痴撚線 古天樂攞我最喜愛男歌手

874 回覆
1621 Like 1629 Dislike
實力派 都可以有分歧

唱流行歌 定 唱聲樂 先叫識唱歌
一個學友 可能要挑嬴 各大男中音 男高音 先被認同
其實侵侵都係咁樣先做到總統
不過講真, 民主黨做到野既話我又唔覺得咁多鬼佬會「玩野」投侵侵.
同樣情況擺返落去香港樂壇一樣得:
如果有以前四天王 / Eason果種level既歌手, 我諗都唔會有宜家呢種「玩野」既情況.
諗起早幾年吳業坤拎呢個獎嗰陣
成個音樂台一大班連登仔係度屌鬼
又話咩無資格拎
應該送哂依家班連登仔返去15,16年
以子之矛,攻子之盾

between 對古天樂拎獎無咩意見
本來都認同樓主,不過坤哥都攞到,古仔攞都冇乜所謂啦
坤哥唔係就係班撚樣推佢出黎搞到佢紅左?
十分贊同...
個獎叫我最喜愛男歌手
古天樂有出歌而又有入圍咪可以投囉,觀眾想睇佢就投佢架啦,唔明有咩好屌
以咩子之矛攻子之盾姐
因為投票嗰班低質,有人起哄就跟住做咋

健吾嘅樂壇玩具論就講中哂呢班撚屌
依家呢個大部分人聽歌都係用kkbox果類串流app或者上itune store買歌。講真由電台搞呢類分餅仔既頒獎典禮真係一年比一年悶。
我都好想知有咩定義可言
96年開始有呢個獎, 到06年10年之間有6個唔同歌手當選
06年到16年呢10年得番3個, eason連拎7年, 坤哥拎最後兩年比人狂屌唔值得拎
呢個獎唔係我最努力男歌手, 古天樂今年得個半首歌就拎到唔係抹殺左其他人努力, 而係佢最受人喜愛囉。
一味係度屌, 屌完制度無門檻, 又要屌投個D人心態。
跟足個制度咁佢真係多人投你又屌佢多fans? 不如諗下呢個就到50既呀叔點解咁多人鐘意?
就咁睇上面條list, 淨係睇到香港既人鐘意既歌手唔多
eason拎可以屌佢態度, 其他人拎又會有人彈出黎話佢唔值, 張敬軒比人話左n年大陸人, gay之類啦

老老實實做得歌手錄一首歌幕前幕後好多人有努力架啦, 獎就得一個, 得一首歌一個人/一個團隊中。

真真正正抹殺音樂人既努力就係D只睇得獎名單既人
記得
14年 撐起雨傘 贏左 青春常駐 拎最歌

今年
18年 古天樂 贏左 張敬軒 拎最男

張敬軒14年果年結果講過 「呢首係一個時代嘅歌,係一個社會運動嘅歌,但無論係邊個創作,如果係好嘅都值得表揚。」

但真係鄧佢唔抵,今年無論係對香港樂壇既貢獻 或者係佢自己既歌 都係無可挑剔,連佢自己既餐廳都有用舊香港做主題。

仲有佢一直講既傳承,都得到左成果 新人金銀都多謝佢。
(我真係靜係睇到開頭新人金銀果到已經好感動)

希望多啲人去認識下其他歌手 ,唔好一味留係自己知道最美好既事上面。

好老實講,呢個世界無人會記住第2名架 ,古天樂係真心對待香港既藝術事業,我明,但張敬軒亦到好值得名留青史,至少佢可以係佢自己既範疇上面得到肯定。

你話我打手都係咁話 ,一個廣州人張敬軒對香港樂壇甚至香港文化既貢獻 你知我知 古天樂都知。
個時羅力威仲係atv都差d贏最男啦
乜撚嘢呀

叱咤男歌手金獎係邊個?
叱咤大部分獎都係由所謂「專業」嘅DJ/業內人士選出嚟,你同個台熟,拎獎嘅機會就大好多。

「最喜愛」系列嘅獎某程度上先係最反映到普遍聽眾嘅喜惡,歌手照道理可以用呢個投票結果去審視自己過去一年嘅創作方向正唔正確,努力有冇白費,老土D講-自己嘅歌有冇感動到聽眾。每一年嘅「最喜愛」歌手都可以係其他歌手嘅學
習對象。

今次古天樂攞呢個獎,又可以代表D咩呢?
有歌就係歌手啦
代表今年無乜歌好聽?
羅力威本質同Mirror一樣,但就算真係贏都不見得會好似偽毒咁俾人屌到開花
唔可以否定選秀節目嘅影響

偽毒嗰兩年得到嘅影響力唔係靠巨聲本身,而係tvb用公關手段包裝到由一隻棋推到上叱吒台搞到好似好勵志咁咋
所以話民主係解決唔到問題
連登仔:佢好慘呀,全世界得佢一個好努力,比佢贏啦

昆哥:我咁多年都咁努力,都無獎,個天對我真係差
btw羅一完左亞星就應該唔好簽atv,一定好過依家。
商台起碼個賽果係跟投票
CCTVB 嘅問題係擺明賽果唔跟投票
證明嗰兩年入場投嗰班白痴幾受 tvb 影響
tvb 自己捧偽毒你班友又受落
咁多人想睇古天樂唱歌 更加證明左佢係值得攞獎
痴線
平心而論,幾唔鍾意都係咁話,新力軍金獎已經足夠肯定偽毒嘅成果,亦都實至名歸

我最喜愛歌曲同我最喜愛男歌手拎哂,唔係靠tvb咁大個後台你估有咁多垃圾會走去投佢?

由嗰一年開始已經反映聽眾分辨好壞喜惡嘅能力係極容易俾傳媒就左右到
專家 dickson 條7頭高人氣過K歌之王?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞