[人性魔幻]《撞鬼請入七號房- 駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
168 Like 8 Dislike
聽朝有野做所以今晚出文量少左d唔好意思
少? 邊度有少到?
重質不重量
其實如果只要令可柔冇左想像力就唔會有幻人既話,

問漁護署借支打野豬既麻醉槍咪得
麻醉左咪冇意識
醒返之後呢
keep住打針,set定d勁d既結界,再搬佢入去,再叫正苦搵班19社畜開導佢(可能會被幻人隊淋,但唔緊要,社畜死多隻冇壞),再將欺凌可柔既嗰班臭閪放上連登

ok我做野做到痴撚左線
巴打....
我諗真係要等佢自己諗通
巴打壓力好大....
巴打請好好保重....
尋晚其實得2800~ 少左1000千
放工了
文呢!!! 嘻嘻嘻嘻呵呵呵
「但可柔真係好人黎...」白千雪一臉委屈, 「佢..佢先係受害者..點會..」

「千雪, 唔使太驚。」阿Jean輕撫她瀏海安慰道, 「我都唔想見到一個咁可憐既人被人伐魔隊圍剿。」

阿Jean好像很港女脾氣, 但事實上卻是個率直的人。

「古SIR, 你點睇。」現在只欠古SIR一人。

「嗯...」古SIR陷入了沉思, 「點都好, 我都唔希望變成最壞既情況。」

不愧是公務員, 答得模稜兩可。

「呢條係事非題, 幫溫可柔, 定係北斗會館。」我逼他回答, 相信見過那天在體育館外暴走溫可柔, 古SIR也會----

--更確信當日那個寧啞忍也不想傷害別人的溫可柔, 才是真正的她。

「好啦, 我幫溫可柔, 幫佢。」他揮揮手, 喝了一口酒。

「咁先係。」我笑著拍他臂膊, 作為一個父親, 他也不想看到一個這樣的女生走上成魔的不歸路吧。

「依加我地要點做?」

「.....」

「.....」

沒人能提出意見, 始終「幻人」這魔法相當強力, 現在要溫可柔乖乖站著給古SIR印封幻人也沒辦法了, 再說幻人是她的保命手段, 封印掉它不是明智選擇。

只有一點, 就是要溫可柔自己放下仇恨。

那可比甚麼都要難, 古SIR可以佈下高深莫測的結界, 阿Jean可以斬妖除魔, 我能解開所有詛咒邪術----但是只有人心, 只有人心任何魔法師也是束手無策。

能救溫可柔的, 只有溫可柔自己。

「我諗由我地呢D三唔識七既勸會好難。阿然, 你有冇咩人選?」

倒是有...

「威SIR囉, 佢籃球隊教練。」

「佢肯?」

「佢一定肯啦, 佢當年都....捲入過校園欺凌。」

「咁岩, 我都要去個間學校。」阿Jean一下乾盡了杯中物, 「一齊行?」

「好, 古SIR, 你睇住溫可柔先, 佢依加係頌音間紙紮鋪度, 夏富都係度, 但係...你知架啦, 佢以為溫可柔只係離家出走既人。」

「得架啦, 識做。」

我們碰杯, 然後各自前後腳離開酒吧。倒是白千雪, 看到阿Jean與我同行倒是有點失落。

「喂你飲左酒揸車好咩?」我看著阿Jean按下車匙按照, 車子閃動燈光道。

「嘛...少少啫...」

「酒後揸車出事一定會有呢句對白!」白千雪喝道。

「哼..」她斜眼瞪透白千雪。

奏現身在我們眼前:「放心, 一向都係我揸。」

還有這種功能啊...

路上阿Jean和我說了她要去學校的原因, 因為那是天主教中學的原因, 進行正式伐魔的話, 需要給區庭面子, 即使是我們, 也要書面申請才行。當然, 申請被批准了的話, 說明了神父們自己試圖的驅魔儀式失敗了, 要我們出馬才行。

「基本上今晚就可以即刻進行。」阿Jean說道, 「所以, 隻地縛靈死期到。」

「....咁啊。」我只是回應了一句。

那個地縛靈, 生前是叫傅嘉琪來著。

「點先, 對我無信心?」

我搖搖頭否認:「我可能知道地縛靈點解仲留係度。」

「嗯? 」很少說話, 一如以往穿著白西裝的奏道, 「係咩?」

我眉毛一揚:「你想知?」

「如果可以消去佢既怨氣令佢消失就好。」他說話的語氣冷漠如冰, 「帶住遺憾被我強行斬殺, 唔係咩好受既事。」

「....都唔係唔可以講既。」

在車子到達學校前的一段路, 我說了傅嘉琪和威SIR的事, 車子駕入學校停車場時, 我留意到阿Jean眼泛淚光。

「喂, 你有冇事...」

她沉著臉道:「無事。奏!」

奏的身形恍動一下消失, 變回木劍, 阿Jean執起收入裙底下車。

現在正是放學時間, 阿Jean的跑車不但又紅又黃, 她自己也是穿著一貫的短裙黑絲高根鞋, 男學生們看到膽小的就用眼角餘光偷眼, 膽大一些的就直接停下來聯群結黨的欣賞, 更有人拍照。這學校是舊式相連校舍的那種, 放學時間人數是普通學校的2倍, 沐浴在青春視線下, 自信閃爍的阿Jean看似相當享受。

相比起她, 穿著普通醫生袍和毛衣的我與穿白色長裙的白千雪, 反而是靜靜的走向學校, 這種事別預上我。

「哈, 後生仔, 真係好!」阿Jean走到校務處旁與我會合道。

是你看不到女生們又妒又恨的眼神罷了...

「呢個就係文件。」一個校職處職員交給我們以火蠟封上的信印, 上面的標誌的確是天主教區, 「你地今晚係要..做野?」

「嗯, 簡單野黎。」阿Jean收起信封, 「係呢, 你地係咪有個老師叫威SIR?」

「係呀。」

「可唔可以見一見佢?」

職員上樓找威SIR後, 我道:「喂, 搞咩呀, 關佢咩事?我地唔係之後先搵佢咩。」

「我唔想斬。」阿Jean道, 「如果可以, 我想....」

「得架啦。」我打住她, 「我明既。」

老實說, 我聽後也覺得很不舒服。

但這世界是個爛故事, 不是所有人都會有好結局的。

「古SIR到左啦。」白千雪報告道, 「依加佢睇住可柔, 叫我地放心。」

「唔該晒你, 千雪。」

走廊外, 一陣急促的腳步聲傳來, 接著大門被重重打開:「沈醫生!!」

「威Sir...」

馬上我就被他打斷:「溫可柔呢?! 佢點呀?! 佢今日無返學, 又冇人搵到佢! 佢冇行啦嘛! 佢個日又冇黎練波! 到底佢去左邊? 你有冇佢....」

白千雪推開他:「威Sir 你冷靜D先!」

「嗄...嗄...對唔住, 失禮。」他隨手抄起手邊桌上的紙杯喝掉了蒸餾水。

「佢無事, 但好快會有事。」我沉聲道, 「咁講啦, 佢出手, 打傷左D想搞佢人。」

「...搞?」

「就係個個意義上既, 搞。」

男人會瞬間明白的。

果然--

「我屌佢老母!!」威SIR破口大罵, 一掌拍到桌子上, 發出砰一聲, 使教員室中的人都看過來, 他連忙躬身道歉。

「就係咁, 佢打傷左人, 有人尋仇黎刮緊佢, 所以要潛水先。」

「叫佢返黎學校, 我可以幫佢, 點都會, 我一定攬佢!」

「放心, 我地有人做緊野, 佢唔會有事, 我地今日黎搵你, 係為左另一件事。」

「另一件....?」

我指指阿Jean:「碟仙上身件事, 你記得? 呢位係阿Jean, 佢係呢方面既專家。」

「哦..呢方面都有專家啊?」

我苦笑, 不回應......你叫我怎樣回應。

「你好, 叫我Jean吖。」

「你好..我姓韋, 大家叫我威SIR..」

「上身個隻碟仙, 係你熟人。」

「熟..人?」

「傅嘉琪, 你仲記唔記得佢?」阿Jean露出少有的認真表情。

威SIR那一瞬間的表情, 我至現在還記得, 錯愕, 震驚, 後悔, 痛苦, 同時在他臉上顯示, 人的表情還真傳神, 竟然可以同時表達這樣多情緒。威SIR在一瞬間好像蒼老了很多一樣, 坐下好像想說話, 但是又說不出, 白千雪連忙給他遞水, 他一下子喝乾後才抖著唇說:「我..我點可能唔記得..」

「我地要你幫手。今晚你得唔得閒都好, 你要留低。」

阿Jean從裙底抽出奏, 威SIR不解地問:「到底點可能收係條咁短既裙下面...算, 你今晚..我要點幫? 隻鬼..係佢?」

「無錯..你有冇聽過地縛靈?」
把劍收係裙底 但短裙 把劍咁長 咁把劍隊左入邊到?
把劍可能識申縮
呢位巴打又想歪了
魂具嘅用途真廣泛
又可以
又可以揸車,又可
好搞笑呀vb
睇左你fb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞