[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
糟了!

「萬咒寂靜----」

「呼!」

幻人消失, 然後重現在水箱頂上!

「你..地..無...用...」

幻人說出了完整句子, 糟了, 它終於發展出自我意識!!

「我..要..去救, 我要去殺, 我會做到你做唔到既野。」幻人馬上就能流暢的說出完整句子!!

「快D令佢消失! 沈醫生! 可柔!奏! 」阿Jean從裙底拔出奏戒備!

「唔得! 佢唔聽我指令!」

「我都係, 依加佢已經係肉體! 有自己既設定, 過去, 靈魂, 係世界既本來一部分, 就好似靈魂一樣, 休止咒無效!!」

就好像靈魂一樣, 本屬世界的一部分, 當然無法再作修正!

「下?!」

「咁點呀?! 佢即係咩呀?」

虛構而來, 從無到有的生物, 幻人--徹底成為獨立個體。

但是, 事後溫可柔之後說過, 幻人的外表早已與她的想像相去甚遠, 恍如對自己外表不滿而自己演化出自己喜歡的外形一樣, 溫可柔作為創造者已經失去了之前的控制權。

沒人回答威SIR的提問, 別說對魔法是門外漢的他, 即使是我們這些職業魔法師也不知道眼前怪物為何, 與科學家沒法解釋萬物一樣, 魔法師也有我們沒法理解的事。

幻人現在就像山寨的溫可柔一樣, 面對未知的怪物, 我們三個魔法師竟然和第一次看到魔法的普通人似的不識反應。結果就是幻人向樓下一躍, 消失不見。
話說我寫故最開始係寫推理小說, 感覺呢個故又開始有D影子...
仆街2點追到依加 一陣仲要去拜年
最衰都係樓主個故 咁好睇做乜
我最先回復反應:「點都好, 可柔, 你唔可以留係度。」

感覺事件如所謂的蝴蝶效應, 正一步步的如漣漪般擴散開去變成龍捲風, 我們正被捲入更糟糕的事件中, 我們所有人只是某蜘網中被蜘蛛操縱著的一根細絲, 如棋子, 如傀儡。

「我..我仲可以去邊?」我知道她不願連累父母。

「跟住我先, 有我係度, 至少魔法師傷唔到你。好啦, 快手, 子雄係附近, 搞到咁大獲, 最後黎既就係討魔隊同佢!」我看著在倒地的魔法師們道。

「呢度我地收拾殘局。」古SIR道, 「放心。」

「我帶威SIR去睇醫生先, 之後我會同其他手足狩獵隻幻人, 依加可以視佢為獨立個體啦?」

「好, 殺左佢就最好。」

溫可柔臉上表情複雜, 始終那是自己從小到大的想像朋友, 現在我們卻在高談闊論的討論殺掉她的事。

「可柔, 無辦法, 佢已經唔受你控制, 佢唔屬於呢個世界。」

「..我..知..我..好啦..」我不知為何心中也不好受, 好像要由我去扔掉一個小孩最喜歡的玩具似的。

「我去睇下有冇目擊者, 之後我識做。」不愧是我的前助手頌音, 處理這些事就是架空就熟。

「好, 大家保持聯絡。可柔, 捉住我。」

「嗄?」

「出發啦!」古SIR雙手結出手印揮舞, 金光從空中瀉出, 接著四周景色閃動,等到光芒退去後---

「邊度黎架?」

我放開她:「行。」

「哦....」

現在的我已經被知曉涉及於這事件中, 而且事情如旋渦一樣波及著不同的人和物, 但是不理怎樣--

我也要保護溫可柔。

人手不足, 各人也有負責的職責, 所以保護溫可柔與拯救夏富需要在同一人進行, 即是我。

還好, 這兩個任務的目標都只是一群魔法師。

魔法師獵人....我還以為自己完全放下了這身份了呢。為甚麼我想到我又能痛宰那群傢伙, 看著自以為傲的魔法突然失效的絕望表情時, 我會感到如此...期待?

好討厭, 所有人都...好礙眼!

「沈醫生!」一把熟悉的聲音把我拉回現實。

「啊, 千雪。」抬頭一看, 正是在窗邊, 閃爍著光暈亮白如雪的白千雪。

「可柔? 你都係度既? 嘩, 做咩傷晒既?! 入..入去先講!」

穿過了幾個街口與登上幾次小巴後, 我們最後到達了這兒: 地址不明, 區域不明, 外表只是一樓一的破爛唐樓, 因為--這兒是我的安全屋, 也是我與白千雪會合的地點, 知道進入方式的人也只有她與我, 連頌音也不知道, 因為轉了助手後我設置了新的地址。

我解開偽裝, 搖搖欲墜的石屎黏回天花上, 地上的污水收回地板下變成了溫暖的地墊, 破碎的木傢俱重組成成形, 連地上的灰啡色瓦片也重新砌成茶具。

「嘩.....」溫可柔目瞪口呆的看著。

「無我命令唔好離開呢間屋半步, 依加呢個單位並唔存在。」

「唔存在?」

「字面意思, 呢棟野無七樓, 但呢度就係七樓, 好啦解釋你都唔明。」

「哦...」

「千雪, 件事搞成點?」

「...沈醫生, 你冇事呀嘛?」白千雪卻一眼看穿了我的心思。

「...嗯, 我地見到梅會長, 我地....」

千雪一邊用茶包泡出紅茶, 又端出茶點, 聽著我說著剛剛的事。

「魔法師獵人...佢連呢樣都知啊。」

「獵..唔好意思? 獵咩話?」

其實我不太喜歡被提起這段往事。

北斗會館伐魔隊是為了討伐各種目標而存在, 例如以魔法攻擊普通人的傢伙, 因鍊金實驗而暴走的怪物等等...其中大部分都是魔法師, 始終魔法對某些人來說是很大的誘惑, 特別是心存心魔的人。 伐魔隊就是一群精英, 以更高超的法力收伏這些人---

而我因為可以剋制大部分魔法師, 我成為了獵戶座天文台下的「探員」, 在偵探到不尋常的魔法活動時, 由我前往調查, 遇上白千雪時就是這情況。

---然後, 把那些走入邪道的魔法師們抹殺於萌芽之時。

相比起如警察一樣的伐魔隊, 我更像是殺手, 獵人, 特工, 後來因為某件事我再沒有同時兼任魔法師獵人與解咒師, 只把專心種種法門用於拯救受魔法所害的人身上, 成為全職解咒師。

「本來, 我係應該直接將你抹殺。」我看著溫可柔,「要知道暴露係反瑪那下, 幻人都會虛弱無力, 休止咒更可以直接令佢消失, 我只要用一慣既手法你同幻人就係咁先。」

「一貫..?」

我右手一揮, 手上閃現銀光:「人打唔贏槍, 鐵律。」就是一把左輪手槍。

「魔法師用槍...?」

「被搶走魔法能力既佢地, 比普通人更脆弱。當然我都唔想用。」

手一恍, 槍又消失在掌心。

解除魔法能力, 拔槍, 擊殺, 簡單的工作流程。

「...多謝你, 沈醫生。」

我別過臉去:「我..我只係受千雪所托..」

白千雪笑道:「嘻嘻, 佢只係怕羞。」

「千雪!」

「好啦, 今日我去查過, 成功係病房搵到個個人, 無錯, 係病房, 唔係殮房。」

「邊個?」

「個個.應.該.已.經被幻人殺死既人。」

「下?! 佢佢佢..」

「無錯, 佢無死, 根本無人死。」

「我..我無殺人..?」溫可柔眼泛淚光掩臉道。

「但係點解施子雄要話佢死左? 用煤氣爆炸做解釋既假新聞都係北斗會館安排, 即係由佢去接頭, 話死左人對邊個有好處? 千雪, 咁個人依加點?」

「右腳甩左, 冇得救, 但係記憶全失。」

啊, 煩死了, 一件事接一件事, 到底我現在要查這事還是去找夏富啦!!

而且--

「你話咩話? 記憶全失?!」

「係啊?」

「砰!」我氣得一掌拍到桌上, 因為這是極為髮指的罪行!!

「沈醫生?」二女都受了驚。

「記憶係代表一個人既靈魂, 如果無左記憶, 咁佢比死更嚴重!!」竟然做到了這地步, 到底背後要幾多陰謀在展開著?!

「唔..唔係下..」

「直接破壞靈魂啊, 比殺人更嚴重!!」我字正詞嚴。

「咁..咁個個人,咪即係..」

「得返個殼, 人格被抹消, 你諗下傅嘉琪就知記憶有幾重要。」

白千雪稍作回想, 漸漸臉色發青。

人格是從記憶組成, 雖說有失去記憶後還因為靈魂本質而再次作出相同選擇的記錄, 但靈魂本質是魔法師也沒法理解的範疇, 所以記憶是我們的禁忌, 即使是隱藏目擊者記錄時, 我們也不是直接刪掉記憶, 而是令看到魔法的事變成如「昨天的晚餐」一樣不重要, 目擊者會記得那天有人在天上飛, 但不覺得這有甚麼神奇。

「唔得, 呢件事已經唔係咁簡單, 要搵會長。」

「梅會長?」

我搖頭道:「北斗會館個個。」

從筆記本上我撕下了一張紙, 寫下現在要做的三件事。

一, 找會長, 說明事件已經到了不可收拾的地步, 更涉及中華魔法聯會與有人被抹去人格, 以他的道行看看有沒有方法救回

二, 追查幻人的下落, 殺掉

三, 救回夏富

三件事都是刻不容緩, 殺掉幻人的事可以由阿Jean她們負責, 始終斬妖除魔是魂俱使的專長。第一件事我可以去做, 但在那之前, 夏富的事--

為甚麼要捉走夏富?

這點我沒法想穿, 手上的筆也從不斷打圈變成了問號。

始終現在最大的敵人是伐魔隊與梅會長, 兩邊的人都想殺掉溫可柔, 那麼正常做法是用夏富為人質, 要我們交出她吧。

但卻沒有, 順帶一提夏富沒有依賴電話簿功能, 而是自己硬生生背起了溫可柔的手機, 綁匪是可以直接打給溫可柔的, 那傢伙連半秒的拷問也受不了。

「點解...」我苦苦思量。

我說出了問題, 白千雪天真的說:「直接問綁匪啊, 我地唔係知佢係邊個咩?」

「咪就係梅會長...嗄?!」

還有這一著?!

「拿, 佢唔係住北斗會館VIP客房咩, 我地可以一次過去埋。知但係...」

我與白千雪一起望著溫可柔。

......不行, 梅會長與伐魔隊的人全在北斗會館中, 這不就是送羊入虎口嗎?!

「好, 就咁話, 俾個五我, 可柔!」

「嗄?」

「啪!」

「唔好同我自把自為啊!」

「咩Wor, 無理由留佢係度架?」

「係...」

「咁我一個留係佢身邊你又唔放心。」

「係...」

「咁沈醫生你留係佢身邊我去你又唔放心我。」

「係...」

「所以, 除左一齊去仲有咩選擇?係咪呀可柔。」

「嗯嗯。」

我看著一唱一和的二人, 感到這比任何魔法更難破解。

沒其他辦法了呢。
明明沈默然解咒呢個技能係好屈機 但係竟然會俾人排斥 佢一出手其他人基本係畀佢㩒住嚟打 其實應該要驚佢先係😂
後來因為某件事我再沒有同時兼任魔法師獵人與解咒師

佢家姐??
你咪講左驚佢
同埋佢真係異類啦, 個個研究更強魔法佢研究消去更強魔法,唔俾人杯葛就奇。
然後個朵又係魔法師獵人
同埋排斥強/弱唔係最普遍, 就我觀察, 人排斥最多既係群體中既異類
會講
佢之前嘅形象加埋魔法師獵人呢個朵
俾我嘅形象就係無敵嘅獨行者咁
好那型
推推
大陰謀
以前睇過套動畫,個主角招技就係自身起計,一定範圍內嘅人都無得用魔法,個主角用依招殺魔法師
同沈默言嘅解咒都一樣好有趣
主角就係要異類
未至於無敵既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞