[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
真係同你溝通唔到
loss 係代表你由取樣開始到傳到去喇叭發出黎中間損失左d咩
基本上只要經過一樣電子零件就唔會做到100% lossless
https://en.m.wikipedia.org/wiki/USB_(Communications)#Protocol_layer

If the data is corrupted while transmitted or received, the CRC check fails. When this happens, the receiver does not generate an ACK, which makes the sender resend the packet.
相機駁靚嘅usb線upload d相會靚d
屌那星,而家講緊音樂演奏你就講流行曲編曲

唔同真琴聲比都講得出

強詞奪理都諗過先出聲啦
usb 會有resend
咁如果我用aes3?
coaxial?
又或者optical?
又或者舊d既adat新d既dante?
唔好以為usb dac就係成個世界啦
其實萬能so同拖版有冇分別
睇完呢個post真係睇唔透
黑人問號
所以如果我email首歌俾你,經過我屋企modem cable去你你mail box,你dl落黎就失真左?
如果唔會,點解經hdmi去部機就會失真?
咪玩啦,個reply係講緊USB會唔會resend
而且USB自從有asynchronous mode之後就已經係音質最好嘅介面
有,更加易燒
電腦之間過data會經過sum check所以正常係會exactly一樣
當然你話用email有可能佢會將你既音樂檔decode完再壓縮再pack番個細d既file先send
我唔係video人答你唔到hdmi既傳送
但係如果你話係淨係audio既
因為我係電腦度傳audio出去係經digital signal黎出
電腦會有自己既clock
接收digital signal既機器都會有佢地既clock
基本上接收digital signal既第一點就一定係對clock先
因為digital 係逐bit咁讀
如果個clock對得唔岩就會有jitter又或者直情會甩sync
以上就係可能其中一d比較容易會導致失真既原因
我做演唱會又好 表演用音響又好聽左咁撚多年 你話唔同喇叭係一定會好聲左/差左
但屌你老未同我講換條電d聲會好左?! 有時有noise 換完係會沒左 但你黎氣都係市電220v 你同我講幾百蚊買條電換撚左會好聲我真係聽唔出 你話用埋發電機就當你岩

家陣個撚個都金耳朵 換撚左條線又話好聲左引盛
都CLS 留返買線既錢去買喇叭仲好
用埋發電機又要起間屋裝住佢隔音喇
唔係 佢電線幼可能只係行撚到5amp 但條fuse係13amp fuse 都唔撚會吹會直表燒溶 好撚耐暖風機都係fuse足13amp但個plug頭都頂唔撚到長時間full load
咁係decode問題呀嘛?
同條線有關係咩,我地假設條線無壞
你要講得音響就一定唔止係講usb
咁當然usb asynchoronous係好
但係同時間usb一定會帶電
只要你部電腦/接收果邊冇做靚usb出果5v電果part已經會有noise出現
係,我屋企都試過,無跳制直情聞到燶味融左膠
做audio op有老屎忽埋黎同我講 個聲怪怪地咁 但我同佢講mute撚左wo 條channel 佢話返我我聽到 d電流係到。
家陣金耳朵咩 乜都mute撚晒喇叭又沒noise
點睇有人話條線要煲幾百粒鐘先好聲d?

線都要aging
咪講左係qc嘢有無金屬外露,包膠實唔實淨,會唔會接觸不良之類,唔撚話係咩升級線材囉
所以插幾撚多野都沒事
你插頭係足loading 條線真係夠粗 就點都沒事 但九成事面買既拖板都好少足load
自己買英國貨自己再買埋線整就最安全 但前提當然要你識做
所以咪on9 幾百到成千蚊買個iec頭 你咪又撚係用緊市電既220v
咁撚勁有錢就買發電機 一係買撚埋隻火牛咪撚用交流用直流電
我自己覺得schneider啲嘢都夠安全,但有時唔係衰拖頭嗰邊,電器嗰邊啲頭有時都好撚閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞