[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
不如話大家啲機放得太近有proximity effect
成個total winding有loss啦 有冇考慮將啲機放開少少
一部機用一個source
audiophile 一向呃鳩市民
絕大部分都係Placebo effect.
巴打有冇推介?
不要問只要信
有人話Lan線都有分別, 唔係0同1的分別
錯, 佢地話用12V DC最靚聲, 最好自己有發電機
玩黑膠會大影響

依兩本夠做
就算你上gearslutz forum睇,其實都好多錯誤資訊
真係幾浪費時間

上面有件小學雞,講野無邏輯。
一味得個恥笑,反駁人無根無據。
留名學野

見到好多pro audio 行家

認同出面好多音響風水佬 ,同埋其實跟本無理過acoustic 就一味只識upgrade d 線電源..

好多sales 連physics 都唔識就老吹,真係好難頂
AC轉DC,DC個電流頻率會影響DAC出嚟既類比訊號,呢個唔奇
interface jitter 其實唔係太relevant,詳看 Bob Katz 本書third edition
鬼佬有測試過靚USB線同cheap線
條USB線越長,高級線出嚟既聲會越好,如果條線好短,貴同平無分別
仲有貴機既USB會比較唔受USB線質素影響,佢用benchmark dac3試,貴同平線嘅分別幾乎係零
平心而論,好多pro audio 行家都係識D唔識D,仲玄學過家用用家,我見唔少。
線分別有幾大?自己買舊fast switch level match 後blind test啦!
利申:黑雞電線,audio 由電箱出獨立電(本身已有,唔駛錢),mogami canare XLR 線
我有個德國tonmesiter朋友都建議睇Bob Katz本野
見好多人講USB 線……經驗之談:

1. 99% 原裝跟機條線係最好,有問題都係driver 問題

2. 越短越好。倒如原裝線0.8m,你轉係貴貴2m USB 都可能會出事,好多時關部機analog design 同USB chip問題

3. 其本上你無audio drop,無聽聽下跳線就唔駛點理架啦,做pro audio 要real time 行plugin 就要求高D

4. 君不見行thunderbolt 3 的interface,好多時只能用0.8m的線,好少見人用2m belkin的,可能都未必work

5. windows 要set好晒野先,如power option high performance, disable turboboost 等等,總之粒CPU個frequency 唔好跳黎跳去啦
Thx, 後日去借
香港識audio engineering 的音響代理, 應該一隻手數得晒...
Bob Katz 其實係大半個hifi撚。third edition 值得買,有一個chapter 講jitter,另一個chapter 解釋點解above 44.1khz 會好聲D (其實唔關format事,又唔關data事,係大部份playback device的 DAC filter work better above 44.1khz)
方浪?
third edition 香港應該借唔到,之前各大學library等等都search 過。third edition update 好多架,值得買,做lice sound 做mixing ,或者只係聽歌的朋友都值得睇
all science no bullshit
咁我都係自學o者,雖然大學有學congitive science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞