錯,
但可能係呢排連登太多呢類魔法古,
所以比較難吸引新讀者...
我都打錯字 白

btw 你要睇下魔法禁書目錄了

主角好似都係反魔法能力既法師+格鬥
利申未開始睇
但我睇你寫白千雪好似好有技巧咁
放左強化係可以禁住其他人黎打
可能因為目前為止對手都係用唔到強化同其他魔法既法師
但又同幾個大粒咁fd
唔小心入左黎,發覺又幾好睇
唔小心碌左個橙入黎 今晚有冇文啊

第三章: 靈點- 威SIR

又回到了七號房, 又回到急症室, 又回到了我這小小但卻滿意的日常。

「簡單黎講, 就係無得救。」我解開手中的法陣, 「你中既詛咒屬於最古老個種, 你去過外國?」

「啊...岩岩係澳洲返黎。」

這程度也不是結界師能處理的。

「唔使問, 你去左烏魯魯石, 而且犯左人地既禁忌啦? 爬上去個時不敬? 執左人地D石頭返黎? 定係禁地入面影相?」

烏魯魯位於澳洲中部, 是澳洲原居民的聖地, 而這兒也是世界上其中最大的一個靈點, 烏魯魯也帶著世界上數一數二強大的詛咒, 能與法老之墓等地匹敵強大的詛咒。

「..全部?」

我放下手中的筆記本, 瞪著這MK仔。

「嗯..」

白千雪看傻了眼:「竟然係全部...」

果然人類就是這樣討厭的生物。

「無得救, 你做定身後事啦。」

「嗚嗚嗚救下我啦醫生!!」

我冷冷看著他:「人地講到明, 唔好爬聖山, 唔好執走石頭, 唔好係禁地影相, 你做齊晒, 講真你架飛機唔係太平洋到掟落海已經算係福大命大!」我運起法眼再次確認, 這傢伙身上的詛咒強得前所未見!

「我知錯! 我知錯架啦!」

「無用! 你既詛咒係黎自聖地,魔力源頭係地球!我係呢邊解咒都無用, 除非我將成個地球既魔力都抹去啦!」

「咁咪得囉! 我俾錢你! 我俾錢你做!」

「唔係錢唔錢既問題, 你攞d錢去食餐好既安心上路做隻飽鬼啦!」

「......」看到這種不可一世的人哭喪著臉就是大快人心。

「沈醫生, 你就幫下佢啦。」白千雪幫他求情道。

「你有網上銀行?」我問MK仔。

「有...」

「同我捐左你銀行入面九成既錢俾慈善機構先。」

「九成!?咁多?!」

反正這種人的錢也是家人給的吧。

我怒瞪他一眼, 他連忙唯唯諾諾地以面容辨別登入網上銀行, 把九成的儲蓄轉帳到慈善機構中。

「叮咚~」轉帳完成。

「之後..點做?」

「第一, 刪除你相機, 手機, 雲端, Facebook, IG, Snapchat上所有既聖山同禁地既相。」

「係! 係!」

「第二, 將你偷返黎既石頭, 泥土, 所有由烏魯魯偷黎既野都寄返俾人地, 記得寄掛號, 唔係寄失左你就仆街。」

「知道!」

「最後, 寄石頭既包裹要連埋你親筆寫既道歉信, 要英文! 咁就應該唔會有事。」

「唔使施法, 驅邪個D...?」

「唔使, 唔會有人解到呢種詛咒, 只能按佢既因果律做。」

「...哼。」他不服氣的嗤之以鼻。

「你都係照做好D, 古老既詛咒好難搞...」白千雪對這種人還是這樣善良, 我就沒辨法了。

「嗯。」

「記好啦嘛?」

「記好...做咩?」

交換吧--現實與夢境。

我舉手指著他的眉心, 他白眼一反軟癱到輪椅上, 由白千雪推回外面, 到他醒來就只會記住在夢中得到了解除詛咒的啟示, 至於會不會做就要看他造化了。

又解決一單。

「師兄, 條友搞咩?」

「烏魯魯詛咒, 有冇聽過? 對聖山不敬者就會厄運連連。」

「嘩, 好恐怖...」

等白千雪回到七號房, 我再次向她解釋何謂靈點: 瑪那來自地球本身的能量, 魔法師利用飄揚於大氣中的魔力施放魔法。其中, 瑪那的流動被稱為靈脈, 龍脈, 而瑪那自然聚集的地點就被稱為龍穴, 風水寶地, 而魔法師稱為「靈點」, 而烏魯魯就是其中一個大型靈點, 澳洲原居民以其下咒, 詛咒不敬之人, 所以連我也沒法解開。

因為靈點瑪那濃度極高, 魔法威力也會更強, 甚至連普通人也會遇上怪事, 但大部分靈點都被用作宗教場所, 興建墓地, 教堂, 廟宇之類。

有魔法師研究出瑪那會影響人的精神, 但人的精神也會影響瑪那, 例如一個地方發生兇殺案, 人人對兇案現場產生恐懼, 以「信則有」原則來解釋, 那兒就會成為靈點, 瑪那向那兒聚集, 人就會更易遇上怪事, 而那兒的亡靈也會更活潑, 附近的遊魂也會聚集, 結果就變成鬧鬼地點。

「香港其中最大既一個靈點就係天壇大佛。」我開出網上地點, 「而世界最大既靈點就係耶路撒冷。」

「哦....」

「之間溫可柔間學校就係好例子, 個女仔自殺後, 個個都驚, 結果原來唔係靈點既學校就因為人而恐懼而成為靈點。直到時間過去, 人開始忘記自殺事件, 靈點就會消散。不過前面講既大佛同耶路撒冷都係自然而成, 所以即使...」

「咁樣可唔可以利用古SIR個種結界傳送靈點入面既瑪那俾遠方既魔法師用?」

「呃...」

我與鐘鈴相視而笑, 因為這正是北斗會館在做的事, 從香港各種傳送瑪那到總部。

「千雪, 你幾叻女。」身為高材生的鐘鈴稱讚她, 「獵戶座天文台同北斗會館都做緊類似既事。」

「哦?! 真係架?」

我點點頭:「不愧係我助手。」

「哼! 當初唔知邊個唔想我跟佢呢!」

還記恨到現在嗎?!

「聽日楚楚出院, 沈醫生....」白千雪看著我, 我明白了, 她是有求於我才故意挑起這事來說!

「你想點?」我用力一蹬, 有輪的辦公椅滑向遠方拉開我和白千雪的距離。

「我呀~ 人地呀~ 我呢~想同楚楚出院~ 咁佢又行動唔方便~ 如果有個靚仔醫生幫下手咁~你話會唔會幾好呢~」白千雪甜笑著逼近我。

「不了。」我斷言拒絕。

「楚楚屋企人唔得閒呀~黎啦~ 沈醫生~」

「咪煩我, 因為佢已經夠多蘇州屎。」

「車..咁我搵徐醫生...」

我大喝一聲:「你敢?!」

「你又唔黎!」

「黎! 我黎! 送佛送到----」

白千雪一把抱住我:「拿你話架!」

中計!

這女孩, 總是有方法對付我...

當值的一晚飛快地完結, 晚上至清晨除了一個神經病人被人當成中邪推進了七號房和喝醉後被山精惡作劇迷惑去了吃螺絲釘的人外沒甚麼特別事。

「行啦行啦!」

我向來接更的解咒師點點頭, 疲倦的跟著白千雪走, 果然通宵是年輕人的專利...

鄭楚楚父母又在上班, 在流感高峰期病房供不應求, 所以鄭楚楚只是回復到可以用拐杖走路的程度已經被病房醫生簽紙趕走。

而然, 溫可柔竟然也在。

「可柔?!」明顯白千雪也沒預計到, 「你係度既? 早晨!」

「早晨呀, 千雪。」溫可柔優雅地點點頭, 「始終都係我報警, 而且楚楚屋企人又唔得閒, 一個人出院好辛苦既。」

其實溫可柔是個心腸不錯的人。現在可是清晨呢, 但她已經換好了校裙, 在滿是病菌的病房中接鄭楚楚出院再上學。

「唔該晒師姐...」

「叫我可柔啦。」

「唔該晒可柔師姐...」

「呃..是但啦, 你企穩先。」溫可柔扶著正拿著拐杖的鄭楚楚。

我幫鄭楚楚背上背包和手提袋:「我幫佢搞出院D野。」這兒我用了一點點醫生的「特權」, 不過反正現在才是清晨, 其實不用也沒大分別。幫鄭楚楚一口氣付清了費用, 拿好了藥和各種文件後, 我和三人會合。

「我地Call左Uber架啦, 唔該晒你, 沈醫生。」

「嗯。」我點點頭。

「我返到屋企俾返錢你..」

我搖搖頭:「醫生特權, 唔使錢, 記得唔好同人講。」

「哦..」鄭楚楚呆一呆, 點頭道, 當然除了她外溫可柔和白千雪都知道我是在胡說八道。

Uber車子準時的在2分37秒後到達醫院門口, 七人車車門打開, 司機走下車道:「係你地Call左Uber? 咦, 可柔?!」

「好, 我要報警。」看到夏夏呼的我取出手機。

「喂唔好, 巧合! 完全係巧合!」

巧你個死人頭啊?!我差點就這樣罵出來, 這傢伙只是跟蹤吧! 絕對是在跟蹤溫可柔!

「唔該晒你呀夏夏呼~」溫可柔笑道。

「嘻, 我送佢返屋企先, 之後我地去食個早餐, 再送你返學好唔好?」

「坐私家車返學?」

「我又去。」我決定壞夏夏呼好事。

「嗄?!」

「沈醫生去既話我又去。」白千雪決定插一腳。

「嗄?!?!?!」夏夏咪絕望。

「大家一齊食早餐咪幾好~」溫可柔燦爛的笑道, 身後升起的太陽一時也為之遜色。

鄭楚楚的住所在醫院不遠處, 坐地鐵也只是幾個站, 夏夏呼在路上一直在與溫可柔說話, 她明顯看得出夏夏呼是喜歡自己, 但也沒有拒絕的一路和他聊。在女神面前, 比我還不善詞令的夏夏呼發揮得不錯, 我也不再戲弄他。在後座, 白千雪倚在我臂膊上睡覺, 至於鄭楚楚卻興奮地看著車外風景, 看來在醫院被關得太悶了吧。

「師姐, 你呢排..無事啦嘛?」

「嗯, 無事呀, 做咩?」

不, 她有事。

我早看到了, 溫可柔身上又多了幾處瘀青。

「無..無就好。」鄭楚楚記得最後的, 是在被地縛靈附身前一瞬間,看到被攻擊的溫可柔的那一幕吧。

有必要再和溫可柔談談。
唔啦, 重開既話好煩, 同埋故名都係個故既一部分, 呢個我好鐘意
依加選擇故多D
睇過, 興趣不大 除左炮姐
i mean 下一個post
不過咩決定我都支持
中左沉默既法師, 白千雪普攻都打死佢地
呢個會講
除左星期六外晚晚都有
唔知推唔推得完呢個POST呢
好啦咁我擺底啲橙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞