[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
希望呢個故可以出系列, 前傳同人物傳啦~~~
好好睇呀~
尚欠方舟爭奪戰呀~
唔好意思幾日無入黎
我直頭無上連登
工作太忙
有時間依家開始追返故先

人生 沒有遺憾就好
@嘉琪@威sir
物件自己移動, 電器自動操作, 玩具出現在不合理地點的事

以上三樣係作者自己親身經歷
@作者
I KNOW THAT FEEL
好多數未找
呢個世界觀我係幾鐘意, 但係反應不似預期, 出唔出其他真係要諗諗, 但我自己係鐘意既
未識溫可柔都似似D

@VantaBlack
我都好似。。。
期待呀
你鍾意就去吧
唔洗理其他人點睇呀
至少呢度都有人一齊鍾意
我都好鍾意呢種 入戰鬥場面都刺激同有畫面
姜會長 小正太
100正皮感言---

超多謝大家一直支持啦, 作為寫故佬, 有人回響其實先係我最大既樂趣, 我覺得呢個就係睇書同睇故既分別, 所以有寫出完一篇文見到有2~3個正皮, 我就會覺得: OHHH 有人睇緊, 正呀!!!點知再LOOK落少少, 最後回應係自己, 嗚嗚嗚嗚嗚....我真係會一個個回覆J架。

呢個故嘛...當然寫出黎, 我一定要鐘意既, 如果寫自己都唔鐘意既故其實都好難受下, 當然寫故後有唔同副作用, 例如晚晚三點訓然後七點幾起身想死咁, 但係我可以肯定話俾大家知寫故係我最大興趣-- 同呢個故中, 傅嘉琪被封神一樣, 有人相信土地神, 佢就會存在於世, 作者其實一樣, 只要有人睇佢既故, 佢就會存在於講故台。

對上一個故當然寫得好啦, 反應我都覺得好好既, 講真, 我真係好擔心自己寫唔寫得出超越佢既故, 結果證明我既擔心係全中, 我真係寫唔出 點講好呢, 我係一個嚴重劇情中毒既人, 就黎食燒味飯都要加劇情, 我寫故一定係最重視劇情, 呢個故有一個問題, 就係世界觀中存在魔法, 而唔係末日倒數咁好理解, 相對黎講我要用較多既蝙蝠去交待設定, 某程度上的確係影響左劇情節奏, 我諗所有有獨特設定既故事都有呢個限制, 所以我都落左唔少心機去處理。

相比起以前一篇接一篇既結構, 呢篇故我會用一篇到尾既方式, 所有事件都會有關聯, 組織會好似一套獨立既電影一樣, 之前有人講過世界觀好好呀, 可以寫佢456個故呀咁, 事實上我覺得一個故如果野心太大, 反而會唔湯唔水, 即係由其寫成個世界觀咁壯大, 我會選擇寫解咒師同助手細膩地咁出發。

講下未來既劇情啦。

故既話, 就一定有主題, 上個故幾篇就有幾個主題, 所以呢個故就係一個主題貫穿全故。如果你睇到我FB PAGE既COVER, 下面有行字就係「萬咒俱破, 心魔難解」 , 心魔就係成篇故既主題, 反瑪那, 休止符, 自我結界, 所有魔法係我地既主角面前都係一瞬間就可以瓦解既野, 但係如果係個個人既心魔呢? 心魔呢個主題將會繼續落去。

希望大家享受我今日中住眼訓諗出黎既劇情, 每一段落我都用心雕琢過, 我寫故最重要係劇情, 其次係人物, 最後係畫面, 白千雪同沈醫生之間既關係都會繼續寫, 所有角色都會隨著主線劇情推移而成長變化。

人性X魔幻, 人性為主, 魔幻為副。

有咩問題, 意見, 鳩UP, 叫春, 隨便留言, 每個回覆我都J佢357次, FB Page都係, 至於續作, 當然有空間可以寫, 始終世界觀已經成形, 但唔想為寫而寫, 先專注寫好呢個故先!

我係VantaBlack,FB PAGE 係https://www.facebook.com/vantablackstory/, 多謝支持
咁就無問題啦, 不過有排, 好多故排緊隊
畫面對魔法故黎講真係好難寫, 又唔可以太痴線, 又唔想好似哈利波特咁互噴激光就算

預 告

市中心的土地被黑暗濃罩, 普羅大眾的日常正在漸漸沉淪, 連住在這都市中的人也不想去拯救的城市, 希望所在何方......?

「佢係你仇人, 你都想去救?」

「係!」

「即使會死?」

「...係!」少女緊握著拳頭。

「咁出發。」醫生踏出了七號房。

結界下, 處處只有黑暗, 沒有人知道這是黎明前的極夜, 還是沉淪下的一個普通日常。

「點解, 你地要...」

「今日, 我只救一人。」地下的死鬥, 沒有意義的勝利, 在心魔的凝視下, 人性只會展露真面目--

以善之名--

以惡之名--

以父之名--

「我係為左大家好, 公家福利, 大多數! 係大正義! 你地有咩資格黎阻止我! 你地點可以--!!」

---以正義之名。

「砰--轟!」鐵拳結實的打在身上。

---憤怒的戰吼響徹千里岩壁。

「要犧牲少數既, 算得上係咩正義啊--!?」

《駐急症室解咒師與女助手》

作者: VantaBlack

連載繼續

我好鐘意你個世界觀呀
唔明點解冇多啲讀者
只要你出我就會繼續支持
見到咁多文,推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞