[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
真係san機點會一對一
多數sas行daisy chain
佢地玩到一個地步
已經覺得自己對耳天人合人

你用科學去challenge佢地
只會話你未夠道行欣賞
係你悟性未夠呀小朋友
個server用黎做咩個i/o只係插一個hdd? server老母板pciex16都幾條, 插多幾個hdd有咩影響? 家下就算ssd有排都未追到ssd個速度, 插多個hdd會有咩影響?

電腦有check sum, 做得server就係唔想死data, 咁叫server定client定叫node好?

定家多20v電源pcie講唔定由16x變32x又得, 再加20v上埋128x, 講唔定仲快過量子電腦.

留名學野
冷靜少少先,不如諗下技術點解有可能發生先?未來科技?
塊板設計差走電?
係有可能 一般usb 或者 sata 係有channel 分 一條channel 可能插咗幾樣devices 例如keybiard mouse etc . 咁係有少少機會搶channel 好似lan 嘅 csma cd 搶token 咁影響咗唔奇

要知大型server 最貴就係個 I/O 真係一條線只插一隻hard disk
個server用黎做咩個i/o只係插一個hdd? server老母板pciex16都幾條, 插多幾個hdd有咩影響? 家下就算ssd有排都未追到ssdpcie個速度, 插多個hdd會有咩影響?

電腦有check sum, 做得server就係唔想死data, 咁叫server定client定叫node好?

定家多20v電源pcie講唔定由16x變32x又得, 再加20v上埋128x, 講唔定仲快過量子電腦.

留名學野

自膠
通常平價包網果啲都易爛過無網果啲hdmi 線好多
分分鐘以後要用ecc ram確保播歌唔失真!?
你真係有做過就知宜家有幾多樂手對自己嘅tone/touch冇要求
利申做緊
係係係唔洗討論啦咁樣?
係,用跟機線,完。
咁你入黎做乜柒呀?
關你撚事咩
我入嚟睇你班叻仔嬲嬲又要問過你先?
新手一問,USB過機線有影響係因為行Isochronous mode無retry機制而有loss, 咁用LAN/WiFi/bluetooth等等既有源喇叭又有無類似既因素影響音質
USB線唔會有影響,一出事只會係爆音或者冇聲
LAN同WiFi只要格式啱應該冇問題
Bluetooth就肯定有loss, 要睇codec
同行 我撐你
做線應該幾好揾
唔駛咁惡既
有reverb 係易入耳啲
相信樓上所提及結他案例中提及「電腦整出黎既reverb 」並無貶義
只係說明我哋耳仔已經聽慣左經調味嘅聲音
如果冇咗呢啲reverb調味,可能未必人人接受到.
唔夠電真係笑撚咗
性交轉運level
呢個post第一次聽 水電 火電 太陽能電...呢啲係真心定假膠?

電力要求乾淨我以錄音室先會 咁錄音有要求呢樣好正常 音源要pure 要完美

大佬 你屋企聽歌都要? 會唔會捉錯用神?聽錯重點?
一路爬依個post都唔知自己睇左啲咩

其實人嘅sensation無想像中咁客觀,就好似紅酒嘅價錢(一樣嘅酒,唔同嘅價錢)會直接影響到啲人覺得有幾好飲

有興趣可以自己 google wine tasting price psychology
用核電最大力不過最大底燥
上邊嗰位巴打用黎推router就得,試過用核電推廣州都收到香港既wifi signal,係慢左好多咁解
但用黎推音響就不了
你係未覺得自己講野好好笑?
你講d咁既野唔醜咩,唔覺得好低b,好低質,成個小學雞咁。

你學樓主咁,去討論件事。唔係講d無聊低b笑話。
你覺唔覺得好笑先?
你覺得就唔洗問我,你唔覺得又何必問我?
算啦,反串啫
今時今日啲發燒友講啲嘢通常都係咁無厘頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞