[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
留名g持 好睇
威sir當年有份恰地縛靈?
點會冇
下回分解
威sir係同學咁明知有地縛靈都唔處理
9成
佢唔知 碟仙上身對普通人 (包括威SIR)黎講只係一件事, 係沈醫生佢地先知到咁清楚
好好睇 等你再岀文
蔓延呀巴打
Hi
HEY
十四年前--

「喂你地有冇睇丁利華單野?」

「有呀有呀! 好得人驚呀!」

「我媽咪都叫我呢排唔好去行山....」

當年丁利華於西貢結界中失蹤的事可說是轟動全港, 經過電視與新聞大肆渲染下, 連這種屋村學校的學生也討論起這事件。而然, 傅嘉琪在班上七嘴八舌的討論中, 更顯得孤立。

她眼中, 只看著那個姓韋的同班同學, 也是將在十四年後於這學校成為老師的人。

今天的他...還是這樣帥呢。

「嗯?」那時被叫作阿威的威SIR, 發現到自己正被熱切的眼神掃射, 回頭一看, 只看到正狼狽地移開眼神, 又忍不住偷看回來的傅嘉琪。

「早晨。」阿威友誼地點點頭道。

「呀!」傅嘉琪大吃一驚, 連忙回話, 「早早早早早早晨!」

上課鐘聲打響, 連臨門一腳才撞回學校的人也跑回班房後, 班主任才懶洋洋地走進班房。

「好啦...科長收功課, 自己睇書, 抄功課唔好咁明顯, 呵欠....」班主任坐下到位子上, 放下罐裝咖啡操作著電腦, 電腦上Window XP的經典桌布在眼鏡上倒映著綠色的光暈。

「傳嘉琪, 作文呢?」阿威身為中文科科長走到她的位置前追收功課。

「係, 係度!」她掏出淺黃式, 密密麻麻寫了字的作文紙, 紙上還有淡淡香味墨水筆的香氣飄揚。

「做咩岩岩唔傳出黎...」

因為她是故意想阿威走近自己的-- 傅嘉琪自然沒有說出。

「唔記得左呀哈哈, 係呢, 你...你知唔知聽日迪士尼開?」

「嗯? 知啊。」阿威把作文紙放到下方厚厚的作文上, 再次點算。

「你..你鐘唔鐘意迪士尼?」

阿威注心地點數:「廿九, 三十, 三一, 三二, 今日個肥仔冇返, 眼鏡妹都冇返, 齊數...迪士尼?做咩啊?咩迪士尼?」

「呃..呃都係冇野啦!」傅嘉琪把櫃筒中迪士尼開幕日的門票塞到盡頭。

有些事情, 機會只有一次。

命運就是如此諷刺。

但是我們不可以將任何事推到命運上, 以命運二字解釋森羅萬象。

因為我們的現在, 是基於我們的選擇而成。

如果在某個時刻, 多問一句, 某人的命運會不會從此改寫?

----------------------------------

「傅嘉琪。」班主任在教員室外道, 「新學期岩岩開始已經係咁, 如果轉校可以改變到情況既, 我地真係可以幫你。」

她拉拉冷衫好像想蓋著手上甚麼傷痕似的道:「唔..唔使, 我冇事..我好鐘意呢間學校。」

說謊--

為甚麼, 受到這樣的欺凌, 她也不轉校?

論成績操行, 她絕對不會有問題, 新學期才剛開始, 轉校也不會帶來甚麼大影響, 她為甚麼不願意轉校, 遠離那群人?

學校能做的, 實在有限, 明明轉校是最佳選擇---

班主任不明白。

「阿威, 黎左啦? 幫我攞疊簿, 好重啊睇住!」

「哈, 冇問題啦。」身材高大, 不知是壯還是胖的阿威輕易地抬起默書簿, 但他想著的是剛剛和自己交錯而過, 傅嘉琪的表情--

絕望, 卻帶點喜悅。

沒法理解--

「新學期岩岩開始已經係咁....」

「.....如果轉校可以改變到情況既, 我地真係可以幫你。」

「唔..唔使...」

「我冇事.....我好鐘意呢間學校。」

無意間聽到的兩句話, 在阿威腦中重放了無數次。

終於--

「呼-」躺在沙發上的阿威坐起來, 掏出帥氣的旋蓋手機, 手機屏幕轉動甩出亮起, 他輸入傅嘉琪家中的電話號碼, 隨著每一下嘟-嘟-聲, 他卻不知為甚麼緊張了起來。

「喂? 我想搵傅嘉琪。」

「嘉琪啊...你等等。」

聲音變得遙遠, 接著又變近, 但是阿威第一下聽到的是抽泣的聲音。

「喂?」

「嘉琪? 你喊緊?」

「嘩!!」對面電話傳來一下驚呼聲, 接著是電話撞到地上的砰一聲, 一陣雜聲後才傅嘉琪才說話, 「係! 係我! 」

「呃..你冇事呀嘛?」

「無呀, 做做咩事?」

「你....」

約她出來吧。

她一定是陷入了某些麻煩中, 身為同學去關心, 絕對正常, 才沒有一點非份之想!

「你今日, 去教員室搞咩?」

「無野呀, 去傾D野啫, 無事, 我唔會走。」

「如果有咩事要幫手, 記得同我講。」

「...係。」再次傳來抽泣聲, 但卻感到聲音中帶著喜悅。

約她出來, 光是靠電話沒法做到任何事, 幫到任何人。

所以--

「咁好啦, 唔阻你啦, 聽日見。」

「聽日見。」

廢物。

阿威這樣罵了自己, 一邊用頭狂撞被子, 一邊後悔了一整晚, 但還是糊里糊塗的睡著了。

又過了兩個月, 電視播放著世貿會議, 韓國農物舉盾衝擊的畫面, 阿威全家人也目不轉晴地看著電視上空無一人的會展街頭,這如電影一樣的畫面實在搶眼, 但只有他沒有把精神投放於電視畫面。

這兩個月, 傅嘉琪的變化他通通看在眼內。

先不說精神愈來愈差, 她的打扮也愈來愈..奇怪? 由不喜歡穿冷衫變成整天穿著冷衫, 接著又永遠帶著口罩, 他連傳嘉琪的樣子也快要忘掉了, 午飯時間總之急步的自己跑掉, 有一次收功課時他看到傳嘉琪手上還多了幾道割痕, 嚇得她連忙拉著冷衫袖蓋著。後來連校裙也不敢再穿, 只穿運動服, 而且, 傳嘉琪的字愈來愈醜, 作文字也不少些好像被水泡過似的,到底是....

下次, 下次一定要問清楚。

下次, 下次一定要關心她。

下次...下次...

下次...

但他沒想到那次見到傅嘉琪, 竟然是最後一次。

「阿威。」

「啊, 你今日有返學呀?」體育課在操場上, 所以阿威從士多房取來了籃球。

「嗯..想返一返黎。」

「你著得..幾紅。」阿威看著身穿紅外套的她, 胸前還掛著「訪客」二字的膠板。

「阿威。」

「....做咩?」

「無事。」傳嘉琪搖搖頭。

「咁, 聽日見? 你幾時會返學?」

「唔知呢, 哈哈。」傅嘉琪笑容慘白。

「阿威。」

冷不勝防地, 傅嘉琪抬高腳跟,輕輕一吻到他的臉上。

「嗄?!」

「好啦, 拜拜。」那是阿威見過最複雜的表情。

「哦..拜...拜。」但是傳嘉琪走的方向, 是學校。

下次吧, 下次一定要好好和她談。

但願--還有下一次。

放學後, 某班房傳出最淒厲的尖叫聲。

再沒有下一次了。
-------------

鄭楚楚說出了事件的原委後, 威SIR流下了男兒淚, 口中說出往事是關於那個再沒有的「下次」。那天, 傅嘉琪以自己的死完成了復仇, 但是---

「旁觀者, 同樣有罪!!就同我一樣!!」威SIR激動起來, 「鄭楚楚, 點解你唔早D講!」

當天在醫院聽到事件與欺凌問題有關的時候, 威SIR的反應我就覺得奇怪。

「我..我唔敢...」

「唔敢?! 有時唔敢, 就會害死人! 害死某個就係你面前求救既人!!」

白千雪連忙抱住鄭楚楚:「威SIR! 你嚇到佢啦!」

「我..對唔住, 鄭楚楚, 我激動左少少..」

「唔緊要..」

「依加溫可柔就係一模一樣, 善良既人係你間學校真係辛苦啊。」我忍不住窒他一句。

「唔一樣。」威SIR霍地站起來, 「今次, 我一定..一定...」

今次嗎?

「排斥, 語言暴力, 肢體暴力, 之後會係咩?」我看著威SIR, 「岩岩你話傅嘉琪突然唔敢穿裙, 老實講, 我有種好唔掂既想像。」

超糟糕的想像。

對少女來說, 能完全毀滅她所有意志的方法, 有一個。

如果是真的, 那幾人即使得了精神病, 又不夠, 地獄的最盡頭才是她們應該待的地方。

「今日,係籃球隊比賽前最後既練習。」威SIR道, 「今次完左後, 我會好好同溫可柔同大家姐傾下。」

現在我們的位置是體育館, 剛剛最後一節課是某班級的體育課, 威SIR下課後就在這兒被我們截著, 鄭楚楚說出一切, 我也說破他認識傅嘉琪, 但是沒想到他才不只是「認識」。

他有份害死傅嘉琪。

「傾係無用。」不能暴露魔法的我只能這樣說明, 「溫可柔手上有某種強力武器, 你當佢係空手道大師啦, 佢依加唔反抗只係因為佢顧及學校既榮譽, 如果比賽完左佢可以無後顧之憂復仇既話, 死既, 會係大家姐同佢班人。」

「...咁樣..」

「佢唔係傅嘉琪, 唔好將死人投射係佢身上, 真正有危險既係大家姐, 同埋....溫可柔會成為殺人犯, 咁佢就玩撚完, 因為衰人而越過一線, 賠上自己既人生。」

「好啦, 至少唔好俾佢地同場先!」

「威SIR~」籃球隊的隊員從學校來到了體育館,向威SIR揮手打招呼。

「個個就係大家姐...」鄭楚楚指指其中一個女生, 她一頭短髮, 皮膚是如小麥一樣健康, 笑容算是燦爛, 沒想到是金玉其外。

「溫可柔呢?」突然, 威SIR發現少了一人。

「唔知啊~」

「岩岩係學校重見到佢架WOR~」

「係咪去左蛇王呀!哈哈哈!!」

「似啦!!」

絕對有事發生了。她可是承受著同學的暴力對待也要為球賽出力的, 沒可能在中途跑掉!

「千雪, 去搵下佢。」我交給她寫了咒語的紙鶴, 她扶楚楚在體育館的膠凳坐下後, 馬上跑到戶外。

然而--我聽到了大家姐說了一句話!

「話左, 佢黎一次就同佢玩一次架啦!」

這傢伙!

為了不給搶掉自己隊友位置的溫可柔來, 到底幹了甚麼!
黎到50正皮, 多謝大家。
個故好睇, 有人欣賞, 我故然開心, 當然反應冇預期咁好, 但係我的確寫緊自己鐘意既故, 我自己寫得開心, 又有人睇得開心, 咁我就會寫落去, 多謝一路支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞