[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
慢慢 有時間 no rush
其實都唔算差啦掛係成個講故台都靜左
肥仔都係潛力股
溫可柔會令佢自發變身成腹肌型男
呢個就係溫可柔嘅新魔法 (夏夏呼限定)
BTW, 仍然好唔鍾意大家姐
呢個世界觀我好鍾意呀~
會長嘅設定都好正
同埋唔知點解, 每次打嘅時候
我都會腦補到男主大嗌: 出嚟啦比卡超
然後女主彈出嚟手腳有電氣纏繞, 然後企嘅地方有一個圓形由下而上打光嘅樣
好好睇呀,終於追到live
我有一直追的只係比較喜歡做cd rom咋
好睇
我都好鐘意個呢個故
希望可以多d人睇
所以我都唔知自己寫成點
只要有人我就繼續出
但出故都係連登最好
計劃通
電氣纏繞+打光嘅樣

我有諗起佢
但千雪應該係可愛啲
所以變左比卡超
委員會對著溫可柔問東問西的, 最後也沒得出甚麼結果, 不知道是施子雄的報告寫得巨細無遺, 還是溫可柔就是傻人有傻福, 相信在場人人都感到這是個相當善良的人吧。

「最後確認, 辨謊師, 溫可柔有冇講大話。」

「無。」他簡單的回答道。

「好, 呢一個個案, 本質上與魔法失控既兒童無異, 溫可柔並未接觸過魔法, 只可以視為天生魔法能力暴走, 故此未能視為故意利用魔法作惡, 按過往案例, 不予追究, 解除伐魔令。」

太好了!!

「但, 溫可柔已經具有魔法能力,必須強制接受有系統的魔法訓練,直至通過北斗會館正式注冊考試為止。」

算是相當合理的判決。

只要在北斗會館接受訓練的話.......

「另外, 因為溫可柔存在不穩定因素, 北斗會館會委任一位監護者---」

等等, 為甚麼愈來愈多視線望向我?

「負責看守溫可柔並輔助其學習進度, 於她失控時亦能一時間制止, 一但溫可柔再次造成傷害, 亦要負上責任-------」

不是吧。

別給我開玩笑了!

「請多多指教啦, 沈醫生。」判決完成, 眾人離場後溫可柔走到我面前鞠躬道。

不要!

「喂, 子雄! 玩野啊?!」我向路過的他咆哮道, 他卻只是做個鬼臉和露出一副視你好運的眼神。沒有其他人能做這崗位嗎.....又好像真的沒有。

「.....千雪..」看到我這樣子的溫可柔卻有點失落。

可是這次, 白千雪卻沒有安撫她, 因為這兒最憤怒的人不是我, 而是---

「有冇搞錯呀!!」白千雪尖叫道, 「唔得呀! 沈醫生要教我做解咒師呀! 佢已經有我..呢個助手架啦! 咩叫貼身監護呀! 痴線架! 佢未成年架! 學生黎架咋! 成何體統呀!」

溫可柔也被嚇到了:「千雪, 你冷靜D先....」

「冷靜?! 我點冷靜呀! 沈醫生佢平時已經多野做架啦!」

「夠啦! 千雪!」我喝道, 我可看不下去了, 溫可柔的表情已經夠難堪。

「但係..」她眼框晃著淚水。

「我又唔會唔理你既, 你先係我助手黎架嘛。」

「真係既?」

「真。」

「真係得我一個?」

我彎腰把雙手搭到她兩邊膊臂上:「係呀,傻女。」

「你話架!!」 白千雪卻一下子把頭塞到我懷中,額頭貼著我的胸膛,「如果你唔理我,我就嬲死你!」溫熱的眼淚沾濕了我一點點的胸膛。

「嗯。」

「...咳?」溫可柔提醒一下自己的存在,「咁你唔驚我搶走你個沈醫生啦。」

這時候白千雪卻害羞起來:「咩,咩我既呀,點會呢!沈醫生係為大家服務架嘛。嗯!一定係咁,嘻嘻...」

...真可愛。

「總之,我會由頭教你基礎,之後就係臨時注冊,然後...可能你要搵過個師傅會好D, 我只會做監護者,最後通過正式注冊就可以。」

「點解要轉師傅...?」

「呃...救命...」我抓抓自己的頭髮,白千雪就摟住我手臂警戒著溫可柔。

又要通通由頭解釋了!

總之事件暫時就是這樣,幻人事件告一段落,我們再次回到於急症室中解咒破邪的日子,不同的是溫可柔身上有一個傳送結界,一但她的魔力暴走或是有危險由她擊發,我也會馬上傳送到她面前。結果白千雪又生氣,所以製作的古SIR 在我請求下也給了一個白千雪。

今天我們又去了古SIR家。

作為代價,溫可柔要給古SIR 讀小學的女兒補習,所以我又要跟著跑過去,求求你溫可柔,你快點完成正式注冊...
正如FB之前講, 今星期會出得慢D, SORRY
唔洗急,最緊要keep 到而家嘅水準
慢啲唔緊要
Keep住出就好
加入混戰
一三五千雪,二四六可柔
好好睇
追咗成日
千雪發癲都似~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞