[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
可能本身唔係音響撚,係音樂撚,所以留意嘅嘢唔同掛
一首歌咁多條track,唔訓練好啲對耳都聽唔曬
所以覺得與其燒錢落啲音響嘢到,會寧願訓練好對耳,聽得曬先買貴嘢
雖然聽音樂呢家嘢都講個人喜好,但大佬如果首嘢有咩樂器都講唔岀,到底點分好唔好架
聽人講 homeplug 藍芽同冷氣機會影響曠音器
220v直充咩?咪又係要經火牛變壓, 你唔撚用3相電直插落個電容, 即刻啪啪仲有現場感無失真, 過多半個鐘仲有wewowewo聲完全無失真
干擾係另一樣野黎, 光管開關都好大干擾
唔止10000啦
睇下連登有冇高手列公式畀你
我只可以講係可以聽得出好大分別
eac rip其實已經夠
usb cable 線材唔同 當然會有分別
jitterbug 比我感覺只係當filter調音 又唔會話無用既
聲學設計係科學 但hifi音響只係玄學 都係錢作怪
你聽得出有分別?
我當你1000000好未?
都係一剎那
先討論咗最簡單嘅煲機...個人覺得煲咗真係有分別
其實有冇實試過一個全新同煲過嘅...拎去畀人試聽
咁又唔會,會limit電流,唔係會跳fuse
依家我講緊條電線幼唔夠電流畀部後級
當然用屋企13A電黎講
唔係點賺你錢
有邊間studio會痴貼紙
咪話緊俾你知個後級唔係啲咩超級耗電既儀器,唔洗咩粗電線,電線唔夠粗會燒,唔洗你擔心 你估你開演唱會千幾對喇叭咩
d阿叔阿伯 對眼耳都退化
係我眼中只係屎忽痕想換玩具
USB 係 digital喎
不過都有人特登測試廢嘅DAC(schiit Modi 2)
結果係hifi線唔會影響音質,反而長度會
當然唔正常嘅DAC就冇呢個問題
依家嘅理論係煲耳機冇用,係你隻耳仔習慣咗隻耳機
https://www.rtings.com/headphones/learn/break-in
只係調音 影響唔大
usb 平平地supra 就夠
Digital點調,你條線有內置DSP?
唔夠電條線自然會燒啦, 你學撚過電未?
唔係d拖板拖幾十樣野點解燒?

反而想知你用咩amp無火牛直220v落底板, 有咩ic電容直食220v

我有朋友介紹用左音響既電源插router , wifi即時有力好多, 住西貢係中環都收到屋企wifi
做過大型後台音響
啲用家的確係on鳩

不過唔止音響 好多都係裝備燃
有啲人仲玩埋排蘇TIM
有啲排蘇成幾千蚊,我就真係唔明有咩咁大分別
間房 防回音 真係好緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞