[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
芝麻人無一個是蘑菇
終於追到live
即刻正評留名先
被WIN10撚狗咁撚, 聽日先出文
打嘅字冇曬。。。?
乜鳩軟件都開唔到, 個速成又痴痴地線
駛唔駛搵人黎整。。。
唔好燥 順其自然就得啦
出文啦出文啦
講真, 乜鳩理由都係藉口, 我亦唔想講大話
停文真正原因得一個
就係我唔知點寫
我寫文係邊諗邊寫
大綱模式其實係場面A->場面B->場面C->場面D->結果咁樣
腦塞既原因通常係場面之間唔知點連接起黎
又唔想HEA寫, 就停文了
慢慢啦
慢慢啦
會等你㗎樓主 慢慢嚟
梅會長在重重疊疊的墳墓之間消去了身影, 我與白千雪倒是沒甚麼好怕的, 倒是溫可柔--

「唔使驚架, 可柔。」白千雪執起她的手, 「醫生係度架嘛, 雖然二揀一既話佢一定揀我啦, 但係佢都會保護你架。」

這是甚麼鬼安撫....但是她在抖震的腳卻停下來了。

「嗯..千雪, 醫生, 我係咪又煩到你地?」

我把剛剛點起的香煙, 輕咬著瞪住樹影下他最後的身影--

「條友, 都唔知想點。」

而且, 他不是來與會長簽那個高鐵的協議嗎, 為甚麼還在?

拜祭完結後夏富的車直接出現在墓地的出口, 溫可柔一看到他馬上笑顏頓開, 一跳一蹦的走向車子:「咁大後日見啦沈醫生, 千雪, 拜拜~」

「啊, 小心D啦。夏富幫我睇實佢。」

「使你講啊~拜~」

車子絕塵而去。

「醫生, 咁我地依加去邊度?」

...放心不下呢。

「千雪, 記唔記得北斗會館, 過左會議室, 出花園左轉之後個度係邊度?」我取出筆記撕下一頁紙, 寫下了幾個書名。

中華魔法聯會編年史
文化大革命與華夏神秘史
破四舊對現代中華魔法影響
梅會長自傳:我的正義

至少要看幾晚呢。

「幫我借呢四本書返黎。」

「哦..」

「識唔識路? 雖然我有地方去, 但係如果你唔識路既話...」

「好啦好啦, 我識。」白千雪嫣然一笑收好紙條, 「沈醫生你連咁都唔信我?」

我把煙蒂扔掉:「唔係啦..」

「定係..你想陪我多一陣?」

「我我我...」

「嘻, 玩下你咋, 你就好似信任頌音師姐咁信下我啦。」

.....

她還在意嗎?

「好啦, 咁交俾你啦, 借完之後我去接你。」

「嗯。」

與白千雪別過後, 我掏出了手機, 打了一通, 對其他人來說可能會有點意外的電話。話說, 這電話號碼還是溫可柔給我的呢。

「喂? 大家姐?」

「.........你係?」

「我係沈醫生。依加得唔得閒。」

在此重申, 本人沈默然對學生妹沒有特別情意結。

今天是周末, 正常學生都不會去掃墓的, 果然大家姐正在旺角附近補習, 一見到她的時候正抱著那些名師的筆記, 還不忘拿著一杯星巴克咖啡在街頭等陣著, 身穿大衣T恤短褲背包的她如普通的MK妹一樣, 誰想到她之前...

往事不提, 往事不提......我重覆的提醒自己。

「大家姐。」

「...沈醫生, 你去到邊都著醫生袍?」

真討厭啊?!

「你咪理啦。」

往事不提, 往事不提, 別把她變成石像, 別把她變成石像....

「........溫可柔佢..」

「幾好。」

「哼, 係就好。咁你搵我出黎做咩?」

「....唔係呢度講。」

立馬她就明白是那些和魔法相關的事。

「關..唔關佢事?」

「唔關。」我當然知道她是指溫可柔。

「咁都好D..」

「總之, 你有冇咩地方推薦, 我唔熟呢頭。」

「嘛..」大家姐眼珠一轉, 「有既..」

「你唔係鐘意話事既咩, 帶我去。」

「嘁...莫明奇妙約我出黎, 一黎到就CHUR住晒, 又冇禮貌....」她一邊抱怨一邊在吸咖啡, 「我到底幾時同佢咁熟啦..」

「呃..其實我聽到。」

「你聽唔到我做咩要講啊?!」

原來是故意的嗎?!

她和我一邊走, 一邊喝著咖啡, 還要我幫她拿那些名師筆記, 喝乾了一杯又不忘要我請她喝台式黑糖奶茶--

「你咁飲打幾多場波都減唔返喔?」

「是但啦, 呢班屋企痴左線咁煮韓國野, D湯苦到喊出黎, 我再唔飲甜野會癲!」

是韓國的那種湯吧。

好野, 我就再忍你一會兒。

再說--

這也是甩掉跟蹤著我們的那些人的好機會。

對, 從剛剛一開始, 我就察覺到了, 作為防禦魔法的專家, 那可騙不過我。

「要杯虎紋波霸奶茶, 沈醫生你要唔要架? 」

「唔使。」

隔開吧, 低語。

「大家姐。」

「點呀? 又話唔要?」

「我係唔要, 我想問, 你知唔知有人跟蹤緊你?」

「知啊。」

「嗄?!」

差點就表錯情了...

「你唔講?!」

「佢地只會跟住我啦, 係之前溫可柔佢...件事個時, 我爸爸請黎保護我。」

「邊有保鑣會企係咁遠。」我看看站在馬路對面的人, 裝成自由行的樣子還真是為肖為妙的, 簡單混然天成。

「唔知呀, 總之佢地唔可以騷擾到我啦。」

他們可不是普通的保鑣。

反瑪那被抵消了, 即是說他們身上有瑪那存在。

那三人, 是魔法師。

要處理嗎? 作為前獵人的我可不太習慣被這樣遠距離瞪著看。

思考時間, 只有一杯珍珠奶茶的時-----

「197.」店員一邊用布抹膠杯一邊說道。

這樣快?!你是預先沖好的吧?!說好的即沖呢!?

大家姐拿起珍珠奶茶, 舉起在招牌前拍照打卡:「使唔使我係Snapchat tag你?」

「千其唔好。」

「車, 慳返。」

被白千雪以外的人TAG的話她會氣瘋的。

那麼--

「之後既事, 我唔想佢地係度。」

「我叫唔走佢地啊。」她卻搖頭道, 「佢地只聽Daddy講。」

我開始明白了大家姐那種一定要話事的控制欲是從那兒學回來。

那麼說--

法眼- 開!

果然, 大家姐身上有魔法! 嗯..是遠距離下發動的防衛魔法呢, 和我放在溫可柔身上的差不多, 但不同之處是溫可柔是知情的。

如物件一樣被打上了自己的名字, 再緊緊把握在自己手中, 看來戴老板的教育相當成功啊。

女兒幾乎學全了。

起舞吧, 反瑪那。

我身上有微風呼撫, 捲到大家姐身上, 馬上在對面街的三個魔法師面面相覤, 沒想到看似複雜的魔法被我一瞬間就瓦解掉。

「黎, 以你既水平, 賣甩佢地應該唔難啦?」

大家姐露出自信的笑容:「雖然唔知咩事, 但我鐘意佢地呢個狼狽樣!」

我與大家姐在人群間飛奔, 她展現出學界冠軍級的身法, 不是開玩笑, 欠缺訓練的我即使施放了強化魔法也只是能勉強追上, 長年的訓練比作葬的魔法更強, 我們二人閃電般穿過街市與天橋, 雖說中途撞倒了一兩個放假的菲傭, 但終算是甩掉了那三個人!

結果--

馬上大家姐的電話就響起了。

她還調到擴音模式來向我炫耀!

「喂? Daddy?」

「嘉兒! 你去左邊!」

「補完習, 撞到朋友啊。」

「朋友? 你.你做咩專登賣甩D保鑣呀! 你知唔知你幾危險呀! 姓溫條女隨時黎搵你尋仇! 你個朋友又係咩人黎架! 快D返去搵返佢地!」

「唔搵Wor! 咁又點呀!? 我想自己一個得唔得呀?!」

二者都想做話事人的父女, 這組合太糟糕了...

「唔得! 戴嘉兒! 你聽住, 如果你唔去搵返佢地, 我...Daddy既公司會有問題!」

甚麼?!

「戴老板, 你個女係人質呀?」我聽不下去了。

「你.你係咩人! 就係你拐帶我個女?! 我要報警啦!」

「好呀, 你一報完我本人就去消案!」

出色的教育啊戴老板。

「嘉..嘉兒, 你聽Daddy講, 我都係緊張你啫, 你好重要, 快D返去...」

出乎意料的發展呢。

那麼省掉不少功夫了。

「戴老板, 你個女唔會有事, 但係, 我幫我佢賣甩D蛋散一次, 就可以有第二次, 今晚得閒食個飯?」

「你..你係咩人!!如果你咁掂佢一條寒毛既, 我...我就會有人招呼你!」

咦..不能說出的人脈? 黑社會?

「今晚, 就上你屋企食餐飯。」

本來我只是懷疑--

但現在我能肯定了。

梅會長是我們之前找上大家姐時再插手。

他插手幻人事件, 表面上是要擊殺溫可柔, 但是這樣做的真正目標, 是確保大家姐的安全。

那三個魔法師, 之所以如自由行一樣的強大偽裝, 是因為他們的確不是本地人, 而是梅會長的手下。

在墓地, 他也是說他在關心大家姐的安危, 溫可柔的生死他才不在乎。

那麼, 問題只有一個--

為甚麼大家姐如此重要?

從她的家庭先開始了解吧。

「你依加返去搵返個三個人先。」我可不想姓梅的冷不勝防的跳出來, 「我地今晚見。」

「下?! 又話有野要問我?!」

由其問你, 我直接和本人吃頓飯還好。

再說, 剛剛的一個電話, 我也了解戴老板一點點了。

「今晚再講啦, 你返去先, 拜。」

然而, 那天追蹤著我們的, 可不只那三人。

倒是戴老板說的大家姐很重要, 倒是字面上的意思。

那頭--姓戴的畜生!
好耐無寫推理鬥智個D. 一時技癢, 結果開始有D以前既影子

在此重申, 本人VantaBlack對妹屬性角色沒有特別情意結。
Live!
梗係啦,
上個故有楊芷欣/Kitty
今個故又有白千雪,
呢d 一定唔係作者"妹控"情意結之下寫出黎咖啦
慢慢啦 唔好棄故就得
等多幾日都得既

「最後確認, 辨謊師, VantaBlack有冇講大話。」

「有。」他簡單的回答道。
立即討伐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞