[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
沈默然比我個感覺有小小似阿水
忙姐
乜水
新故
留名
LM
多謝上面兩位
別看我!

阿Jean是女生, 女生和女生較好說話吧, 她道:「千雪, 解咒師係魔法界中...唔受歡迎。」

不受歡迎這字已經是相當客氣的了。

「...而魔法師通常係學完基本功後, 就會搵師傅,師傅推薦你係北斗會館臨時注冊, 之後跟師傅學師....基本功阿然應該教晒你, 但如果你再跟佢學既話, 你只會成為另一個解咒師。」

「咁..咁唔好咩?」

古SIR決定負責做醜人:「解咒師簡單黎講就係只識破壞, 我地係魔法師, 而解咒師只會破壞我地既成果, 明唔明?無人會鐘意解咒師!」

「千雪,聽話。」我轉身道, 「佢三個都係我既..朋..朋友。由佢地做你師傅, 你會更好大既成就。」

「我唔要!」白千雪大叫一聲, 甚麼連門口的Kelly也探頭查看, 「 我先唔理, 我只要做你助手, 做解咒師助手!」

「傻的嗎」從Kelly口型我讀出這三字, 然後她坐回位子上。

「你無得揀。」我舉起右手, 「我地有契約係度。」

三年了, 三年以來我從沒有以奏約命令過她一次。

「沈醫生..你唔會咁做。」白千雪看到我正準備發動契約強制效果, 反而微笑搖頭。

「我會。」我斷言否定, 舉起手心對著她。當初立下的契約的手,正滲出微光。

「你唔會咁對我。」

看著正在爭執的我們二人, 三劍俠也沒法插手。

「你知唔知幾多人想跟佢地三個學野都無機會?」

說白了, 我可以賣盡了人情才為她爭取到在三個高手間自由選擇的權利。

但她卻說不要?!

「其他人我唔理, 解咒師先係我想做既野!」

氣氛彊了起來, 白千雪可不是會輕易屈服的人。

「我諗你真係唔明解咒師有幾差, 古SIR, 你一個月搵幾銀?」

他的工作是看守邊境結界。

「...十二萬啊。」

「阿Jean, 你呢?」

「問女仔人工咁無禮貌......嘁, 九萬左右啦。」

阿Jean負責的是斬殺那些惡靈和成精的物品。

「施子雄唔使問, 高到你唔信, 而我搵幾多你知架啦。」

一萬五。

這薪水水平是由北斗會館訂下的, 本來全職解咒師就不多。

施子雄熟悉地打完場:「好啦, 最近我地都傾緊為解咒師平權加人工, 做解咒師都唔錯啦, 又有意義, 如果白小姐咁決絕既話就由佢啦。」

白千雪重重地哼一聲, 執起筆和表格, 於推薦人那兒寫上「沈默然」三字。

「你肯定真係要由佢黎做推薦人?」Kelly無奈地看著表格。

「係!」白千雪一怒下把原子筆拍到桌上, 結果筆殼斷開。

「拿, 條路自己揀下一句大家都明架啦, 哈哈! 」施子雄果然是見慣風浪的人, 一邊施法還原斷開的筆殼, 一邊掏出印章在表格上蓋章, 以他的地位, 批准一個臨時會員的注冊自然不是難事。表格上的印章閃爍金光, 然後, 在牆上馬上出現- 臨時注冊: 白千雪 (解咒師) 的牌子。

白千雪向我露出「點呀? 吹呀?!」的囂張表情, 一邊走回我身邊:「咪使指意賣甩我!」

「好啦, 慶祝白小姐正式加入北斗會館, 我地今晚食餐勁既!」相比起我, 施子雄實在優秀甚多。

ICC中不欠缺高級的餐廳, 作為快餐品常客的我與白千雪自然不會拒絕。其實白千雪常說她可以下廚, 但一來我們完成工作通常是早上根本沒時間買菜煮飯, 二來白千雪的廚藝我實在是不敢恭維...

可是現在白刷了這一輪人情卡再吃人家一頓好的實在過意不去。正當我想婉拒時白千雪卻一口答應, 完全是在和我賭氣。

「好, 下場去邊。」阿Jean毫無客氣叫抹抹嘴角的魚子醬道。

果然是因為人數稀少而受到厚待的魔法師們, 一頓秒殺上萬元好像我在譚仔月頭出糧叫多一碟皮蛋一樣面不改容!

「去老蘭。」

說話的是一把男聲。

「奏, 邊個俾你出黎。」港女Jean似乎有點不悅。

就在阿Jean身後, 一個男子憑空出現, 一身白西裝的他優雅如騎士, 手上還裝模作樣的拿著一朵玫瑰, 冷眼看著窗外的夜景:「今夜, 乃逢魔之時。」

「個中二病係咩人?幾時黎左架?!」白千雪壓低聲線向我問道。

「阿Jean既木刀係魂具, 入面封左靈魂, 就係佢-奏。」

「哼, 無禮之徒。」奏冷冷看著我。

但是奏是很少會無緣無故現身的, 莫非......

「Calling 魂具使阿Jean。」阿Jean的手機傳來獵戶座天文台的通訊。

「係度。」現場的都是自己人, 給大家聽聽也沒所謂。

「觀測到蘭貴坊出現瑪那波動, 另外附近有報告有妖氣, 類型可能係狐狸精。」

「收到。」阿Jean回覆一句,手執木刀站起來, 「千雪, 如果佢蝦你就Whatsapp佢, 我幫你斬開佢九碌。」

「係..」白千雪一如今晚一路以來落寂的說道。

阿Jean怒瞪我一眼:「子雄, 車下我得唔得?」

「行!」

結果現場就只剩下我, 古SIR, 與白千雪。

「....」

「....」

「....」

氣氛尷尬。

「好啦, 我都要返去湊女。」古SIR站起來道, 「使唔使我送你兩個?」

我苦笑道:「唔使啦, 行啦, 千雪。」

「哼!」白千雪一馬當先衝出餐廳。

施子雄早已把帳結了, 我們三人都是直接下樓, 和去拿車的古SIR別過後只剩下我和白千雪。

「嬲完未呀。」

「未呀!」白千雪胡亂選一個方向就走。

「地鐵呢邊...」

「唔坐呀! 我行路!」

「咪玩啦。」

「玩咩呀! 玩個個明明係你!」

現在和女人理論是自殺行為, 我只能邊和她走邊哄她。

「好啦到底點解要行路呢?!」終於我的體力也差不多, 「你要嬲返宿舍先嬲啦!」

別逼我失去最後一個不討厭的人類行嗎?

「我想你陪多我一陣得唔得呀!」

「........」

白千雪帶著哭音的叫喊在油麻地避風塘激起迴音, 然後消散在海浪聲中。

這次我真的是傷到她了。

「喂, 好似平時咁, 幫我放個強化。」走到奧運站已經是兩小時後的事, 白千雪終於停下來背對我說。

「唔Wor.」我走到她身邊, 詠唱咒文--

自我強化!

然後一把背起她。

「喂! 喂!」

「坐好啦。」我褲管亮過一瞬間微弱的白光, 然後全身都變得輕盈起來。

「你! 你! 沈醫生你!」

「當我陪罪啦。」本來已經纖弱的白千雪對我而言如羽毛一樣, 但我心頭卻沈重起來。是因為我看到她的哭臉嗎? 是因為我沒法阻止她步上我後塵嗎?還是因為...

「我未嬲完架, 嘻。」她看起來倒是挺高興啊。

我打消掉施展縮地術的念頭, 因為我也想看她的笑臉多一會兒。
今晚係唔係無喇?
到底魂具使係叫咩名
同埋 個wifi密碼
無啦 一晚出文3000~4000字左右
魂具使: 阿Jean
使用魂具: 奏 (木刀)- 形像係白衣男子

打錯左字咩
有點時間就一口氣介紹吧, 除了這個施子雄外, 和我最為熟稔的還有二人, 一個是看守機場結界的結界師古震其,人稱古SIR, 一個是公主病末期的女魂具使Jane和她的魂具木劍「奏」, 二人都是北斗會館中大名鼎鼎的人物, 和施子雄並稱為三劍俠。
對呢, 三劍俠, 不是四。
經過我的事先介紹, 十五分鐘後見到古SIR和阿Jane時, 白千雪也能叫出二人的名字。

係嫁,係打錯名嫁
留名!好吸引嘅故事
樓主沈默然性格上
係唔係有小小似
水槍打喪屍嘅阿水
多左個阿字啫

反而鐘鈴鐘靈打錯咁多次冇人睇到
巴打做咩咁Sad
老讀者
今日我都返睇返, 阿水邪惡D, 佢對人既態度係「憎恨」, 沈醫生既態度「厭倦」多D, 係比較消極既
新故個頭開得好好呀
世界觀可以開得好大
暫時出既人都可以獨立再出故
Btw水槍第二季仲會唔會出
世界故反而唔鐘意大, 我鐘意寫好細節位先, 寫得大反而難處理得好
會呀, 個設定其實幾正

經過我的事先介紹, 十五分鐘後見到古SIR和阿Jane時, 白千雪也能叫出二人的名字。
係嫁,係打錯名嫁
多左個阿字啫
反而鐘鈴鐘靈打錯咁多次冇人睇到

Jane? Jean?
中文名就算啦
大家都慣了
仆街睇左幾獲都發現唔到

Jean呀!! Jean!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔得, 港女一定要英文名
末日故追過黎,個頭開得幾正,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞