[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
佢講到個後級咁食電又要粗線又剩,但就插足六件,我真係幫佢唔到
其實13amp plug英國工業用既足load 既鴨記13蚊就有 又唔貴 好過燒撚埋屋企
有睇過類似嘅嘢,應該係流
http://www.intexcables.com/9-cable-myths.html
hdmi線我就唔太清楚佢咩原理
但係干擾都不外乎係磁場同埋線長
因為所以digital都有set 一個固定既電壓值先至會開始讀取
例如電腦發出黎係2.3v, 收果個可能唔可以少過2.1v,如果唔係就直接當冇收過野出error
只要干擾咁岩令到佢電壓既variation係2.09-2.11咁跳就會導致訊號不穩
如果個標準越高, for example 普通hdmi 1080p可能容許係2.1, 4k既話可能只可以容許2.28v以上, 咁樣對線材既要求就會越高

都係果句我唔係video人,我係以audio既傳輸原理去估計hdmi既運作
唔一定岩煩請指教
mute撚左都會有noise架
好撚多老seafood都係聽依d就話隻喇叭好唔好
屌佢啦哄到咁埋聽
你試下我正常音量你哄咁埋睇下聽唔聽到noise
屌 我d喇叭係天花板架
Mute左都有既就唔係noise 係heating 黎
要本身喇叭amp個邊gain爆到好勁先聽到
因為line array近會好易聽到
有noise都聽唔撚到啦,人老左都都聽唔到嗰啲frequency
我就試過做demo 有d唔係audio人哄埋隻mute左既喇叭聽底噪然後話咁大底既得唔得架
在場既師兄都指住黎笑
line array吊咁撚高鬼聽到依d noise咩
淨係你部冷氣機都嘈過佢啦
ACK係行Bulk mode先有
Real time野, 例如audio, 係行Isochronous mode

https://source.android.com/devices/audio/usb#isochronous

Isochronous transfer mode
USB audio uses isochronous transfer mode for its real-time characteristics, at the expense of error recovery. In isochronous mode, bandwidth is guaranteed, and data transmission errors are detected using a cyclic redundancy check (CRC). But there is no packet acknowledgement or re-transmission in the event of error.
D老屎忽真係好撚煩 成撚日扮晒金耳朵咁
USB Asynchronous mode唔使對clock
HDMI好似唔係Packet所以要
有錯請指正
不過有d 老屎忽係真係勁既
經佢tune完套野係真係好好多
後生果輩依家好多都係用mic cap套curve黎拉條eq
佢地果班就直接聽到邊個frequecy黎執幾多q幾多gain
好明顯heating都唔識既就唔係勁個班啦
前級,cd機嗰啲用電少,插多幾件有乜問題
你真係唔識㗎喎
近幾年DAC 多數都行Asynchronous
例如TEAC
http://audio.teac.com/product/ud-301/
一套音響有d咩都唔知
佢個部係後級定係分體冷氣後架 要成13amp電咁大咬
data package lose左又無buffer直頭係無左聲, 最簡單就係藍牙耳機, 因為無ram做buffer先成日會段線, 無data到唔係會走音, 加下係digital年代, 聲音data數碼化一係就有聲, 一係就無聲, 玄學撚無聲聽出黎會走音?

cd player都係即時轉code, 花左讀唔到係讀唔到data, 音響撚係會聽到走音而唔係lag左

佢部amp仲勁過google個ai, data lose左個cpu都照轉到code出聲

如果寫code就正, 個program run唔到同佬細講因為條usb線lose左data先會有bug, 個佬細即時唔係炒你而係即刻搵人整條咩晶銅既usb線同lan線出黎
可能佢玩開黑膠碟
Asynchronous mode係Isochronous 既其中一個mode

http://thewelltemperedcomputer.com/KB/USB.html
但後級又真係好大咬, 13a單拖一部後級真係唔出奇, 但香港有幾多屋企有成千呎放音響?都唔洗咁大輸出.

膽機講靚聲300b, 輸出都係10w樓下1聲道, 但都推到唔少大喇叭
Bose apple耳機好?
清你玩鳩我?
真係想討論既,麻煩清你去轉旺角星際,叫店員比部m2 + ie800s你聽symphony/ live performance,你都覺得70蚊耳機贏既我冇野好講
利申:玩同聽classical music,同樣覺得高級音響撚好多玄學
耳機綫真係有分別
但係電源綫同hdmi綫真係唔知有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞