[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike

FB Cover
聽日係星期六, 停更一日
OK
好睇
最後完全無儲過文
its ok la
留名
好似幾刺激,lm
等文出
等出文
lm
「無事, 我代夏夏呼多謝你。」我不敢輕舉妄動。

「唔使客氣, 拜拜~」

她離去後, 我除掉口罩, 把香煙塞到嘴中點火重吸一口。

「醫生, 呢度...唔係咁好。」

「嗯, 千雪, 攞住。」我搖出一千元大鈔, 「去個間車度等司機返黎, 用1000蚊幫我買佢車CAM既記憶卡。」我指著在我身後的客VAN。

「嗄?點解...?」

「唔好問, 收工同你講, 我去呼吸一下先。」我拿著香煙走到吸煙區附近。

是不是惹上甚麼糟糕事? 到底剛剛是...

香煙燃盡後我把煙蒂塞到垃圾箱走回急症室, 夏夏呼似乎已經醒來。徐醫生那混球已經不見了, 應該是在處理其他人, 馬姑娘幫我在電腦系統一查, 原來他已經被推上病房。

「沈醫生, 買左啦, 既然我作理由都作左一陣...」

我輕撫她的瀏海:「做得好。」我收起白千雪手上的記憶卡, 「好啦, 無事啦, 等陣收左工我要去探個朋友, 你自己返宿舍兒。」

「夏夏呼?」

「嗯。」

「我都去。」

我看看她, 算了, 倒無妨。

雖說現在是流感高鋒期, 病房用量通通突破百分百, 急症室等候時間也要六七小時, 但是作為解咒師和驅魔師, 我與鐘鈴其實沒事做, 因為我們只會處理和魔法有關的病人。

所以, 我可以看影片。

我在抽屜的底處找到好久沒用的讀卡器, 把記憶卡塞到卡槽中然後插入電腦。

「....好慢。」

「係啊...」

電腦在載入中。

「睇咩啫師兄。」剛剛回來一坐下又打開零食的鐘鈴一邊吃一邊看著我的屏幕。

「車cam。」

「車cam?」

白千雪硬塞到我和鐘鈴中間:「我都唔知佢要睇咩...」

「鐘鈴, 你睇到鬼, 你驚唔驚睇鬼片?」我好奇一問。

「驚啊, 人拍既鬼片仲恐怖過真既。」

「我地可能睇到真野。」

「嗄?!」

我點開今天日期的檔案夾, 找到了最後的影片, 打開播放器。馬上, 急症室外頭的畫面出現在屏幕上, 我把時間快轉到剛才, 馬上就看到玻璃門打開, 長髮的溫可柔從急症室門口走出來。

「咦, 師兄你地Wor.」

接著, 我和白千雪出現, 叫住了溫可柔。

然後就是一輪的談話, 那麼接下來出現的影像---

「停!」不同白千雪說, 我把一下子拍到空白鍵上影片暫停, 片段就這樣停在那一瞬間---

那個「人」出現在我身後的瞬間。

「咩黎架?! 鬼?!」

鐘鈴否定:「唔..唔係, 正常下鏡頭影唔到鬼, 除非佢能力強到成形....」

是一個灰黑色的人影, 比我高上一個頭, 好像由煙凝聚而成的人, 弓身的出現在我們身後雙眼瞪著我們, 好像準備襲擊的樣子!那人就是這樣憑空出現在身後, 沒有任何施法或是召喚, 好像剪接而成的樣子。

我按下播放鍵, 片中的我驚恐的往後一看, 那人影就在我回頭一瞬間消失。

看到這兒我不禁用玻璃的倒影看看自己身後, 還沒甚麼也沒有。

「你睇, 個女仔應該知咩事。」鐘鈴指著溫可柔。

「沈醫生, 前返少少..係! 呢度!睇住溫可柔!」

再播放一次, 人影出現, 溫可柔臉上全無表情, 但見她拳頭一握, 人影就馬上消散。

果然她是知情的!

「師兄, 係咪應該通知北斗會館?」

「.....遲D先。」如果通知他們的話, 恐怕會出動伐魔隊對付溫可柔吧。

「但個女仔..有D唔妥。」

「佢係魔法師?」

「唔知, 既然鏡頭影到, 即係光被折射, 已經去到物理干涉既程度。」

「係好勁?」白千雪天真的問道。

好吧, 我是她師傅, 這也是我責任。

我取出一個骰子「千雪, 魔法有三種。第一種, 係干涉概念之物。」我把骰子扔出, 無論我投多少次, 都是得到六。

六, 六, 六, 六, 也是六, 無論如何扔也是六, 因為這骰子被我下了「六的概率是100%」的咒語。

「依加干涉既係概率。」我拿起骰子, 「第二種, 干涉無形之物。你拎起佢?」

「哦...咦, 拎唔到..咁重既?!」白千雪雙臂齊用, 幾乎使出全力才可以抬起骰子, 因為現在骰子正受到100倍的重力。

「佢依加重左100倍, 最後, 係直接干涉物理。」我用手一拍, 塑膠的骰子被我壓成了花掰。

「花...?」

「而物理干涉, 要求係最高, 做到既人都係高超既魔法師。」

「車, 師兄自己讚自己....」鐘鈴笑道。

「明明個人影可以俾車Cam影到, 說明光線已經被折射, 我唔知溫可柔係咩人, 但係....佢好危險。」

「咁落去..會點?」

「.....」我正在想如何解釋。

鐘鈴嘆一口氣:「好快獵戶座天文台就會觀測到魔法活動, 而佢又唔係注冊魔法師, 會視為非法魔法師派出伐魔隊討伐。好似警察拉人咁。」

也..也沒錯啦。

「唔好再轉彎抹角, 我地等陣就上去搵夏夏呼, 我懷疑佢就係俾呢個人影襲擊, 之後我地直接搵溫可柔對質。」我拉開另一格抽屜, 取出咖啡拉開飲了一口。

當值的時間一如以往地在早上完結, 我和白千雪走出急症室大門, 和鐘鈴別過後我們便走向夏夏呼所在的病房。早上醫院的人不算多, 我們順利地進入升降機到達了所在樓層。果然, 有醫生這身份, 在醫院就是暢通無阻。

12B...在這兒呢。

現在正是早上的派藥時間, 高如一個人的鐵車子挪走後, 夏夏呼就看到了我們。

「阿然?」

「未死得吖嗎?」我穿過不知是死是活的病人們, 來到了走廊的他。

「未死得!」這個油頭大叔胸上被包著砂布, 「係沖涼痛到仆街。」

「咁咪好囉, 你條友好日都唔沖次涼。」

「車, 我又唔出街, 沖咩啫。」

別誤會, 他才不是那種隱居於房間的毒男, 他是因為家人留了兩個單位給他, 他只算收租就得胡口, 不用工作, 所以長期在家中上網不用離開房間。

一聽到這句, 輕微潔癖的白千雪連忙挪後半步。

「你幫我查個溫可柔, 做咩查到俾人打。」

「唉, 我都唔知。」

唔知?

遭遇魔法事件的普通人, 不解是最常見的說法。

「由頭講起。」

「我好快就搵到佢, 呃, 之後佢就見到我, 我又見到佢, 佢就.....」

「攞命....」夏夏呼作為一個不用出門工作也能活下去的人, 結果就是喪失了正常的溝通能力, 別說是講述出篇故事, 光是叫他說一下自己午飯吃了甚麼也會令人聽得火冒三丈, 產生一種想把他變成石像的衝動。要不是事關重大, 我五分鍾內一定就會揮袖而去...事實上我還真是想這樣做, 要不是白千雪拉住我我絕對會跑掉。

總之, 我們得知了夏夏呼受襲的經過。

他在得知了學校名, 班級和名字後, 他馬上就找到了溫可柔的Faceboon, IG, 和電話號碼, 結果這臭小子, 他喜歡上溫可柔了!

「有病啊?!」我聽懂了這部分後破口大罵, 連病房的其他人也瞪我一眼。

「無計架Wor, 我睇一眼, 我就知道我既女神就係佢。」

「我咁算唔算係害左溫可柔....」

所以, 夏夏呼他就開始懷疑起我的動機, 覺得我要起溫可柔的底是另有所圖, 如是乎他就找上了溫可柔。夏夏呼在學校的放學時間截住了她, 雖然交涉過程一塌胡塗, 但對著能說出自己背景的夏夏呼, 溫可柔還是和他去了喝點東西, 另外補充一點來到這時候其實溫可柔連夏夏呼姓甚名誰還沒知道。

然後就在夏夏呼去了洗手間回來後, 就發現溫可柔已經在離開, 如是他便想追上去, 就在這時, 一個巨大黑影把他重重撞飛, 重擊到馬路上, 然後就昏死了過去。

「抵死。」我冷冷扔下一句。

「咩啫, 我都係好心啫..點知你個變態醫生搵佢做咩...」

「我似唔似d咁既人啊?!」

「咁你搵佢做咩啫? 喂, 唔係爭下話, 你都有白千雪啦。」我有向他提過白千雪。

「嗄?!」白千雪又驚又喜。

「咪鳩Up, 我搵佢係有正經野, 你睇唔睇到俾咩人打?」

「黑人。」

「...黑人?」

「死黑鬼, 夠疆下次正面抽過, 我話俾佢知我地香港人唔係東亞病夫!」

恐怕是把那人影當成了黑人吧, 這種族歧視的混蛋。

「總之, 你咪再搵溫可柔。」我感到不同事件中有種若干關連, 某事件正在發生, 但就是沒法捉住要領, 但可以肯定的是:溫可柔才是事件的核心。

「你理得我!」難得這傢伙有火呢, 平時都是一秒就放棄的人。

「你鐘意, 下次我地ICU見。」

「你同呢班臭口同白千雪打茄輪?」

我拾起枕頭一下車到他傷口上, 使他痛得滿床打滾:「嗚嗚嗚....醫生打人...」

「咪理佢, 千雪, 我地走啦。喂你臉紅D咩..」

「冇野呀! 走先啦咁我地。」

「護士姐姐, 我要瘋狂打針....」

這傢伙, 一字蔽之就是鳩。
夏夏呼係連登巴打?
夏富 夏夏呼 夏富 夏夏呼!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞