[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
終日無聊,只能上連登
等睇!
正既唔止開頭
睇個故搵D樂趣, 我就寫個故搵D樂趣
等睇大家睇
想R句生日快樂
btw 呢個題材我都有興趣睇
生日快樂~
wifi password
絢香
生日快樂
生日快樂
多謝大家
長髮麻倉憂巴打生日快樂
第二天。

「真係要去啊?」站在兒科病房門外的我, 黑色口罩下一臉不情願。

白千雪臉露怒顏。

「OK, OK, 去! 去!」馬上投降的我。

如果說我討厭人類, 那麼小孩子就是當中之最, 不但吵鬧, 又野蠻, 一哭二打三尖叫, 我不排除會把房中的人在之後二小時通通變成石像。

推開藍色的房門, 除了一向以往的消毒藥水味, 病房牆上還有一些卡通, 而且也少了成人病房中的那些病苦的呻吟聲。

「楚楚!」

「千雪姐姐!」躺在床上的楚楚向我們揮手。

隔開吧, 低語。

我放出把對話變成模糊背景聲音的咒語。

「點呀, 痛唔痛呀仲~」白千雪扔這一天以來對著我的生悶氣樣子, 展露如正午雪地一樣的閃亮笑容。

「打左石膏啦, 但未郁到。」楚楚苦笑道。

「記得以後唔會玩個D野啦。」

「.......」楚楚低頭沉默。

果然有內情呢。

「媽咪Daddy有冇黎探你?」

「媽咪黎過一次, Daddy好忙唔得閒黎。」

「同學呢? 應該放學架啦Wor.」

「........應該唔會啦, 大家都好忙。」

忙?中一女生忙甚麼忙。

果然白千雪說得沒錯。

鄭楚楚沒有朋友。

「沈醫生, 前日唔該晒你。」

「嗯。」我只是點點頭, 和人打交道可免則免。

「學校老師呢?」白千雪決定打破沙盤問到督。

「等陣威SIR應該會送功課黎俾我。」

「下, 冇上堂都要做功課啊?」白千雪為她抆橙, 我就拿出電話胡亂看看。昨晚蘭貴坊的狐狸精被阿Jean和奏收拾了, 西貢結界又有人失蹤但已經找回, 高鐵地盤工場意外, 一月廿一日有超級月狼月.....

(作者按: 醫院範圍請勿使用手提電話)

兩個女生還真能聊。

「...所以, 你對上你身隻野, 有咩頭緒?」

我眉毛一揚, 撥到訊息畫面找鐘鈴:「鄭楚楚隻地縛靈有冇Link?」

「有。」

還好把對話弄成背景音的小咒語還在。

「佢..係咩?」

「佢好嬲, 好嬲, 好嬲, 好嬲。」當然啦, 可以在凡間停留這樣久的亡靈執念一定非常強。

「男定女?」

「女呀。」

「哦.....地縛女鬼, 你驚唔驚?」

「講真...」楚楚臉色開始變青, 「真係有D。」

「記得唔好再惹呢D啦。」

「但...」

「但?」白千雪終於也發現不對勁了。

鄭楚楚在隱瞞著甚麼。

「我真係唔知同邊個講好。」

「不如同我講?」

「呃......」楚楚看著白千雪, 欲言又止。

手機傳來一下震動。

我掏出手機, 容貌識別瞬間解鎖後跳出一個預覽視窗, 是鐘鈴傳來的訊息。

[屋村童黨玩出人命 紅衣少女學校上吊亡]

日期是14年前。

「鄭楚楚。」我轉身瞪著她, 「件事係咪同校園欺凌有關。」

她不安地點點頭。

然後, 我後方傳來文件墜地的聲音, 一個長得比我還要高的男人站在鄭楚楚床前, 手上的功課散落一地。

「威SIR?!」

進入了隔音咒的範圍所以聽到了嗎?

第一章 碟仙- 鄭楚楚

下一章 幻人- 溫可柔

仲有
最差的時機啊!

「鄭楚楚, 頭先你講乜野?」威SIR連地上的功課也不去執起, 直接撲向鄭楚楚!

定身!我雙眼往他一瞪, 甚為高大的他止住了去勢。

「嗚..」突然沒法彈動的威SIR在空中硬生生被這個簡單的咒語停住,還以為是我拉住了他, 「放手!」

「呢度醫院黎!」我擋在白千雪和鄭楚楚面前, 附近的人都看著這邊。

白千雪陪著受了驚嚇的鄭楚楚, 至於我就拉著那班主任離開了兒童病房, 始終咒語只能隔開對話聲而不能屏蔽動作。

走廊上有一台自動販賣機, 我掏出八達通拍到感應器上, 按下朱古力棒的按鈕, 白千雪說過誰人都喜歡甜食的吧。

「頭...頭先搞咩咁大反應?」我笨拙的為他遞上朱古力棒。

「唔使...」他突然露出疲態, 還想抽煙, 突然發現這兒是醫院又袋回衣領袋中。

這...那下步應該如何做?

就在這時--

「嘻, 我要。」白千雪走到我身邊接過朱古力棒, 「沈醫生, 去睇下楚楚點先。」

「哦...」還是她擅長處理這情況。

我走回兒童病房, 鄭楚楚已經平靜了, 我只是站在她床頭好像看守著似的樣子。

「.....」

「.....」

快找人說點話啊。

小孩子最討厭了...

「沈醫生....」

「嗯?」

「你係急症室醫生係咪?」

「無錯。」我沒說謊啊。

「你返工係為左人工, 如果你係條街度見到有人心臟病發, 你會唔會救佢?」

「咁當然救。」我看看她, 心中驚訝這女生的成熟程度, 「人既責任黎, 唔關錢事。」

「嗯....但係如果見死不救, 咁唔救既人算唔算有錯?」

「.......你想講乜。」感覺她就在繞圈。

「見死不救既人, 無錯架嘛, 係咪? 好似地鐵讓座咁, 讓係人情, 唔讓係道理....」

「唔係。」我打斷她的說話, 「話雖如此, 但係點解你唔讓既時候會好似過意唔去咁? 而要說服自己?即使係尾班車無人睇到?」

「呃...」

「因為人既良心。我唔係哲學家, 我相信你老師都答唔到你呢個問題, 但係呢d時候, 最好就係憑你良心行動, 佢會指引你。」

「良心...」楚楚低下頭沉思, 相信以她的程度, 只需一點時間就可以消化。

腳步聲傳來。

「千雪?」

「咩都問唔到。」

我掏出紙巾為她抹去嘴角的朱古力醬:「佢一定知道d咩。」

「唔..唔該。我都覺, 但佢唔肯講。」

「我搵人起一起佢底。」剛好, 我識的人中有擅長上網起底的人。

「我有一個方法。」由問題的最根本入手就可以了。

知情的傢伙, 還有一個---

-----------------------

完成了第二天的當席後, 我在筆記本上寫下了調查的方向。

一. 地縛靈的身份是甚麼
二. 鄭楚楚口中說的學校欺凌是何事
三. 威SIR在隱瞞甚麼

真是的, 為甚麼我要捲入這種事情當中...

寫下的原因是不希望接下來晚上的問鬼活動浪費時間。
好正好吸引,推推推
呢個故會唔會有ayaka亂入
絕對唔會
唔好提
巴打記得唔好引用原文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞